Skocz do zawartości

Jesienne szczupaki

lukomat

Rekomendowane odpowiedzi

Lososie, lososie, i po lososiach. Zaczal sie dla mnie sezon ogorkowy, znaczy szczupakowy. Pazdziernik byl strasznie cienki jesli chodzi o moja herbowa rybe wiec postanowilem podbudowac swoje ego na wodzie stojacej i z poczatkiem listopada ruszylem na esoxy. Airflo Bluetooth NanTec 9ft #8/9, Airflo Sniper #9, tytanowy przypon, duza much i koszyk do zbierania, to byl w skrocie moj zestaw.

_DSC048120sat.jpg

Pierwszy wyjazd sie nie udal. Opuszczalem chate w pospiechu i zapomnialem zabrac buty do brodzenia, wiec musialem sie ograniczyc do czerpanie przyjemnosci z treningu rzutowego, a ze od stycznia nie machalem tym zestawem to mialem sporo do nadrobienia. Zdaje mi sie ze przypon tytanowy zupelnie sie nie nadaje, ale nic innego mi sie w szafie wedkarskiej nie ostalo wiec nie bylo wyboru.

Nastepnego dnia juz zabralem wszystko co trzeba i dokonalem okrutnej zemsty na zebatych. W pierwszym rzucie trafil sie czterdziestak i pomimo tego, ze mucha stanowila polowe jego dlugosci nie zawahal sie przywalic. Kolejne dwie rybki po 50cm. Potem muche zagryzl wsciekly szescdziesiatak.

_DSC048720sat.jpg

W przeciagu poltorej godziny zaliczylem tuzin "potworow". Probowalem zmieniac muchy, tempo prowadzenia, glebokosc, ale nic nie pomoglo. Wieszaly sie same pistolety. W koncu przestaly i one brac, wiec postanowilem sie zmywac do domu. Doswiadczenie z jesiennych polowow mam takie, ze ryby gryza w okolicy poludnia przez dwie godziny, a potem juz tylko studnia.

_DSC050020sat.jpg

Zapraszam do dyskusji na temat jesiennego szczupakowania!

• Like 1

Szkocie - masz piękne łowisko, pozazdrościć. U mnie leje, szaro-buro, łowię przed monitorem. Patrząc na Twoje fotki krew szybciej krąży, na dniach ruszam z kijem. Zazdroszczę wszystkim tym co mieszkają z dala od wielkich aglomeracji, mają wodę pod nosem. Dzisiaj siadam do imadła - prawie jak nad wodą... ;)

Pozdrawiam

Lowisko to to bylo jeszcze pare lat temu. Zalapalem sie na koncowke. 70cm to byl standard, a te wszystkie maluchy chowaly sie w zielsku, zeby przezyc. Trzy lata pod rzad spuscili wode w wakacje, zeby naprawic kamienne umocnienia wokol wysp i z jeziora robila sie kaluza a wszystkie grubsze ryby splywaly rzeczka. Teraz zostaly same pistolety. Co jakis czas slysze, ze trafiaja sie przyzwoite szczupaki, ale jest ich naprawde malo. No coz, tak to jest z prywatna woda gdzie wedkarze sa tylko dodatkiem. Gdyby jeszcze mozna bylo lapac z lodki lub belly to bylaby szansa powalczyc, a z brzegu lub brodzac trzeba liczyc na szczescie.

Tak jeszcze mi sie przypomnialo, ze jak sie spinalem przy rzutach, szczegolnie na poczatku, to linka faktycznie nie prostowala sie, ale jak wyluzowalem i troche pocwiczylem to wszystko juz chodzilo tak jak trzeba. Outbound short jednak lepiej chodzi bez porownania. Musze zorganizowac jeszcze jakies sensowne przypony. Co koledzy polecaja z seryjnie produkowanych?

Witam. Ja z czystym sumieniem mogę polecić takie: http://allegro.pl/mu...2666735478.html , robota pana Andrzeja, który projektuje również blanki dla Anosa. Przypony są plecione koniczne, świetnie się układają. Wiem z rozmowy, ze będę jeszcze wolno i bardzo szybko tonące :) Te są intermedium.

Edytowane przez TomCast

Witam. Ja z czystym sumieniem mogę polecić takie: http://allegro.pl/mu...2666735478.html , robota pana Andrzeja, który projektuje również blanki dla Anosa. Przypony są plecione koniczne, świetnie się układają. Wiem z rozmowy, ze będę jeszcze wolno i bardzo szybko tonące :) Te są intermedium.

Cześć

Też się przymierzam do tych przyponów, ciekawie wyglądają. Rozumiem, że łączy się to bezpośrednio z linką - czy tak? Informacja, ze mają być tonące jest interesująca. Może nie trzeba będzie kupować tonących linek tylko poprzestać na pływającej i ew. intermediate. Muszę napisać do p. Andrzeja.

lukomat - piękne fotki i fajne łowisko.

pzdr

tomek

Dzieki TomCast. Wyglada rozsadnie, bede musial napisac do czlowieka bo na allegro na razie nic nie ma.

A wracajac do tematu, to czemu nikt sie nie chwali polowami, taktyka itd... Przeszlo 200 odslon i nikt nie ma nic do powiedzenia w temacie? Jeszcze raz zachecam kolegow do wymiany doswiadczen z jesiennych lowow.

A tak szykowałem sie na jesienne szczupaki...

Niestety - przeprowadzka pomieszała szyki i sól została. Na razie warunki nei nastrajają do łowienia na muchę, mimo to co pewien czas się wypuszczam.

Outbonda też planuję, ale chyba na wiosnę, jesli budżet pozwoli

A kolor jaki dobrałeś? Jest kilka do wyboru i nie wiem czym się kierować.

OK, wezmę zielony an próbę. Mam jeszcze jedno pytanie: jak jest z wytrzymałością przyponu? Czy przy zaczepie i próbie zerwania uszkodzi się przypon czy linka?

Nie miałem jeszcze takiego zaczepu, żebym musiał coś rwać, jeśli były to rośliny :) Sam jestem ciekawy jak to się wszystko zachowa przy twardym zaczepie. Mam nadzieje że puści hak ;)

PS. zawsze można odciąć ten przypon stalowy, dodać kilkanaście centymetrów jakiejś żyłki mono i dopiero stalka. Będziesz miał pewność ze puści żyłka :)

Edytowane przez TomCast

;)

PS. zawsze można odciąć ten przypon stalowy, dodać kilkanaście centymetrów jakiejś żyłki mono i dopiero stalka. Będziesz miał pewność ze puści żyłka :)

To wtedy chyba bez sensu kupować gotowy przypon pleciony - z żyłki i plecionki sam sobie zrobię.

A wracajac do tematu, to czemu nikt sie nie chwali polowami, taktyka itd... Przeszlo 200 odslon i nikt nie ma nic do powiedzenia w temacie? Jeszcze raz zachecam kolegow do wymiany doswiadczen z jesiennych lowow.

Szczupaków jest u nas mało, popularna ryba konsumpcyjna... A muszkarzy je łowiących jeszcze mniej... :)

Co do przyponów, używam Berkley-a linki do montowania przyponów, 20lb. Zgrzewa się ją zakańczając końcówki... jest bardzo elastyczna.

Co do konicznych, nie bardzo widzę sens w ich stosowaniu. U mnie jest zazwyczaj przy lince pływającej ok 1-1,5m żyłki lub fluorocarbonu plus ok 40cm przypon.

Dylematy rozwiązane - wracam tedy do starych sposobów :-)

Co do przyponów, używam Berkley-a linki do montowania przyponów, 20lb. Zgrzewa się ją zakańczając końcówki... jest bardzo elastyczna.

Możesz dać linka do tej linki :-) ? Jak to wygląda itp.

pzdr

tomek

Edytowane przez domeldoom