Skocz do zawartości

Sum - blank na spinning z lodki

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

szukam, na prosbe kolegi, blanku pod spiningowa wedke sumowa ... zeby nie bylo latwo, to podaje charakterystyke:

1 czesc

2.55 do 2.75 (ale ze wskazaniem na 2.55)

wedka powinna miec potezna moc

blank musi byc bardzo szybki na calej dlugosci, czyli mniej wiecej jak sztywna palka jerkowa

przy zachowaniu wyzej podanych cech kij powinien byc tak lekki, jak sie tylko da

ciekawy jestem jakie blanki moglyby sie nadawac?

co do uzywywanych przynet i ich ciezaru to podam nastepnym razem, bo w 'panice' zapomnial mi ich przeslac ... cala historia zrodzila sie w zeszlym tygodniu, w momencie polamania 10 letniej wedki, na hiszpanskim sumie

St Croix 4M86XHF

chociaz moim zdaniem starczyłby do sumów chociażby 4M80MHF lub 4M73MHF (nawet lekko przedłuzone od dołu) bo blanki są i tak niesamowicie mocarne a przynajmniej szczytówkę maja w miarę czułą. Kije z tej serii sa chyba najlżejszymi jakie robiłem w tych mocach, porównując ze wszystkimi podobnymi które miałem w ręku.

8'6 w 1 kwałku bedzie bardzo trudno sprowadzić ze Stanów , ale może się uda , mi udawało się z max 8'....

• 1 rok później...

Witam,szukam blanku do budowy kija sumowego.Spining,głównie z brzegu,dł.ok 2,60,2,70m,w zasadzie ma obsłużyć gumy 5,6'na główkach 30 do 50 gram,wobki baryłki 7do 10 cm.Pletka 0,28mm,młynek Slammmerek 460.Jak uzbroić,jakie przelotki,jakie wykończenie[bez ekstrawagancji].

pozdrawiam

• 7 miesięcy temu...

Chciałbym usłyszeć opinie forumowiczów na temat blanków pod spining sumowy

Cos co przy 20g sie ładuje ale ma 35-40lb

Zamysł kij do łowienia z reki(łajba rzeka ) 240m-260m

Proszę o wypowiedzi jakimi modelami łowicie i jak się sprawdzają

Będę wdzięczny za cenne info z placu boju

Z pewnoscia sprawdzonym w boju kandydatem jest St Croix SC II.

240 cm i 40 lb.2 kawalki.

Widzialem ten kij w akcji podczas holi kilku ryb normalnych rozmiarow.

Sprawdza sie bardzo dobrze.

Wiecej moze napisze @hlehle, bo to jego wedka...

Mi sie wygodniej lowi krotszymi wedkami (lowie tylko z lodzi).

W dlugosciach o ktore pytasz dodam ze:

Swego czasu mialem St Croix SC II 260 i 25 lb. 2 kawalki.

Wedka bardzo praktyczna, podczas holu suma zwijala sie w kolo i ladnie amortyzowala odjazdy ryb.

Najwiekszego co wyjalem na ten kij to taki 170 cm. 20 minut holu na lince 30 lb (PP). Warunki dosc sprzyjajace - bez nurtu i specjalnych zaczepow. Plytka woda.

Tu jego brzuch i pupa :

post-16-1348916353,1774_thumb.jpg

Może nieco przyziemnie i bez finezji, ale ja ukręciłem sobie niedawno do tego celu badylka na bazie szklanego Lamiglasa ICG1052MH. Wyników póki co nie było jeszcze, ale 20gr już dobrze ładuje blank a i w dolniku te 30lb nie są wcale przesadą...

Blank z racji materiału i ugięcia raczej do samo-pracujących przynęt...

Witz polega na tym, że jak na deklarowane 40lb, to 2C80HF to całkiem finezyjny blank. Krótki, więc nieźle się wyważa. Ja nim łowiłem np. szczupaki z ręki – cały dzień rzucania sporymi przynętami bez utraty czucia w dłoni na następny dzień – jest całkiem wykonalne. W tej chwili używam już tylko do trola.

Proponuję oglądnąć sobie te 3 filmiki. Może znajdziesz tu coś o co Ci właśnie chodzi. Blanki Xzogi są piekielnie mocne ale nie sztywne jak kołek, mają delikatną ale szybką akcje szczytówki. Ja używałem takiego kija przy połowach w Norwegii i jestem w 100% zadowolony z tego kija i nie zamieniłbym go na żaden inny :D

Widać jak ładuje się ten kij przy rzucie.

film podczas walki z sumem zapiętym za ogon :D

test mocy :D

Polecałbym taka g 66 15kg

Proponuję oglądnąć sobie te 3 filmiki. Może znajdziesz tu coś o co Ci właśnie chodzi. Blanki Xzogi są piekielnie mocne ale nie sztywne jak kołek, mają delikatną ale szybką akcje szczytówki. Ja używałem takiego kija przy połowach w Norwegii i jestem w 100% zadowolony z tego kija i nie zamieniłbym go na żaden inny :D

Widać jak ładuje się ten kij przy rzucie.

film podczas walki z sumem zapiętym za ogon :D

test mocy :D

Polecałbym taka g 66 15kg

pierwszy filmik branie bomba :mellow:

Polecam także jeden z blanków Lamiglasa (2,4m) GLB 902M,- 2m suma nim nie zlowiłem nim, ale z mniejszymi radził sobie dobrze a szczupaki w szwecji łowiłem takie ok 80cm i wyskakiwały z wody jak z procy :lol: od czasu jak nie mogę łowić z łódki leży za szafą i szczeka na lepsze czasy. W ubiegłym roku na jego dłuższego brata z brzegu miałem sumka ok 180cm i jechał aż miło. Widac było ze ma jeszcze zapas na dodatkowe 30cm ryby :mellow:

A do czego mialaby taka Xzoga sluzyc w kraju gdzie to produkuja ? :unsure:

Te blanki (Xzoga) to adaptacja wedzisk uzywanych do kompletnie innych metod polowu i innych ryb do naszych warunkow.

Warto o tym pamietac.

Maja w ofercie wiecej modeli ponizej 180 cm dlugosci niz powyzej 210...