Skocz do zawartości
  • 0

zakaz łowienia od zmierzchu do świtu

pabik

Pytanie

Witam, mam pytanie na temat regulaminu PZW , który określa zakaz połowu z łodzi od zmierzchu do świtu (pazdziernik- maj ) , a mianowicie w regulaminie stoi tylko od " od zmierzchu do świtu " tylko jakiego zmierzchu bo na stronie internetowej

http://halloween.friko.net/dzien/8-11-2012 są trzy rodzaje zmierzchu " cywilny , nawigacyjny, astronomiczny) i każdy o różnej i innej godzinie i to jest dość duża różnica +- jednej godz. Chodzi mi dokładnie o to, o której godz muszę spłynąć ze zbiornika żeby było ok

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie wiem, czy był to zakaz tożsamy z regulaminem, ale na pewnym łowisku zmierzch określano jako 1h po zachodzie słońca, a świt jako 1h przed wschodem.

Jakiś czas temu spływałem z łowiska(zalew 4km przed Pułtuskiem) z 30min po zmroku i miałem pogadanke z panami z PSR.Wskoczyli mi na łódkę jak antyterorysci,mało wędek nie połamali.Na moje tłumaczenie że wolno mi łowić 1h przed i po zachodzie słońca powiedzieli że o niczym takim nie słyszeli.Mandatu nie dostałem tylko dlatego że spływałem nie łowiłem.Jednak jednoznacznego przepisu podać też nie potrafli(tylko czy wyjąć bloczek :angry: ).Zresztą nie byłem tym zdziwiony bo na wszelkie pytania odpowiedż panów z PSR Ciechanów jest jedna :rolleyes:

• 0
3. Wędkowanie

3.1. W wodach użytkowanych przez PZW

można wędkować przez całą dobę, z wyjątkiem wód krainy pstrąga i lipienia (wymienionych w odrębnym informatorze PZW), gdzie

wolno wędkować tylko w porze dziennej,

tj. od świtu do zmierzchu (1 godz. przed wschodem słońca i 1 godz. po zachodzie słońca).

Źródło http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/3/wiadomosci/39226/pliki/regulamindruk.pdf

• 0

Mówimy nie o zachodzie, czy wschodzie a o zmierzchu i świcie :)

http://pl.wikipedia....zch_(pora_dnia)

No tak, ale jak się ma zmierzch w listopadzie, gdzie 15 min po zachodzie jest już właściwie ciemno do zmierzchu w czerwcu, kiedy i 2 godziny po zachodzie jeszcze coś widać?

Edit: skoro w RAPR stoi, to o co w ogóle sprawa?

Edytowane przez Krzysiek_W

• 0

Sprawa jest prosta, łowić dopóki coś widać a potem do brzegu. Na tępego strażnika można się natknąć równie dobrze jak na tępego wędkarza i żadne prawo tego nie zmieni ;) .

Godzina przed wschodem do godzina po zachodzie nie pozostawia pola do interpretacji "ale ja jeszcze widzę B) ". I problem "tępego strażnika" jest rozwiązany...

• 0

Dla czego chory? Jak dla mnie jest bardzo klarowny, i nie trzeba skończyć prawa żeby go zinterpretować,

Jak ktoś chce wam wlepić mandat to wystarczy określić godzinę kontroli i nie ważne czy strażnik jest tępy czy też nie zna prawa.

Więc nie wiem w czym problem, nawet możecie określić co do minuty do której wolno wam łowić.

• 0

• 0

Dla czego chory? Jak dla mnie jest bardzo klarowny, i nie trzeba skończyć prawa żeby go zinterpretować,

Jak ktoś chce wam wlepić mandat to wystarczy określić godzinę kontroli i nie ważne czy strażnik jest tępy czy też nie zna prawa.

Więc nie wiem w czym problem, nawet możecie określić co do minuty do której wolno wam łowić.

dokładnie,bardzo klarowne jest to zapisane i nie widzę tu jakiejś najasności.

Choć w praktyce bywa inaczej.