angler1212 Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Miram , u mnie większość ludzi łowi na krótkie wędki z brzegu.Nie rozumiem o co Ci chodzi Treraz mam kija 2,7m i mam spady , kumple którzy łowią na wędki 2-2,3m nie mają spadów więc jak to wyjaśnisz ?Łowią na krótkie wędki, które z reguły są sztywniejsze od 2,70 przez co łatwiej o dobre zacięcie podczas samego odruchu zacięcia. Myślę że twój problem spadów polega właśnie z zacięciem. To że sandacz chwile chodzi na kiju nie oznacza już że został dobrze zacięty. Jeśli twój kij ma spolegliwą szczytówkę a dodatkowo zbyt słaby dolnik to zacięcie takim kijem może okazać się niewystarczające. Ci ludzie maja zapewne dosyć sztywne krótkie kije więc jest im łatwiej o dobry strzał sandaczowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 @miramar69 jaki kij masz na myśli mówiąc porządny co go obserwować nie trzeba bo zawsze marzyłem o takim ale nie znalazłem Aktualnie przerabiam CD TAIAHA i BLU RAPD 10-35gr -3,20m, Czasami używam ST.CROIX 10-28- 2,75m, ale tylko przy bardzo lekkim sandaczowaniu do 10gr.Przerabiałem już trochę tego i powiem że z perspektywy czasu najlepiej łowi mi się tymi kijami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 No to chyba zdecyduję się na tego mikado inazuma w monoblanku z eva A takie pytanie nie z tej beczki , jaki wpływ na pokazywanie opadu na szczytówce ma grubość plecionki ? Czy np przy 10 lb i 20 lb będzie jakaś różnica ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paawelek83 Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 aaaaale dłuuuuugie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paawelek83 Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 No to chyba zdecyduję się na tego mikado inazuma w monoblanku z eva A takie pytanie nie z tej beczki , jaki wpływ na pokazywanie opadu na szczytówce ma grubość plecionki ? Czy np przy 10 lb i 20 lb będzie jakaś różnica ?No to chyba zdecyduję się na tego mikado inazuma w monoblanku z eva A takie pytanie nie z tej beczki , jaki wpływ na pokazywanie opadu na szczytówce ma grubość plecionki ? Czy np przy 10 lb i 20 lb będzie jakaś różnica ? Zdecydowanie tak. 10lb lepiej pokaże na kiju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marvi Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 (edytowane) Spróbuj obejrzeć Cormoran Black Star Sensi Control 6-38. Dł. 2.18 Łowię na nią sandacze na Odrze i na razie mnie nie zawiodła. Czuła wędka, nie wklejanka wchodzi w parabolę. Pozdrawiam. Edytowane 8 Listopada 2012 przez marvi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszek7 Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Ja osobiście łowię na MHX P843-2. Super blank. No ale chyba niestety nie wyrwiesz go jako całe wędzisko w granicach 500 zł;/ Chyba, że jakaś używka ale nic takiego nie widać na horyzoncie. Powodzenia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Manniek , choć wciąż jest dla mnie niejasna definicja opadu , drogi widzę dwie .. Można się zwrócić do kolegów którzy w podpisie mają opad , jako faksymile , bo są pewnie bardzo biegli w opadzie i sprzętowych do niego dodatkach . Można poszukać szczęścia w wyszukiwarce pod hasłem kij opadowy , technika opadywowania czy też może opading etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Opading mi się podoba, jakbyś jeszcze stworzył określenie wędkarza/y stosujących opading byłoby zajefajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Opader, lub opadowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Szurżetak Opadmaster , opadmen , boyopad itd itp Ale obawiam się , że ta szydercza droga może mieć mało pożądany rewers , i chłopaki szarpiące pod tamą co popadnie , na zajebiste jigi ze szprych rowerowych , chodzić będą w glorii jerkujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Bo z tego co widzę parabolika pod sandacze to ja nie znajdę -.- W Polsce się utarło że kij do sandacza to tylko wklejka, ewentualnie pała. Zapewniam że witką "kleniową", do 10gr i chyba 8 lbs można bez problemu i z premedytacją łowić sandacze. Każdy kij ma swoje zastosowanie a sandacze da radę z powodzeniem łowić nie tylko na opadding :blink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paawelek83 Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Ja osobiście łowię na MHX P843-2. Super blank. No ale chyba niestety nie wyrwiesz go jako całe wędzisko w granicach 500 zł;/ Chyba, że jakaś używka ale nic takiego nie widać na horyzoncie. Powodzenia..jest ten kij na znanym portalu aukcyjnym używka za nieco ponad 500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander Hunter Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 A ja stworzyłem nazwę dla kogutów którymi łowię----DRÓBSZOTCH--- a opad hmmmmm ---OPADSZOŁ-- czyli szał opadu heheheheKolego który szuka kijaszka, bierz króciaka inazume 2,10 lub 1,98. To że na sucharawydaje Ci się sztywny nie przekłada się w doznaniach nad wodą.Ja łowię tylko i wyłącznie opadszoł i po pierwszym sezonie stwierdziłem że szybszą reakcję mamjak czuję niż jak widzę. Więc kup kijek który dobrze przekazuje pstryczka w łokieć i próbuj bo według mnieforumowo kijka nie dobierzesz. Trza próbować i próbować i łowić i próbować i w końcu trafisz na ten jedyny dobry, pasujący.Jednak próbować nad wodą a nie w sklepie i to jeszcze internetowym pozdro,ZH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Może to tak nieładnie przy sobocie... ale wydaje mi się ze po prostu spóźniasz zacięcie i nie kij, a już na pewno jego długość nie ma wpływu na efekt...To z czego Sławek już od dłuższego czasu sie nabija i punktuje to tez ma znaczenie, bezmyślne piłowanie dna ciężkimi główkami często pobudza sandacze do żeru ale nie podkręca im na tyle szybkosci żeby nadążyły za tym pac-pac-pac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Sprawa już rozwiązana , kupiłem team dragona 2,7m , 10-35g.Nie jest to typowa pałka , kijek jest opisany jako fast.Akcja szczytowa , ale pod obciążeniem przechodzi w piękną parabolę.Podobno bardzo czułe wędzisko , w następny weekend testy.Dam znać jak poszło ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert67 Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Rzeczywiście rozwiązana, nie wiem czy dam się jeszcze raz nabrać na śledzenie trzech stron "wymagającego wędkarza" w temacie, który mnie bardzo interesuje tylko po to by kwintesencja zaprowadziła mnie pod progi tej sławnej firmy .Nie żebym miał cokolwiek przeciw Dragonowi (nie posiadałem i posiadał nie będę) tyle, że spodziewałem się, iż kupując (z możliwością) za ponad 100 euro dowiem się, co warte jest wyboru.Na razie wiem co to jest opad…Chociaż tyle 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Hehe , Robert...przykro mi że się zawiodłeś na mnie i nie szukałem wymyśnych kijów sprowadzanych z zakątków afryki lecz postawiłem na typowego kijka od dragona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 (edytowane) Sympatyczny z Ciebie gość Manniek66 niestety musisz wiedzieć jeszcze jedno (jeśli jeszcze tego nie wiesz) wędka nie łowi, tylko operator i obawiam się, że wrócimy do tego tematu po "przetestowaniu" przez Ciebie nowego nabytku,- no ale to normalna droga smuraja jak mawia jeden z kolegów na forum... Wiem, że kupiłeś już kij ale ponieważ na prawdę przeczuwam, że nie spełni pokładanych w nim nadziei to,- wydaje mi się, że jeśli oczekujesz że to szczytówka pokaże Ci branie i chcesz zdążyć z zacięciem, a nie ma to być wklejka to powinieneś się rozglądnąć za kijem szklanym, polecam Seekery z e-glasu i s-glasu , są w Twoim zasięgu cenowym i z nimi na 100% zdążysz zaciąć po wskazaniu szczytówki brania.Z nowych s-glasowych Seekerów polecam model 754 - blank kosztuje u mudhola poniżej 50$ Edytowane 10 Listopada 2012 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Od czegoś musi zacząć.I tak wysoko zaczyna jak od team dragona. Arku droga jeszcze przed nim długa i kosztowna :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Od czegoś musi zacząć.I tak wysoko zaczyna jak od team dragona. To "wysoko" to o kiju czy jego cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Od czegoś musi zacząć.I tak wysoko zaczyna jak od team dragona. Arku droga jeszcze przed nim długa i kosztowna :lol: Jak większości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Sympatyczny z Ciebie gość Manniek66 niestety musisz wiedzieć jeszcze jedno (jeśli jeszcze tego nie wiesz) wędka nie łowi, tylko operator i obawiam się, że wrócimy do tego tematu po "przetestowaniu" przez Ciebie nowego nabytku,- no ale to normalna droga smuraja jak mawia jeden z kolegów na forum... Wiem, że kupiłeś już kij ale ponieważ na prawdę przeczuwam, że nie spełni pokładanych w nim nadziei to,- wydaje mi się, że jeśli oczekujesz że to szczytówka pokaże Ci branie i chcesz zdążyć z zacięciem, a nie ma to być wklejka to powinieneś się rozglądnąć za kijem szklanym, polecam Seekery z e-glasu i s-glasu , są w Twoim zasięgu cenowym i z nimi na 100% zdążysz zaciąć po wskazaniu szczytówki brania.Z nowych s-glasowych Seekerów polecam model 754 - blank kosztuje u mudhola poniżej 50$ Hehe , łowiłem tym kijkiem już wcześniej bo znajomy go ma.Kijek prezentuje się naprawdę świetnie Mam nadzieje że będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Józek ja to wiem jak mało kto!!!!Jak zaczynałem to kupowałem Anosa za Anosem a koledzy śmiali się po cichu i mówili : nie,- to ta wędka jest do dupy, po czym bardzo chętnie wybawiali mnie z kłopotu i kupowali ją za utarte pól ceny .... A ja,- jak byłem głupi tak pozostałem, wyniki się nie zmieniały...Aż do spotkania pewnego jegomościa, który powiedział mi ,- choć - naucz się najpierw łowić a potem eksperymentuj za sprzętem...Po raz ostatni przy nim zmieniłem wędki, zmieniłem i tzw "kolegów' i zacząłem łowic ryby,- dużo ryb...Dopiero po kilku latach kupiłem jakaś następną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Powodzenia Manniek66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi