Skocz do zawartości

Sum - blank na spinning z lodki

Rekomendowane odpowiedzi

Fenwick to dziś jest dalekowschodni chrust na wagę - albo metry , idealny produkt dla usiłujących dokonać piętrowego samoszustwa , niewątpliwie dobra nazwa i zwykłe odcinanie kuponów od bezpowrotnie minionej świetności . Tylko Lamiglas Triflex albo dłuższy G1000 live bait .. :)

• Like 1

Fenwick to dziś jest dalekowschodni chrust na wagę - albo metry , idealny produkt dla usiłujących dokonać piętrowego samoszustwa , niewątpliwie dobra nazwa i zwykłe odcinanie kuponów od bezpowrotnie minionej świetności . Tylko Lamiglas Triflex albo dłuższy G1000 live bait .. :)

Nie śledzę historii firmy więc nie spodziewałem się Sławku, ze jest aż tak "ekonomicznie". Napisałem celowo o blanku muskie bo widziałem wędkę zbudowaną na tym blanku od zera i prezentuje się całkiem nieźle, choć nie wiem czy aby nie za lekko jak na 50lb. Sprawdzę sobie tego lamiglasa o którym piszesz.

Jest też interesujący Talon 80/FC001 ale nie mam pojęcia co to za ustrojstwo i czy jeszcze "trzyma" jakość.

Tego Fenwicka wydaje mi się, że raz macałem w sklepie, więc jakiś punkt odniesienia chyba będzie...

Xzoga Taka-G 75 12kg - super patyk jak dla mnie. Zupełnie nie wygląda na pałę do 50lb, ale moc ma wystarczającą, no i to świetne ugięcie. Bardzo fajny zarówno do rzutu, łowienia z ręki, jak i trolla chociaż nie jest to typowy sprzęt trollingowy (jest o wiele bardziej sprężysty),

Lamiglas Tri-Flex (2,6m, do 50lb) - ojojoj... kaaawał badyla. Do łowienia z ręki raczej za ciężki, za mocarny... To sprzęt na duże grubasy. Fenwick przy nim to "cienias".

Xzoga Taka-G 90 16kg - to też już kawał narzędzia, aczkolwiek moje osobiste odczucia są takie, że jest przyjemniejszy i bardzo "ludzki" niż w/w Lamiglas. Nim na upartego mógłbym połowić z ręki, ale to już ciężka robota by była...

Talon 80/FC001 - w dużym uproszczeniu to te Talony są bardzo podobne do ALPS'ów, a i ile dobrze pamiętam to ALPSa masz/miałeś...

Nie śledzę historii firmy więc nie spodziewałem się Sławku, ze jest aż tak "ekonomicznie". Napisałem celowo o blanku muskie bo widziałem wędkę zbudowaną na tym blanku od zera i prezentuje się całkiem nieźle, choć nie wiem czy aby nie za lekko jak na 50lb. Sprawdzę sobie tego lamiglasa o którym piszesz.

Fenwick dziś to jest poziom ambitniejszych wędek Robinsona albo Mikado . Nie mówię tego z żadnych innych powodów , niż tylko poczucie szczerego koleżeństwa ..

TriFlex - miałem na myśli siedmiostopowego do 30 lb i trzech uncji . Lekki - uzbrojony waży około 220gram . Nie do złamania , wiem bo mam ..

Powyższe Xzogi mają skład niesymetryczny.

O ile dobrze pamiętam to Taka-G 75 ma dł. trans. ok 1,7m, a Taka-G 90 ok. 2m.

Symetryczne składy są w seryjnych, musisz pytać w BRC.

Heh, no nie wstyd żaby ALPS leżał w szafie i się kurzył? :P

Alps niestety ma konkurenta w postaci CTSa 40lb. Nie ma szans na chwile obecną :)

• 2 miesiące temu...

:lol:  :lol:  :lol:

Ja chyba się zdecyduje na zapas w postaci Black Cata 210cm w dwóch składach. Mam akurat taka torbe podróżna, że wejdzie tubą na taki zestaw.

i jak uzywales go? ja przez chwile chcialem kupic black cat'a, ale po ogledzinach w sklepie nie spodobaly mi sie (mocne, ale nie za szybkie ciezkie). chcialem kupic dama mad cat 1.8m  1+1, ale nie znalazlem torby/plecaka dlugosci 130cm nie kosztujacej wiecej jak oszczednosci w transporcie. wiec wracam chyba do travela. albo kupie rampage (jesli dolnik od mojego polamanego powerstixa spasuje) albo savagegear nordic big game 30-70lbs 3 czesci (wiec max obciazenia bedzie w polowie srodkowego skladu). nic innego nie wpadlo mi w oko (no widzialem beastmastera standup 50lbs, ale wazy +- 600g etc.. ew na miejscu kupie jakas wedke i zostawie (rok temu juz zostawilem xcat'a).

• 2 miesiące temu...

czerwiec? ja tam tylko w marcu kwietniu lowie ;)

fotki:

koncowka MEDIUM 4 kg:

P1030307.JPG

Koncowka MEDIUM 6kg:

P1030308.JPG

Koncowka MEDIUM HEAVY 6kg:

P1030309.JPG

Koncowka MEDIUM HEAVY 8kg:

P1030311.JPG

Ps mimo podobnych (na papierze) hamulcow nawet przy kg avet sx spokojnie trzyma (a da sie jeszcze dociagnac mocniej i byl w pozycji "strike" nie "full". Revo toro 61 juz przy okolo 6kg popuszczal. PS 2 te 8 kg to juz mz jest granica zdrowego rozsadku "na stojaka". Do tego ugiecie wyglada calkiem plynne. ide ostrzyc kotwice ;)

Potrzebny mocny blank 210cm w dwóch składach do spina który nie przestraszy się trollingu w rzece. Rozważam też jakiegoś gotowca ale poza starszym beastmasterem 210cm nic mi nie przychodzi do głowy choć szczerze przyznam, że ten shimaniak jest trochę za słaby. Poszukiwania ograniczam tylko do 210 z tego względu, że wędka musi wejść do torby i to jest max. długość. Może ktoś ma jakieś pomysły?

Sam niedawno szukałem travela. Niestety większość nie nadaje się do niczego. Zadoptowałem muchówkę w klasie chyba 8. Do Twoich celów zbyt słaba, ale jak by się rozejrzeć za blankami morskimi, może coś, co służy do połowu tarponów. Taki luźny pomysł.

ogolnie to chyba jednak lepiej kupic cos rozsądnego na miejscu w jednym kawałku albo niesymetrycznie dzielone i po problemie, bo te travele w takiej mocy to zawsze bedzie kompromis . 

Ja klasycznie dalej bede mówił ze jak na sumy to Xzoga do trola pod aveta taka-g66 15kg i wystarczy , jak lubisz dłuższe kije to albo g-75 albo phenix M1   .  W koncu to temat o blankach a nie o seryjnych travelach :P

Edytowane przez antilag

zalezy kiedy lecisz. kiedys nigdzie nie moglem kupic przyponu kevlarowego (a gdzie nie jak tam powienien byc zawsze) "bo nie sezon". To samo z wedkami ostatnio w cenie >200e to moze bylo z 3-4 wedki na lodke do wyboru. jak sie czesto jezdzi to najlepiej raz kupic wypasa i zostawic na miejscu).

nie wiem czy # narastaja liniowo czy nie, ale mam #10 morska i bodaj #5 czy #6 slodkowodna (1szej uzylem raz druga moze z 5 razy) i jak #16 jest "tylko 1.6x mocniejsza od #10"  to pewno by sie dalo, ale to jaz ze spinningiem cw. 100g na suma niby ludzie na slabsze ciagna, ale warto miec za duzo ;)

• 7 miesięcy temu...

Panowie ile oscylacyjnie ważą Wasze xzogi, Chodzi mi dokładnie o taka g 75, I czy idzie tym komfortowo przemachać całą noc.

Kolejne pytanie jak zachowuj się przy wobkach 15-30g bo takim głownie łowię. 

A no i rybka z ostatniej nocy :) straszna mgła dlatego taka jakość.

Moja G 75/12kg ubrana pod spina na 2-stopkowych Fuji SIC, rękojeść pełna z pianki EVA, DPS20 i gałka gumowa waży coś ok. 270gr. (ale musiałbym zważyć...)

Natomiast to nie jest kij do przynęt 15-30gr. a od ok. 30gr w górę.

Ogólnie to nie znam zestawu na suma, którym można komfortowo przemachać całą noc...

• 1 miesiąc temu...

Chciałbym odświeżyć temat.

Interesuje mnie blank i komponenty pod średniego suma, ale pod korbę. Oczywiście z zapasem mocy. Przynęty w zamyśle to woblery i Algi. No i plecionka oczywiście. Łowisko - rzeka.

Edytowane przez Tomek O

Chciałbym odświeżyć temat.

Interesuje mnie blank i komponenty pod średniego suma, ale pod korbę. Oczywiście z zapasem mocy. Przynęty w zamyśle to woblery i Algi. No i plecionka oczywiście. Łowisko - rzeka.

A coś więcej odnośnie parametrów, typu długość, jaki zakres przynęt? Woblery i alga to bardzo ogólnie

Robiłem w tym roku taki kijek na blanku L905-2, 2.3m i 25lb. pod średniego sumka nada się.

Edytowane przez Patryk1125