Skocz do zawartości

Jesienne szczupaki

lukomat

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Przypon dokładnie nazywa się Berkley Steelon Nylon Coated dostępny w PL. Ja używam mocy 15lb.

Robi coś podobne jeszcze Mustad ale w Pl nie spotkałem. W tym linku http://www.mustad.no...for-fly-fishing masz pokazane jak to wygląda i sposób przygotowania. Z tym że dodaję w jedną pentelkę agrafkę a w drugą krętlik...

pozdrówka

Paweł

Edytowane przez Paweł nizinny

Nad tym samym się zastanawiam. Ja mam FC (0,4 mm) 1,5 metra + FC (0,6 mm) 50 cm Leader i po sprawie. To nie susz, mucha i tak wali o wodę packając. :lol:

To razem 2m przyponu. Jak tym sie rzuca duza mucha? Ja zauwazylem ze przy Airflo Sniper im krotszy przypon tym lepiej lata. Nie pamietam juz jak to jest z innymi linkami.

Woda na łowisku gdzie bywam jest czysta do 3-5 metrów widać dno (wiosna i jesień). Stąd długi przypon, ponad to lepiej sprowadzić muchę na FC w głębsze partie wody no i prezentacja łatwiejsza. Co do rzutów - nie widzę większej różnicy między 1-1,5 metra a 2 metry. Rzuca się dobrze.

Woda na łowisku gdzie bywam jest czysta do 3-5 metrów widać dno (wiosna i jesień). Stąd długi przypon, ponad to lepiej sprowadzić muchę na FC w głębsze partie wody no i prezentacja łatwiejsza. Co do rzutów - nie widzę większej różnicy między 1-1,5 metra a 2 metry. Rzuca się dobrze.

Cześć

Andrzej, w Twojej galerii:

http://jerkbait.pl/gallery/image/885-079/

można zauważyć, że much nie wiążesz bezpośrednio do FC tylko na agrafce - jak zarabiasz/mocujesz agrafkę do FC? Widać tam jakąś koszulkę czy cuś. Co to?

pzdr

tomek

Są też odpowiednie, dość proste węzły, do wiązania bardzo grubych linek. Ja wiążę muchy bezpośrednio do hard mono, mimo ze to chyba 0,8? Luźna pętla, węzeł pewny. Druga strona wiązana trickiem podpatrzonym u Bigosa - na HM zaciśnięta bardzo mocno, kombinerkami "ósemka" - tworzy węzeł, na tyle szeroki, ze można przyponową 0,40mm zawiązać tak jak się wiąże haczyk. Rozwiązanie proste, do zrobienia nawet nocą, zdrętwiałymi paluchami. Nie potrzeba kombinerek, zacisków, agrafek i krętlików. Pudełko z muchami, szpulka 0,40 do ew wymiany końcowego odcinka przyponu i kilkumetrowy kawałek Hard Mono plus nóż by to dociąć i coś do wyhaczania.. Zestaw minimum, bez ekstra pierdół. Waży to z wędką i kołowrotkiem pewnie półtora kilo max :D

• 3 tygodnie później...

Oj bojo bojo! W takim razie odpuszczam muchowe zakupy szczupakowe do wiosny. Liczyłem że pouczę się głębokiego łowienia muchówką na Solinie w weekend przed świętami. Nie mam lodołamacza więc chyba nic z tego.

Najgorsze jest to, że kasy nie ma, a ja zachorowałem na frigus Stankosis i coraz bardziej chcę mieć piękny kołowrotek czyli Loop Opti ;)

Edytowane przez ictus

Ale uświadamia mi to że zima nadciąga, nawet jak będzie cienka warstwa lodu to będzie buba. Co prawda przypon szczupakowy o którym pisał Tomcast nabyłem drogą kupna, bo nie mogłem się powstrzymać. Linkę w 7 klasie tonięcia chyba jutro też kupię na wszelki wypadek :)