Skocz do zawartości

Sandaczowa wędka dla wymagającego człeka...

Manniek66

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam ten temat już można powiedzieć w akcie desperacji...bo szukam szukam i znaleźć nie mogę kija pod sandacza który będzie dla mnie odpowiedni ... potrzebuję wędki z delikatną szczytówką , która pokaże opad i delikatne pstryknięcia sandaczy ale nie ma być to wklejanka. Akcja szczytowa ale pod niedużym obciążeniem przejdzie w parabolę , która będzie ładnie amortyzowała wszystkie zrywy rybek :) Przynęty to gumy 2,5-4 cale na główkach 12-25g. Na kijka mam 500 zł max. A więc , do dzieła rodacy...mam nadzieje że mi pomożecie :)

Z wędek które próbowałem to był konger cross maxx do 30g , którego teraz mam ale jest bardzo miękki i mam od cholery spadów sandaczy

Kolejny kijek to team dragon 2,7m do 35g , ogólnie to jest ideał dla mnie no ale przy główce 10+ guma 2,5 cala nie widzę opadu ;/

poczytaj tutaj

http://jerkbait.pl/topic/18610-robinson-diaflex-zander-5-32g-kto-lowil/

poza tym spróbuj upolować używkę kij MHX P844-2. testowałem 2 dni ten kij. w podanych przez Ciebie parametrach jest genialny poza tym że nie wchodzi łatwo w parabolę. ma miękką sygnalizacyjną szczytówkę, jest sztywny od 4/5 długości i nie jest to wklejka, pięknie zacina nawet z dużej odległości i dobrze miota przynętami. Sandacz 60 cm prawie został wkręcony w przelotki taką moc ma ten kij(15lb). Widziałem niedawno na słynnym portalu aukcyjnym używkę za 500pln. polecam.

Mirram , jak już mówiłem.Dla mnie opad musi być widzieć ... inaczej nie ma opcji

Ja nie patrzę na szczytówkę tylko to wyczuwam w ręce , a dodatkowo tylko obserwuje plecionkę.Jak kupisz sobie porządnego kija to się przekonasz że nie trzeba zadzierać głowy do góry i oglądać cały czas niebo, to wszystko będziesz czuł bez patrzenia.

Edytowane przez miramar69

Może kumple pilnują ostrości grotów, zacinają ile fabryka dała, mają może nieco lepszy czas reakcji i lepiej kontrolują sytuację podczas holu?

A skoro "kumple" mają i łowią- to może w tą stronę? Tym co oni?

Edytowane przez Kamil Z.