Paweł nizinny Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 (edytowane) Cześć,Przypon dokładnie nazywa się Berkley Steelon Nylon Coated dostępny w PL. Ja używam mocy 15lb. Robi coś podobne jeszcze Mustad ale w Pl nie spotkałem. W tym linku http://www.mustad.no...for-fly-fishing masz pokazane jak to wygląda i sposób przygotowania. Z tym że dodaję w jedną pentelkę agrafkę a w drugą krętlik... pozdrówkaPaweł Edytowane 13 Listopada 2012 przez Paweł nizinny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 14 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Nad tym samym się zastanawiam. Ja mam FC (0,4 mm) 1,5 metra + FC (0,6 mm) 50 cm Leader i po sprawie. To nie susz, mucha i tak wali o wodę packając. To razem 2m przyponu. Jak tym sie rzuca duza mucha? Ja zauwazylem ze przy Airflo Sniper im krotszy przypon tym lepiej lata. Nie pamietam juz jak to jest z innymi linkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Woda na łowisku gdzie bywam jest czysta do 3-5 metrów widać dno (wiosna i jesień). Stąd długi przypon, ponad to lepiej sprowadzić muchę na FC w głębsze partie wody no i prezentacja łatwiejsza. Co do rzutów - nie widzę większej różnicy między 1-1,5 metra a 2 metry. Rzuca się dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Woda na łowisku gdzie bywam jest czysta do 3-5 metrów widać dno (wiosna i jesień). Stąd długi przypon, ponad to lepiej sprowadzić muchę na FC w głębsze partie wody no i prezentacja łatwiejsza. Co do rzutów - nie widzę większej różnicy między 1-1,5 metra a 2 metry. Rzuca się dobrze.CześćAndrzej, w Twojej galerii:http://jerkbait.pl/gallery/image/885-079/można zauważyć, że much nie wiążesz bezpośrednio do FC tylko na agrafce - jak zarabiasz/mocujesz agrafkę do FC? Widać tam jakąś koszulkę czy cuś. Co to?pzdrtomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 FC końcowe to 0,6 mm, trudno to uwiązać. Stosuję zaciski podwójne (dwururka) karpiowe Star Baits. Szybkie do zmontowania na łowisku i skuteczne, rzadko kiedy wysmyknie się odcinek z zaciśniętej rurki. Mnie jeszcze się to nie zdarzyło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Są też odpowiednie, dość proste węzły, do wiązania bardzo grubych linek. Ja wiążę muchy bezpośrednio do hard mono, mimo ze to chyba 0,8? Luźna pętla, węzeł pewny. Druga strona wiązana trickiem podpatrzonym u Bigosa - na HM zaciśnięta bardzo mocno, kombinerkami "ósemka" - tworzy węzeł, na tyle szeroki, ze można przyponową 0,40mm zawiązać tak jak się wiąże haczyk. Rozwiązanie proste, do zrobienia nawet nocą, zdrętwiałymi paluchami. Nie potrzeba kombinerek, zacisków, agrafek i krętlików. Pudełko z muchami, szpulka 0,40 do ew wymiany końcowego odcinka przyponu i kilkumetrowy kawałek Hard Mono plus nóż by to dociąć i coś do wyhaczania.. Zestaw minimum, bez ekstra pierdół. Waży to z wędką i kołowrotkiem pewnie półtora kilo max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Spoznilem sie dwa dni z zamknieciem sezonu ogorkowego. W piatkowy poranek bylo tak: Jak zima nie odpusci to zostana jeszcze lipienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 (edytowane) Oj bojo bojo! W takim razie odpuszczam muchowe zakupy szczupakowe do wiosny. Liczyłem że pouczę się głębokiego łowienia muchówką na Solinie w weekend przed świętami. Nie mam lodołamacza więc chyba nic z tego. Najgorsze jest to, że kasy nie ma, a ja zachorowałem na frigus Stankosis i coraz bardziej chcę mieć piękny kołowrotek czyli Loop Opti Edytowane 4 Grudnia 2012 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 ictus, zeby nie bylo watpliwosci, lod na moim bajorku ma sie do Soliny ni jak. W linii prostej dzieli je jakies 2000km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Ale uświadamia mi to że zima nadciąga, nawet jak będzie cienka warstwa lodu to będzie buba. Co prawda przypon szczupakowy o którym pisał Tomcast nabyłem drogą kupna, bo nie mogłem się powstrzymać. Linkę w 7 klasie tonięcia chyba jutro też kupię na wszelki wypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Dziś wyskoczyłem na małe co nie co za szczupakami, ale szybko odpuściłem bo mi sznur stawał w przelotkach Po niżej sopelek z muchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi