Skocz do zawartości

Bassowe raczkowanie

WIŚNIA

Rekomendowane odpowiedzi

i tu wrzupe fotki z ostatniej niedzielnej wyprawy na bassy z klubem , by podnisc watek do gory

ogulnie fatalnie na 22 (socios) pojechalismy w 5

i trafilismy na jeden z tych upalnych dni co wawet bassy nie mialy apetytu

i jedyna osoba ktory mogl sie pochwalic 1 sztuka o wade +- 650 gram to Emilio zeszlo roczny (campeon de España de Lucio desde pato)

mistrz hiszpani w szczupakach z plywadelka

i jeden z najwieksza iloscia punktow w lowieniu bassa

u nas w klubie wiec kto jak nie on poradzil sobie w

trudnych warunkach.

post-388-1348913600,4023_thumb.jpg

post-388-1348913600,4844_thumb.jpg

• Odpowiedzi 108
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• 3 tygodnie później...

Myślę, że sezon bassowy 2007 przeszedł do historii. W piątek złowiłem 4 bassiki i jednego golden mulleta.

Jednak dużo do myslenia dał mi tekst na stronie WMH, w którym autor twierdzi, że najlepszy czas na irlandzkie labraksy to zima :huh: .

Pożyjemy, zobaczymy <_<

post-46-1348913616,8919_thumb.jpg

post-46-1348913617,021_thumb.jpg

Tpe mam pytanko. Niedawno połowiłem trochę rybek jak na załączonym zdjęciu. Od razu skojarzyłem z Twoimi bassami, ale miejsce mi nie pasowało - Amposta, 30 km od ujścia Ebro (w górę rzeki). Możliwe, że tak daleko się zapędziły?

Tpe jak łowisz mullety (cefale)? Na zdjęciu widzę, że z powodzeniem na woblerki. Ja próbowałem przechytrzyć jakiegoś nad Ebro, ale jedyne czym się zażerały to moczarka. Miejscowi stosują ... szarpaka.

post-781-1348913617,3512_thumb.jpg

To na 99% mały sea bass. Nie słyszałem, żeby bassy tak daleko wchodziły w górę rzek. Co innego cefale. Na co Ci brały? Fajna sprawa łowić morskie bassy w rzece

Irlandzkie mullety są bardzo anty spinningowe. Przez dwa sezony złowiłem na spinning za pysk dwa mullety, a kolega jednego.

W tamtym roku złowiłem grey mulleta, który miał ok. 2,5 kg na pomarańczowego twistera. Podobnej wielkości mulleta na tą samą przynętę złowił w tym roku mój kolega. Filmik holu i fotkę możesz zobaczyć na blogu Tomaszka:

http://wedkarskieprzygody.blogspot.com/2007/05/dwa-wieczory- w-dingle.html

Drugiego, golden grey mulleta, na woblera złowiłem kilka dni temu.

Irlandzkie mullety biorą podobno na małe obrotówki z przywiązanym do kotwiczki krótkim kawałkiem żyłki zakończonym małym haczykiem z nadzianym na niego morskim robaczkiem.

Swoje woblery prowadzę w ten sam sposób. Napisz coś więcej o tych normalnych bassach. Co to za ryby?

Dzisiaj pobiłem o 1 cm swój personal best :mellow: Metoda - na słuch ;)

Cześć,

o ile sie nie mylę to te normalne Bassy są, jak już powiedział kolega, Black Bassy lub tez Largemouth Bass. Takiego zobaczysz na fotce @luksaj

A tutaj link do Wikipedii jeżeli kogoś to jeszcze interesuje ;)

http://en.wikipedia.org/wiki/Largemouth_bass

Pozdrawiam

Black bass - Largemouth bass - bass wielkogębowy. Muszę się wybrać na nie do Hiszpanii. Kolega mieszkający pod Madrytem łowił je w uroczym jeziorze zaporowym, którego wody służą do schładzania elektrowni atomowej. Fajnie, że Hiszpanie wsiedlili je do swoich wód.

To chłopaki musicie się spieszyć, zostało tylko kilka tygodni łowienia w oceanie. Potem się zacznią :( zimowe sztormy.

Kurcze to trochę lipa, bo zakupiłem parę przynęt w Polsce z nastawieniem na tą rybę.

Mieszkam w New Ross może słyszał z Was ktoś o jakiś łowiskach w tym rejonie. Ja słyszałem o dwóch, niedaleko półwyspu Hook i w Kilmore Quay.

Niestety nie słyszałem. My łowimy bassy na półwyspie Dingle. Jakie przynety kupiłeś? W tym roku 99,9% bassów złowiliśmy na bezsterowce Michała Osińskiego, a jednego na pomarańczową gumkę Manns'a.

@hlehle w przyszłym roku wybieram się do Szwecji, ale kto wie

Jak wygląda sytuacja z sumami i innymi drapieżnikami w m-cach zimowych?

Jak wygląda sytuacja z sumami i innymi drapieżnikami w m-cach zimowych?

W sumie to nie bardzo wiem. Czytałem relacje z połowu sumów zarówno z listopada jak i z lutego i to bardzo udane, ale ile w tym prawdy, a ile marketingu to nie wiem.

Jeśli chodzi o sumy to sezon jest raczej od marca do końca października, ale w innych miesiącach także łowią.

O innych rybach nie wiem, ale przypuszczam, że zimniejsze miesiące powinny być lepsze od letnich.

Czy Twój znajomy czasem nie bywa na RO?

Kupiłem trochę kopyt i twisterów w różnych kolorach i rozmiarach. I kilka pływających woblerów yo zuri.

Mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie tych twoich przynęt?Kolega teraz jedzie do Polski to może by coś jeszcze przywiózł.

Co do miejsc na bassy to jest ich tu ponoć kilka ale znam jedno gdzie irasy wyciągają ponoć sporo okazów.Muszę się tam wybrać ale słyszałem że na bassy to najlepiej gdy jest odpływ i wieczorkiem?

Popróbuje.

Trochę na wschód, równolegle do Barrow - uchodzi do oceanu w Wexford. Jakoś pamiętam że barrow i nore też są łososiowe?? Dobrze się mi zdaje??

A i wiatj na forum i na Wyspie - długo juz tu siedzisz??

Bo tu wiesz, zgrana paczka Irlandzka :mellow:

Tu masz link do woblerów Michała, naprawdę warto je kupić. Biorą na nie wszystkie morskie drapieżniki, nawet sea trouty.

http://woblerytaps.republika.pl/ukleje.htm

Masz rację, najlepsza jest opadająca woda, największe bassy podchodzą 1,5-2,5 godziny po zachodzie słońca.

Jestem tu ponad rok, ostatnio coś mnie wzieło na wędkowanie pojechaliśmy raz na morze nałapaliśmy chyba ze 100 makrel w 1.5 godziny w trzy osoby i nawet mi sie spodobało to morskie wędkowanie a był to mój pierwszy raz na morzu.Chciałbym złapać też coś innego. Udało mi sie na blachę złapać jednego rdzawca. Czy technika połowu i warunki złapania rdzawca są podobne do bassa?