Andrzej@45 Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 Rosję od zawsze toczy choroba holenderska, poza przemysłem zbrojeniowym, nie są zdolni do wytwarzania czegokolwiek, zatem eksportują surowce energetyczne i na tym koniec gospodarki. Nie trzeba tęgiej głowy aby rozumieć na czym Rosji zależy i zależeć będzie. Prawdą jest, że znaczący przywódcy europejscy ukończyli ten sam "uniwersytet" , którego dyplom otrzymał również Vladimir Vladimirowicz. Jak to zwykle w miłości bywa są upadki i wzloty a i sama w sobie nie trwa wiecznie, często jest zależna od mniejszych i większych, interesów. Nie jestem Rosyjskim agentem ale moze mi powiedz jakie my budujemy samochody ciezarowe ,statki kosmiczne i takie tam inne rzeczy jak tytan .Rosja ma swoj przemysl a my jestesmy montownia.Ja bardziej boje sie naszych politykow jak Rosji .A najwiekszym destabilizatorem Europy jest usa .To im jest na reke blokowanie dostaw ropy i gazu z Rosji bo sami go tam kupuja i sprzedaja drozej Europie .Interes sie kreci , ot i wszystko a ekologia to tylko puste slowa .Gazu i ropy Rosja ma pod dostatkiem to i sprzedaje .przepraszam za bral znakow . 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 Nie jestem Rosyjskim agentem ale moze mi powiedz jakie my budujemy samochody ciezarowe ,statki kosmiczne i takie tam inne rzeczy jak tytan .Rosja ma swoj przemysl a my jestesmy montownia.Ja bardziej boje sie naszych politykow jak Rosji .A najwiekszym destabilizatorem Europy jest usa .To im jest na reke blokowanie dostaw ropy i gazu z Rosji bo sami go tam kupuja i sprzedaja drozej Europie .Interes sie kreci , ot i wszystko a ekologia to tylko puste slowa .Gazu i ropy Rosja ma pod dostatkiem to i sprzedaje .przepraszam za bral znakow . Samochody ciężarowe? - np. Jelcz, poza tym pociągi, autobusy i takie tam inne rzeczy. Statki kosmiczne? A Francja, Niemcy UK i inne kraje zachodnie budują statki kosmiczne? Kto, poza USA, Krajem Środka i kacapami buduje statki kosmiczne? No Indie coś tam zaczynają, ale to wszystko są kraje duże i dużymi pieniędzmi dysponujące. Największym destabilizatorem Europy jest ona sama, niestety. Oczywiście spory interes w tym maja kacapy i Chiny. USA???? Hmmm... Jakbym czytał ruskiego trolla ..., ale oczywiście Ty nim nie jesteś 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 Niemcom z Rosją jest bardzo po drodze. Nie trzeba szukać agentury (chociaż o przeszłości Frau Merkel można co nieco poczytać).Pierwsi mają organizację pracy i kapitał, drudzy bazę surowcową. Cywilizacji bizantyjskiej jest bliżej do bizantyjsko-turańskiej niż łacińskiej (naszej).Idealna, naturalna symbioza, wymarzony sojusz.Problem jest taki, że w takim układzie mamy prze.. ciężko. W naszym interesie jest wywalenie Rosji z Pomostu bałtycko-czarnomorskiego.Chcemy w tym miejscu sami się organizować, w sposób suwerenny i mieć jakiś tam wpływ na otoczenie.Z Rosją się nigdy nie dogadamy, mamy przeciwstawne interesy. Dlatego dogadujemy się z USA i wspieramy niewdzięcznych "braci".To odnośnie hubu gazowego. Deal był taki: tani gaz (super dla przemysłu) za zwierzchnictwo polityczne w Europie środkowowschodniej.Niezależnie od tego mamy właścicieli banków i większości aktywów, którym się marzy nowy wspaniały świat.Docelowo arystokracja i chłopi przypisani do ziemi w samowystarczalnych miastach. Religia klimatyczna, dochód podstawowy, nie będziesz nic miał, robotyzacja, a na końcu ograniczenie liczby ludności do panów i niezbędnych niewolników. 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 A do tego Niemcy właśnie ciachnęli dofinansowanie zakupu elektryków ...No nie będzie ekologicznie , a jednocześnie Niemcy ... pardon , Unia Europejska , zakaże rejestracji nowych spalinówek od 2035. Ciekawe, co dalej ... Dla nas raczej nic dobrego 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 (edytowane) Mnie zawsze zastanawia Kolego Korol jak wielu ludzi oczytanych by nie rzec światłych, to co Kolegia tak ładnie streścił uważa z bzdury, brednie, teorie spiskowe (N.B: historia ludzkości to historia spisków). Dyć to dzieje się na naszych oczach. Ładnie opisne etapy w "wiekopomnym" manifeście którego autor jest patronem głównego budynku naszej kochanej...PS.: jakby kto nie wiedział ów budynek znajduje się w Brukseli Edytowane 18 Grudnia 2023 przez Marcin Rafalski 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 Mnie zawsze zastanawia Kolego Korol jak wielu ludzi oczytanych by nie rzec światłych, to co Kolegia tak ładnie streścił uważa z bzdury, brednie, teorie spiskowe (N.B: historia ludzkości to historia spisków). Dyć to dzieje się na naszych oczach. Ładnie opisne etapy w "wiekopomnym" manifeście którego autor jest patronem głównego budynku naszej kochanej...PS.: jakby kto nie wiedział ów budynek znajduje się w BrukseliW Brukseli? Spinelli? Przypadek jakiś 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rando Opublikowano 18 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2023 (edytowane) Panowie z ambicjami zmiany społeczeństwa od dawna opisują swoje plany w książkach których są autorami. Trochę jak w filmach z Bondem kiedy główny antagonista wyznaje wszystkie szczegóły swoich planów torturowanemu Jamesowi. Więc to działa tak:Oni nam mówią jak będzie w książce.Parę lat później prawa się zmieniają żeby zmiany zaimplementować.Ludzie to zauważają.Po czym media (czytaj Newsguard) ogłasza że to teorie spiskowe. Tylko Bonda nie ma. Edytowane 18 Grudnia 2023 przez Rando 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 (edytowane) No jak nie ma? Na razie odpalił gaśnicę, ale dopiero się rozkręca. A do tego Niemcy właśnie ciachnęli dofinansowanie zakupu elektryków ...No nie będzie ekologicznie , a jednocześnie Niemcy ... pardon , Unia Europejska , zakaże rejestracji nowych spalinówek od 2035. Ciekawe, co dalej ... Dla nas raczej nic dobrego Czyli albo jak ludzie i tak kupią elektryki, bo nie będzie wyboru, to po co dopłacać, albo jednak zauważyli, że sprawa się rypła, bo Chiny zdominowały produkcję elektryków, i kombinują nad innym rozwiązaniem.Zwrot o 360 stopni wcale nie jest wykluczony - zdejmą klątwę z nieśmiertelnego 1,9 w tedeiku i zarządzą jazdę na rzepakowym. Ze względu na tempo postępu technologicznego na dalekim wschodzie i w EU ucieczka wstecz ma większe szanse powodzenia. Edytowane 19 Grudnia 2023 przez witeg 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 Dziś w radio słyszałem, że Chińczycy zbudowali auto elektryczne, które przejeżdża 1000km na jednym ładowaniu. Gdzie durnym niemiaszkom do nich... No i druga informacja z protestu kierowców, że Ukraińcy oferują przewozy za taka cenę jaki nasi mają koszty. W du....ie jesteśmy, w czarnej....,ze wszystkim... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 No i druga informacja z protestu kierowców, że Ukraińcy oferują przewozy za taka cenę jaki nasi mają koszty. W du....ie jesteśmy, w czarnej....,ze wszystkim... Jak mają paliwo za free (między innymi od nas), to niemoralnym by było, aby "walili" ceny rynkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 No i druga informacja z protestu kierowców, że Ukraińcy oferują przewozy za taka cenę jaki nasi mają koszty. My tańsi od zachodnich kierowców to dobrze ale Ukraincy tańsi od naszej to bee Może to raczej szansa to wykorzystania taniego transportu biorąc pod uwagę nasze położenie geograficzne? Jedne co jest stałe to to, że świat się zmienia - trzeba się przystosowywać a nie narzekać 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 Jedne co jest stałe to to, że świat się zmienia - trzeba się przystosowywać a nie narzekać Gdzieś, ostatnio, widziałem dinozaura, który się przystosował a nie jak reszta dinozaurów narzekał, tylko nie mogę sobie przypomnieć gdzie....Chyba gdzieś na terenie cukrowni, która zamiast narzekać na niemiecki dumping i nieuczciwą konkurencję, przystosowała się do nowych warunków...A nie, czekaj, inaczej to poszło, kurdusia inaczej... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 Wiadomo, że spłyciłem sytuacje ale bez przesady 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 Nie jestem Rosyjskim agentem ale moze mi powiedz jakie my budujemy samochody ciezarowe ,statki kosmiczne i takie tam inne rzeczy jak tytan .Rosja ma swoj przemysl a my jestesmy montownia.Ja bardziej boje sie naszych politykow jak Rosji .A najwiekszym destabilizatorem Europy jest usa .To im jest na reke blokowanie dostaw ropy i gazu z Rosji bo sami go tam kupuja i sprzedaja drozej Europie .Interes sie kreci , ot i wszystko a ekologia to tylko puste slowa .Gazu i ropy Rosja ma pod dostatkiem to i sprzedaje .przepraszam za bral znakow .Chyba jednak jesteś skoro piszesz, że bardziej się boisz naszych polityków niż Rosji. Albo bardzo naiwny, albo bardzo wyrachowany. Czy mam przypominać historię stosunków polsko - rosyjskich??? Stany nie destabilizują. To Stany trzymają za mordę Niemcy, aby ci nie wywołali trzeciej wojny. Kupują? może coś tam i kupują od ruskich, ale to całkiem niedawno zezwolili na eksport surowców z własnego terytorium. Nie ma niezależnego w stu procentach państwa. Jak nie zależność polityczna, to gospodarcza. To za pożyczki z Chin, Stany budują kolejne lotniskowce. Czy Chiny nadal mogły by się rozwijać bez eksportu do Stanów??? Paradoksy dzisiejszego świata, ale istnieją i dzięki temu masz pełną michę i względny spokój. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_ Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 Oho, wszedłem tylko na 1szą i ostatnią stronę, i się nie zawiodłem, jutro sobie całe 9 stron na spokojnie przeczytam i coś skrobnę, a odnośnie np pierwszego postu na 9str to my som w unii i obowiązują nas przeróżne regulacje jak np min stawka zaa 1h pracy która teraz w Niemczech wynosi 12ojro, a takiej Polsce 23,5zł, a na UA to raczej nie obadasz. Ale w chujaa walą prawie wszyscy bo jaazda tirami po ue słabo by się opłaacała, no i jeszcze jest dieta za delegacje, wiem bo transport żeglugi śródlądowej prawie to samo prawo reguluje. Ale eRKA odleciałeś, też się bardziej boję rodzimych możnowładców niż Rosjan. A w ogóle to nie zdziwiło nikogo/nie zauważył w pewnych nie ostatnich latach nasilenie/budowanie rusofobizmu? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 (edytowane) O ku... nawet tutaj zalatuje onucami... Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu Tapatalka Edytowane 19 Grudnia 2023 przez zeralda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 O ku... nawet tutaj zalatuje onucami... Wysłane z mojego POCO F1 przy użyciu TapatalkaWlazłeś, to zalatuje ... 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 . Ale eRKA odleciałeś, też się bardziej boję rodzimych możnowładców niż Rosjan. A w ogóle to nie zdziwiło nikogo/nie zauważył w pewnych nie ostatnich latach nasilenie/budowanie rusofobizmu? To się bój, ale nie pleć bzdur. Zabory, powstania, wojna w 1920, półwieczna okupacja po wojnie. Masz dziś to samo, w sklepie co w Berlinie, Paryżu, czy ...Za ruskich - pomarańcze były w okolicach świat. Tych najbliższych. Jak statek z Kuby się nie spóżnił. No to się bój dalej. A politycy - kto ogląda sejm, w cyrku się nie śmieje... Przypuszczam, że jesteś młody, i tamtych czasów nie widziałeś. Filmy Barei trochę przybliżają... 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_ Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 (edytowane) Pewnie że młody jestem 85 rocznik. Polska od dużo wcześniej niż zabory nie jest suwerennym krajem. Edytowane 19 Grudnia 2023 przez Michal_ 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 (edytowane) Wlazłeś, to zalatuje ... Nie wiem, co gorsze, gość który wprost smuci się na rusofobię czy pożyteczny idiota/turbopatriota zygający na wszystkich sąsiadów poza morzem Baltyckim? Edytowane 19 Grudnia 2023 przez zeralda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 19 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 No tak tak, nawet nie pomyślałem - pomarańcze i 60" telewizor uczyniły z nas wolnych ludzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 Gorszy jest bezużyteczny idiota, plujący jadem na wszystkich, którzy ośmielają się myśleć inaczej. O ileż przyjemniej byłoby na naszym forum, gdyby nie tacy właśnie, bezużyteczni idioci. No ale cóż, jak anglojęzyczni mawiają: "it takes all sorts" 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeralda Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 Myśleć? Sent from my Armor 8 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 19 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2023 Wyglada ze wyczerpalismy temat.Za chwile Swieta Panowie, a po Swietach czas na pstragi 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi