Skocz do zawartości
  • 0

bolenie.

tofik

Pytanie

witam wszystkich znawcow tego tematu! co jest przyczyna iz kilka sekund po zaciciu bolki spadaja z haka? moj zastaw to curado 201 dpv,st.croix triumph 6,6o mocy 20 funtow,plecionka o mocy 15 funtow. sam juz nie wiem czy to wina sprzetu czy brak talentu. jak porawnie holowac bolki?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

no to sobie plowilem na zylke... dopiero co nawinalem 100m strofta co by te bolki nie spadaly a nawet brania sie nie doczekalem brani! dobrze ponad metrowy sum wyciagnal prawie wszystko ze szpuli a jak gdyby nigdy nic poplynal sobie w dal.... :angry: wracajac do fluorocarbonu to nie lowilem czystym tylko hybryda... nie glupia rzecz szkoda ze mam tylko taka ok0,44mm. trzeba bedzie cos zamowic ;)

• 0

Temat boleń-plecionka był poruszany już nieraz. Ja łowię osobiście żyłką, ale tylko dlatego że tak lubię. Nie lubię plecionki bo wydaje przy rzucie szelest którego nie lubię, krócej się rzuca niż żyłką i jak się splącze to przy rozplątywaniu można dostać szału. Żyłkę odcinam i problem z głowy. Poza tym łatwiej ja rozplątać. Mój kolega z koleji łowi plecioną i bolki również mu biorą.

Co do spadów to nie wiem czy to jest kwestia sprzętu, ale jakoś bolenie bardzo żadko mi schodzą z zestawu. W tym roku zdarzyło się to dokładnie dwa razy na kilkadziesiąt ryb. Możliwe że przyczyną częstszych spadów może być sytuacja gdy boleniowi coś nie pasuje w przynęcie i delikatnie ją zagryza płytko się zapinając. Wątpię że boleń atakując normalną ukleję łapie ją tylko za ogonek. Miałem sporo sytuacji że boleń praktycznie zjadał cały wobler co potem sprawiało bardzo duże trudności przy wypinaniu, choć były i takie że wisiał na tylnej kotwicy za sam koniec pyska. Jednej rybie musiałem wyjmować wobler przez skrzela, ale zrobiłem to tak delikatnie że odpłynął bez szwanku. Myślę że na fakt częstych spięć wpływa dużo czynników, ale jak widać w dużym stopniu można je wyeliminować.

Co do sprzętu to łowię szybkim batsonem 3.20 do 28g, ale w momencie brania kij się ugina i ryba po prostu zawisa. To ugięcie nawet za bardzo amortyzuje moment brania bo trochę mi brakuje tego boleniowego kopnięcia, ale fakt że kij jest niesamowity. Jeszcze jedno, w kołowrotku hamulec mam dokręcony na mur korygując jego ustawienie gdy ryba jest blisko, lub jeszcze lepiej posługując się biegiem wstecznym. Jedną z dwóch ryb spiąłem po wyjęciu bolenia gdy lekko odkręciłem hamulec. Po braniu hamulec odrazu zgrzytnął, boleń bujnął się ze dwa razy i spadł. Poza tym oczywiście używam dobrych kotwic czyli wzmacnianych ownerów, choć wg mnie sprawa kotwic jest trochę przeceniana. Zdarza się że łowię też zwykłymi nieostrzonymi od roku i ryby tak samo na nie wyciagam. Używam dobrych kotwic bardziej by wyeliminować problem rozginania grotów, co może nastąpić szczególnie podczas holu pod prąd z łodzi zakotwiczonej w ostrym nurcie.

• 0

W zasadzie to podpisuję się pod tym co napisał przedmówca.

Choć Ja osobiście łowię mięciutkim ale mocnym Talonem do 21g wyżutu i 15 lb mocy.

W zasadzie z tego kija ryba nie ma prawa zejść a przy zastosowaniu miękkiej żyłki 0,18 chamulec mam ustawiony tak że najpierw kij ma osiągnąc parabolę a dopiero potem zadziałać kołowrotek.

A na takie przypadki jak metrowy sumek to nie ma niestety rady.

Albo się łowi komfortowo bolenie i liczy z takimi wypadkami, albo bierz kij do 50 g z plecionką 0,20 i w tedy będziesz miał szanse i na bolka i na sumka.

Ja osobiście wolę ten pierwszy wariant ;)