Maniew Opublikowano 21 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2023 Witam serdecznie, od jakiegoś czasu klepie obrotówki do swojego pudełka, a także paru kumpli po kiju.Do tej pory cały czas leciałem na korpusach z drutu miedzianego, jednak chciałbym coś zmienić.Czym można owy drut zastąpić. Zamowilem sobie trochę koralików mosiężnych w rozmiarach 3-6mm i o ile dobrze mogą pasować do małych błystek, to do dużych, szczupakowych już niekoniecznie (przez ich małą średnice i niską wagę zrobienie z nich korpusu wyjdzie drogo).Nie mogę nigdzie namierzyć koralików mosiężnych o średnicy 8, czy nawet 10mm.Tutaj pytanie czym zastąpić już monotonną miedziuche i koraliki mosiężne?Sam system budowania korpusu na koralikach mi się podoba bo nie jest pracochłonny, jednak nie wiem jakimi koralikami zastąpić mosiężne, tak by były wystarczająco ciężkie, o większej średnicy, a może istnieje jeszcze inny patent niż gotowe korpusy, drut miedziany i koraliki mosiężne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 21 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2023 Rozważałeś może zastosowanie ołowiu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 21 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2023 spradź taką konsrtukcje: z obciążeniem niesynetrycznym 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniew Opublikowano 22 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 (edytowane) Rozważałeś może zastosowanie ołowiu?Rozważałem. Ołów za ciężki, a ja często wędkuje na wodach gdzie potrafi być 50-70cm głębokości.Właśnie dlatego chce odejść od korpusów z drutu miedzianego.Bardzo mi podchodzą korpusy z koralików bo stosuje je do błystek 0 i 1 na pstrągi/okonie i czegoś podobnego szukam pod szczupaki, jednak koraliki mosiężne na Allegro idzie znaleźć jedynie do 6mm średnicy, a to trochę za mało. Jakby były dostępne 8 i 10mm to zamówiłbym i stosował od razu bo w mniejszych rozmiarach sprawdzają sie idealnie. Może trochę zle sprecyzowałem pierwszy post w tym temacie.Jakimi koralikami można z powodzeniem zastąpić koraliki mosiężne. Jaki materiał będzie dostępny w większych średnicach niż 6mm? Edytowane 22 Grudnia 2023 przez Maniew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 22 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 poszukaj na alli... mają większe mosiężne i takie z nierdzewki... tanio nie jest:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esox1972 Opublikowano 22 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 WitajPonieważ sam robię obrotówki mam wszystkie elementy toczone z mosiądzu jak chcesz to mogę odstąpić mam wszystko,kulki z fazką też od rozmiaru 5,6mm(otwór ma 1.5mm i 7mm(otwór 1.7mm) oraz 8mm(otwór 2.1mm) Ewentualnie odlewy ołowiane pomalowane na czarno 3-y i 4-o kulkowe.Tu Long 3 waży odpowiednio 12gr i 16grLub korpus walec fi =8mm x h=30mm,wtedy Long 3 waży 20gr.,mam cały mosiężny lub malowany na czarno i w inne kolory.Jak coś to zapraszam na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzas Opublikowano 22 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2023 https://blystkiabc.pl/category.php?id_category=92tu są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniew Opublikowano 23 Grudnia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 Dziękuje wam, moc jerkbaita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 23 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 Rozważałem. Ołów za ciężki, a ja często wędkuje na wodach gdzie potrafi być 50-70cm głębokości.Właśnie dlatego chce odejść od korpusów z drutu miedzianego.Bardzo mi podchodzą korpusy z koralików bo stosuje je do błystek 0 i 1 na pstrągi/okonie i czegoś podobnego szukam pod szczupaki, jednak koraliki mosiężne na Allegro idzie znaleźć jedynie do 6mm średnicy, a to trochę za mało. Jakby były dostępne 8 i 10mm to zamówiłbym i stosował od razu bo w mniejszych rozmiarach sprawdzają sie idealnie.Może trochę zle sprecyzowałem pierwszy post w tym temacie.Jakimi koralikami można z powodzeniem zastąpić koraliki mosiężne. Jaki materiał będzie dostępny w większych średnicach niż 6mm?Od wielu lat robię z korali kupowanych w sklepach lub Allegro. Z plastykowych (bywają cięższe, lżejsze tworzywa) na płytszą wodę i szklanych (najbardziej lubię te metalizowane) na głębszą. Szeroki wybór kolorystyki, średnic, no i bardzo tanio to wychodzi. Jeszcze się nie przytrafiło, żeby te szklane pękały. Chyba, że mocno uderzy w kamień. Bywa, że na tych szklanych-metalizowanych wyciera się powłoka, ale w sumie to i tak taka obrotówka szybciej zostaje na wrednym zaczepie. Można tworzyć hybrydy, np. plastykowy-szklany-plastykowy o różnych średnicach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 23 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 Szklane koraliki z allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 25 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2023 https://allegro.pl/uzytkownik/nordpilk?string=korpus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 25 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2023 Do najmniejszych obrotówek wielkości 00 i 0 mogę polecić "gotowce" w postaci tubek do much łososiowych: https://kn-baitsandflies.com/materialy-do-much-tubowych?counter=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi