lukomat Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Lososie, lososie, i po lososiach. Zaczal sie dla mnie sezon ogorkowy, znaczy szczupakowy. Pazdziernik byl strasznie cienki jesli chodzi o moja herbowa rybe wiec postanowilem podbudowac swoje ego na wodzie stojacej i z poczatkiem listopada ruszylem na esoxy. Airflo Bluetooth NanTec 9ft #8/9, Airflo Sniper #9, tytanowy przypon, duza much i koszyk do zbierania, to byl w skrocie moj zestaw. Pierwszy wyjazd sie nie udal. Opuszczalem chate w pospiechu i zapomnialem zabrac buty do brodzenia, wiec musialem sie ograniczyc do czerpanie przyjemnosci z treningu rzutowego, a ze od stycznia nie machalem tym zestawem to mialem sporo do nadrobienia. Zdaje mi sie ze przypon tytanowy zupelnie sie nie nadaje, ale nic innego mi sie w szafie wedkarskiej nie ostalo wiec nie bylo wyboru.Nastepnego dnia juz zabralem wszystko co trzeba i dokonalem okrutnej zemsty na zebatych. W pierwszym rzucie trafil sie czterdziestak i pomimo tego, ze mucha stanowila polowe jego dlugosci nie zawahal sie przywalic. Kolejne dwie rybki po 50cm. Potem muche zagryzl wsciekly szescdziesiatak. W przeciagu poltorej godziny zaliczylem tuzin "potworow". Probowalem zmieniac muchy, tempo prowadzenia, glebokosc, ale nic nie pomoglo. Wieszaly sie same pistolety. W koncu przestaly i one brac, wiec postanowilem sie zmywac do domu. Doswiadczenie z jesiennych polowow mam takie, ze ryby gryza w okolicy poludnia przez dwie godziny, a potem juz tylko studnia. Zapraszam do dyskusji na temat jesiennego szczupakowania! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Szkocie - masz piękne łowisko, pozazdrościć. U mnie leje, szaro-buro, łowię przed monitorem. Patrząc na Twoje fotki krew szybciej krąży, na dniach ruszam z kijem. Zazdroszczę wszystkim tym co mieszkają z dala od wielkich aglomeracji, mają wodę pod nosem. Dzisiaj siadam do imadła - prawie jak nad wodą... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Lowisko to to bylo jeszcze pare lat temu. Zalapalem sie na koncowke. 70cm to byl standard, a te wszystkie maluchy chowaly sie w zielsku, zeby przezyc. Trzy lata pod rzad spuscili wode w wakacje, zeby naprawic kamienne umocnienia wokol wysp i z jeziora robila sie kaluza a wszystkie grubsze ryby splywaly rzeczka. Teraz zostaly same pistolety. Co jakis czas slysze, ze trafiaja sie przyzwoite szczupaki, ale jest ich naprawde malo. No coz, tak to jest z prywatna woda gdzie wedkarze sa tylko dodatkiem. Gdyby jeszcze mozna bylo lapac z lodki lub belly to bylaby szansa powalczyc, a z brzegu lub brodzac trzeba liczyc na szczescie.Tak jeszcze mi sie przypomnialo, ze jak sie spinalem przy rzutach, szczegolnie na poczatku, to linka faktycznie nie prostowala sie, ale jak wyluzowalem i troche pocwiczylem to wszystko juz chodzilo tak jak trzeba. Outbound short jednak lepiej chodzi bez porownania. Musze zorganizowac jeszcze jakies sensowne przypony. Co koledzy polecaja z seryjnie produkowanych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 (edytowane) Witam. Ja z czystym sumieniem mogę polecić takie: http://allegro.pl/mu...2666735478.html , robota pana Andrzeja, który projektuje również blanki dla Anosa. Przypony są plecione koniczne, świetnie się układają. Wiem z rozmowy, ze będę jeszcze wolno i bardzo szybko tonące Te są intermedium. Edytowane 9 Listopada 2012 przez TomCast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Witam. Ja z czystym sumieniem mogę polecić takie: http://allegro.pl/mu...2666735478.html , robota pana Andrzeja, który projektuje również blanki dla Anosa. Przypony są plecione koniczne, świetnie się układają. Wiem z rozmowy, ze będę jeszcze wolno i bardzo szybko tonące Te są intermedium.CześćTeż się przymierzam do tych przyponów, ciekawie wyglądają. Rozumiem, że łączy się to bezpośrednio z linką - czy tak? Informacja, ze mają być tonące jest interesująca. Może nie trzeba będzie kupować tonących linek tylko poprzestać na pływającej i ew. intermediate. Muszę napisać do p. Andrzeja. lukomat - piękne fotki i fajne łowisko. pzdrtomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 (edytowane) Dokładnie tak, łączy się to bezpośrednio do linki. Z tego co wiem będą tez dłuższe przypony Edytowane 9 Listopada 2012 przez TomCast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Dokładnie tak, łączy się to bezpośrednio do linki. Z tego co wiem będą tez dłuższe przypony Używałeś tych 180 cm? Do 9' nadadzą się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Tak, takie mam i łowię właśnie wędką 9' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Czy kupie takiego gotowca w Wawie do poniedzialku? W poniedzialek po poludniu wyjezdzam na szczupaki i chcialbym zabrac tez muchowke, ale przyponow brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Ja kupowałem je na allegro, a raczej w żadnym sklepie takiego nie kupisz ( na razie, postaram się to nie brawem zmienić ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Dzieki TomCast. Wyglada rozsadnie, bede musial napisac do czlowieka bo na allegro na razie nic nie ma. A wracajac do tematu, to czemu nikt sie nie chwali polowami, taktyka itd... Przeszlo 200 odslon i nikt nie ma nic do powiedzenia w temacie? Jeszcze raz zachecam kolegow do wymiany doswiadczen z jesiennych lowow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 U mnie w tym roku słabizna, bo i byłem kilka razy ale latem. Teraz nie miałem okazji. Chociaż jesień jeszcze ciepła to może wyskoczę Dziś na lipionki ruszamy. Za parę minut zbiórka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Tak, takie mam i łowię właśnie wędką 9' A kolor jaki dobrałeś? Jest kilka do wyboru i nie wiem czym się kierować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Mam trzy kolory, czarny, zielony i jasna oliwka. Takie były w zestawie i takie wziąłem Łowiłem już każdym, brania były. To jest tak jak z kolorem plecionki. Jedni uważają, że kolor fluo odstrasza ryby, ja mam na to swoje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rhezuz Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 (edytowane) witam, co to za stripping basket?? murze sobie zanabyć bo bez tego lipa jak się linka o habaźie pląta pod nogami to rzucić nie idzie Edytowane 10 Listopada 2012 przez rhezuz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Robiony z podnóżka do wanny dla dzieci, do nabycia w IKEA za jakieś 9 zeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 A tak szykowałem sie na jesienne szczupaki...Niestety - przeprowadzka pomieszała szyki i sól została. Na razie warunki nei nastrajają do łowienia na muchę, mimo to co pewien czas się wypuszczam.Outbonda też planuję, ale chyba na wiosnę, jesli budżet pozwoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 A kolor jaki dobrałeś? Jest kilka do wyboru i nie wiem czym się kierować.OK, wezmę zielony an próbę. Mam jeszcze jedno pytanie: jak jest z wytrzymałością przyponu? Czy przy zaczepie i próbie zerwania uszkodzi się przypon czy linka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 (edytowane) Nie miałem jeszcze takiego zaczepu, żebym musiał coś rwać, jeśli były to rośliny Sam jestem ciekawy jak to się wszystko zachowa przy twardym zaczepie. Mam nadzieje że puści hak PS. zawsze można odciąć ten przypon stalowy, dodać kilkanaście centymetrów jakiejś żyłki mono i dopiero stalka. Będziesz miał pewność ze puści żyłka Edytowane 12 Listopada 2012 przez TomCast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 PS. zawsze można odciąć ten przypon stalowy, dodać kilkanaście centymetrów jakiejś żyłki mono i dopiero stalka. Będziesz miał pewność ze puści żyłka To wtedy chyba bez sensu kupować gotowy przypon pleciony - z żyłki i plecionki sam sobie zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Ja się zastanawiam tylko, ile daje pleciony koniczny przypon w sytuacji gdy śmiga się mucha 15cm na haku 4/0? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Nad tym samym się zastanawiam. Ja mam FC (0,4 mm) 1,5 metra + FC (0,6 mm) 50 cm Leader i po sprawie. To nie susz, mucha i tak wali o wodę packając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Metr 0,6, metr-półtora 0,4, do tego jeszcze 30cm hard mono 40lb. Proste, bezwęzłowe połączenia, mucha na pętli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł nizinny Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 A wracajac do tematu, to czemu nikt sie nie chwali polowami, taktyka itd... Przeszlo 200 odslon i nikt nie ma nic do powiedzenia w temacie? Jeszcze raz zachecam kolegow do wymiany doswiadczen z jesiennych lowow. Szczupaków jest u nas mało, popularna ryba konsumpcyjna... A muszkarzy je łowiących jeszcze mniej... Co do przyponów, używam Berkley-a linki do montowania przyponów, 20lb. Zgrzewa się ją zakańczając końcówki... jest bardzo elastyczna. Co do konicznych, nie bardzo widzę sens w ich stosowaniu. U mnie jest zazwyczaj przy lince pływającej ok 1-1,5m żyłki lub fluorocarbonu plus ok 40cm przypon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 (edytowane) Dylematy rozwiązane - wracam tedy do starych sposobów :-) Co do przyponów, używam Berkley-a linki do montowania przyponów, 20lb. Zgrzewa się ją zakańczając końcówki... jest bardzo elastyczna. Możesz dać linka do tej linki :-) ? Jak to wygląda itp.pzdrtomek Edytowane 13 Listopada 2012 przez domeldoom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi