Skocz do zawartości

Sum - blank na spinning z lodki

Rekomendowane odpowiedzi

Fakt , w niedzielę byłem nad warta i właśnie to coś na powierzchni mnie zaniepokoiło ale myśl że to ropa jakoś nie docierała do mojej głowy ! Wracając do kija i warty to myślę że już pora spotkać się kiedyś nad wodą panowie z art rod :D to bardzo dobrze że ktoś kto zajmuje się budowa wędzisk zna warunki w jakich kij ten będzie używany ! Myślę że jestem już całkiem blisko wyboru blanku :o

Ja też dopiero w niedzielę to zauważyłem.A wyciek był z czwartku na piątek. Zjechałem na Cybinę plamy płynęły całą szerokością:( Panowie strażacy postawili zaporę ze słomy, która nie wiele dała, bo później widziałem snopki, które płynęły rzeką. Z tego co się dowiedziałem to Cegielski coś puścił... a co będzie dalej?Zobaczymy.Tylko po co zarybiać jesiotrem jak dzieją się takie rzeczy?

Co do rybek bardzo chętnie.Nocne łowienie na opasce <_< mi się podoba!!

Pozdrawiamy

A co do blanku, jeżeli niezbyt długi, to Lamiglas G-1000 GLB 902ML (2,3m 8-25lb, 14-56gr) - podasz każdą sumową warcianą przynętę, dół jest piekielnie mocny, bardzo przyjemna, dynamiczna.. ewentualnie numer mocniejszy GLB 902M (30lb), ale w tym już ciężko podaje się lekkie wobki. Niestety w niektórych miejscach, np.na wspomnianej opasce, używając wędek tej długości traci się więcej wobków haha

zdecydowanie Sic NSG maja mocniejsze,grubsze ramki dwa, że przy dłuższym holu sumka,a pewnie będzie ich kila w sezonie warto zainwestować w przelotkę, która wytrzyma duży nacisk i spore opory linki. Dokładasz kilkadzieśiąt złotych więcej ,a masz optymalne techniczne rozwiązanie.

• 11 miesięcy temu...

Pod suma do rzutu w tej mocy moze byc ciezko znalezc. Ja wzialbym Talona 2,4 30LB albo Lamiglasa G1000 2,3 30LB. Oba powinny z 50 dych dygnac bez problemu.

Powyzej tak czy inaczej beda problemy a ciezar wedki mniejszy o polowe.

Jak chcesz sie wzmacniac fizycznie to moze Lamiglasa 2,3m 100LB. Z tym ze to bardziej na pilkery albo troling czyms kolo 20-30cm... <_<

Z tym ze mozna sie zdziwic, sum, zwlaszzca w naszych wodach potrafi byc bardzo delikatny..odbic sie od wedki mocniejszej i usiasc na czyms duzo subtelniejszym.

Gumo

@Gumo, nieduży CW w stosunku do mocy, zapewniłby to żeby ryby się nie odbijały. Poza tym wabiki do łowienia z ręki raczej nie powinny być cięższe niż 100-120g, ponieważ moża się zamordować.

@Pitt, woblery baryłki (mocna praca) - do łowienia w nocy i gumy sumowe (coś na kształt wielkich jigów) do łowienia w dzień z łódki.

Mnie sie wydawalo, ze mam zapewniona nieodbijalnosc przy mocy 30LB. Obawiam sie, ze przy 50 to juz jest zupelna abstrakcja.

Tutaj trzeba by poszukac jakiegos hot shota z 25-30LB ale z tych 2,6m.

w kazdym razie szzcytowka rzedu 6.

Chyba ze tluka, wtedy nie ma problemu i po holu od razu widac, ze sum ma mniej do powiedzenia (przyklady z poprz. postu)

Gumo

hmmm ... gumy i woby w jednym kiju tej mocy ... ??? ... zaznaczam, ze na sumach sie nie znam, wiec podejde do sprawy pragmatycznie, czyli kij pod wabik ... ja bym sie rozejzal w regale st.croix saltwater, sa takie sprytne avidy i tidemastery inshore, 2.4 m, 30 lb i do 2 oz (z definicji, bo realnie to lekko do 80 gram)

• Like 1

Ja taki kij zrobiłem ze szczytówki Angielskiej karpiówki 2.75LB kij ma 2,3m łączony jest spigotem w tubie foregripu blank mięsisty o fantastycznym ugięciu i niesamowitej mocy wabki ,gumy od 10do ponad 100g latają fantastycznie a linka 50lb nie jest w stanie mu cokolwiek zrobić. mam go z multikiem ABU5601 i linką 50lb hamulec na beton a i tak nie jest w stanie utrzymać linki przy siłowym uciągu.Może to pisanie jest trochę chaotyczne ale jestem z tego kija bardzo zadowolony.tornado

Myślę o czymś takim

St.Croix SC II 2C80HF2 (WC80HF2) (2.43, 40lb, cw 84g - trochę mało wygląda).

jezeli go do tej pory nie miales w rekach ... to mozesz sie strasznie zdziwic, jak bardzo opis odbiega od rzeczywistosci

premier musky 6'10 jest oipsany do 2 oz przy 30 lb ... w realu rzuca bulldawga regular

A jeśli przytwierdzić zgrabne ostrze , będzie najlepszą UL rohatyną na dzika lubo też oszczepem na bawoła .

Nowy Avid 3SW80MHF ma top 6.0 , siłę Pudziana , chęć do pracy i gołym okiem widoczne ugięcie . Nowe blanki , nowe ciągle mozliwości ..