Kadet Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Witam.Przymierzam sie do zakupu echa Lowrance Mark 5X Pro ale również bardzo mnie kusi Elite 5X tylko czy warto dopłacać 1000zł. jedynie dla koloru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 a co daje kolor w telewizorze? tak sie pewnie ludzie zastanawiali jakis czas temu (no widac fajniej, ale jak dobry film to koloru nie trzeba... 1000pln bym nie doplacil (ps 1000pln? ja za 597ci hd di dalem okolo 2000....). generalnie moje odczucia sa takie:- zre wiecej pradu- gorzej widac w swietle jasnym + trzeba podswietlanie (w echu 1 kolorowym mialem zawsze wylaczone w dzien)- kosztuje wiecej+ zadaje szyku i wypasu (a to niestety nawet jak sobie w glowie pomysle jest u mnie czynnik niemal decydujacy... + wiecej widac szczegolow w sensie jak na echu 1 kolorowym tzn tam gdzie echo 1 kol ma mozliwosc pokazania 3 czy 4 kolorow (czyli sily echa) kolorowe ma tych gradacji duzo wiecej. Pytanie na ile to naprawde przydatne ? no moze o tyle, ze po 1 rzucie okiem wiesz, ze cos jest ":czerwone" to znaczy mocne echo.Przy cczym tak naprawde to co za roznica czy obiekt jest czerwony czy czarny? albo, ze na to co na cz-b jest pokazane "2gi stopien szarosci) na kolorowym bedzie "od zielonego do zoltego" ? co to zmienia? jak umiesz czytac to umiesz a jak nie to i tak nic ci echo nie da (na ile GPS pomaga statystycznej kobiecie nawigowac? jak ona go wlaczyc nie umie... Pytanie na ile to wykorzystasz?Ja mam DI i go praktycznie nie wlaczam (chyba, ze z grubsza chce sie przekonac czy to na echu jest zaraz podemna czy z tylu przodu (di nie ma stozka tylko bardziej plaski sygnal).Jak mam byc kompletnie szczery to DI bym drugi raz nie kupil (SI chetnie, ale za drogie).Wlasnie kupuje 2gie echo (3 w zyciu) do kajaka i biore model cz-b. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ictus Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Dla mnie kolor to podstawa. Szybciej mozna identyfikowac to co plywa pod woda. Czy kolor warty jest 1000zl? Dla mnie tak.Twardosc obiektu jest dla mnie wazna. Mam SI i uzywam ostatnio zadko, moze dlatego ze plywam na znanych lowiskach. SI przydaje sie na nieznanych lowiskach zeby namierzyc podwodne przeszkody przy mslej liczbie przebiegiw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Gooral.Głównie uganiam się za szczupakami a to oznacza poszukiwanie ziela typu rdestnica.Czy na DI można rozpoznać tę roślinę bo na tradycyjnym przetworniku to może różnie wyglądać.Tak wogóle to gdzie można kupić 597ci hd di za 2000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kajtelek2 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Kolego róznica jest mam Eagle 480-tke i kolorowy Lowrance LMS na którym pięknie widać dno,przeszkody.Zreszta lepsze modele sonarów robią firmy tylko w kolorze i tak już pozostanie.Warto dać parę złotych więcej dla koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 kolor jest bardziej czytelny i szybciej wszystko wpada w oko.ja na x 125 czasami się przyglądam czy dany obiekt jest rybą czy nie itp.a jak kumpel na łodzi wlączył elitkę to wszystko jak na tacy podane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 dadex Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 (edytowane) Może wrzucę przykladowy zrzut z elitki.Nie wiem czy dobrze ustawiłem Colorline aktualnie na 44% , jesli zle prosze o porade Edytowane 12 Listopada 2012 przez dadex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Gooral.Głównie uganiam się za szczupakami a to oznacza poszukiwanie ziela typu rdestnica.Czy na DI można rozpoznać tę roślinę bo na tradycyjnym przetworniku to może różnie wyglądać.Tak wogóle to gdzie można kupić 597ci hd di za 2000. w usa. z wysylka do kolegi a pozniej do mnie (do irl) kurierem zaplacilem bodaj 650$ (teraz to juz stary model i widzialem je gdzies po sklepach za okolo 500$). Trzeba tylko przelknac zabe w postaci stop i mil.Ja DI niemal nie zapodaje. Troszke kiepska pora roku na robienie zrzutow ekranowych z rdestnica, ale jakos mi sie nie przypominam bym widzial jakies spektakularne obrazy. inna sprawa, ze na jeziorze gdzie najczesciej echa uzywam rdestnicy i podobnych roslin jest masa (zdarza sie, ze na 5m glebokosci masz wrazenie, ze wyjmiesz reke z burte i mozesz wyrywac rosliny).Ps moze ja jestem jakis dziwny, ale serio jak widzicie rybe na echosondzie to ja pozniej skutecznie lowicie? bo nawet na morzu jak widzialem wielkie lawice ryb to czesto 0 bran, a jak trzaskalem makrele dziesiatkami zaraz z pod lodzi to na echu nic nie bylo....Moze mam cos zle ustawione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krisu23 Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 W Szwecji były takie akcje, że jak się widziało szczupaka stojącego w toni to czasem brał a czasem nie. To że nie widać ryb nie znaczy, że ich nie ma. Po prostu stożek ich nie łapie. A zielicho da się zobaczyć na każdej sondzie no może z wyjątkiem tych z rzutką. Ja mam cude 168 czyli echo baardzo podstawowe ale nauczyłem się rozpoznawać zielsko metodą prób i błędów na płytkim jeziorku z dobrą przejrzystością. Wystarczy stanąć nad zielem które się widzi i pobawić się czułością, redukcją szumu i czym się tam ma. A ryby też się da wyustawiać nawet ukleje. Patent jest prosty spuszcza się kopyto 8cm pod łódkę podrywa i opuszcza jednocześnie regulując sondę. Jak je widać to ukleję czy innego śledzia też zobaczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 z tym kopytkiem to nie do konca tak po mojemu silne sygnaly typu metalowy wabik sa sztucznie wzmacniane przez echo (na swojej nie mam problemu zobaczyc mini pilkera 5cm 10g na 20-25m wody jesli jiguje nim prosto pod lodzia a mam nawet fotki na ktorych widac 5 przywieszek sledziowych na haczykach rozmiaru 2-4 jako oddzielne echa, ktorych odleglosc miedzy soba ma nikle nawiazanie do rzeczywiostosci jesli chodzi o skale). Nie widzialem ani jednego szczupaka, ktory mi wzial w trolu na echosondzie (brania np na gumie idacej na 10m nad 20m wody wiec chyba moge odrzucic hipoteze, ze sie z dna podniosl). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Darecki72 Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Trollingowanie to ciagniecie przynety za lodzia w pewnej odleglosci, wiec skoro przetwornik ustawiony jest w dol, powiedzmy na koncu lodzi to raczej jest niemozliwoscia zobaczenia jakiej kolwiek akcji ze strony ryby i przynety, ale jigowanie na wolno poruszajacej sie lodzi to juz inna bajka-widac przynete jej ruch wykonywany przez nas samych i ryby startujace z dna(w moim przypadku tak bylo) Dobra echosada to polowa sukcesu, jej ustawienie i interpretacja to drugie.Co do koloru to zapytam czy ktos z was oglada z was jescze TV czarno -biale? Poza kolorem warto zwrocic uwage na rozdzielczosc (nie mylic z wielkoscia ekranu) im wieksza tym lepiej, obraz jest bardziej przejzysty.Echo to jedna z niewielu rzeczy w ktorej sprawdza sie jak placisz tak masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krisu23 Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Nie widzialem ani jednego szczupaka, ktory mi wzial w trolu na echosondzie (brania np na gumie idacej na 10m nad 20m wody wiec chyba moge odrzucic hipoteze, ze sie z dna podniosl).A ja tak jak mówię widziałem. Było to w Szwecji na sielawowym jeziorze. Dokładnie było widać ławice sielawki i czasem jak się dobrze najechało echem pojedyncze łuki które były w chmurze rybek bądź pod nią. Było takich akcji kilka na dwóch łódkach. Ja swoich pamiętam dwie. Jedna ryba złowiona na percha14 a druga walnęła w deep down husky jerk ale się nie zapięła. Obydwie ryby widzieliśmy na sondzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Pytanie ogólne dotyczące kolorowych echosond: Ile czasy pociągnie kolorowe echo HD (np model Humminbird 596 HD DI) na dwóch bateriach łączonych równolegle po 7 Ah każda ?Przyjmijmy średnie ustawienia podświetlenia. Czy dwa akumulatory połączone równolegle można ładować razem ? Czy każdy trzeba ładować oddzielnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Można a nawet powinno się je ładować razem. Powinny też być tej samej marki i najlepiej z tej samej partii produkcyjnej.Kolibra nie mam. HDS-5 z 2x 7 Ah ledwo wytrzymuje dzień łowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gooral Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Pytanie ogólne dotyczące kolorowych echosond: Ile czasy pociągnie kolorowe echo HD (np model Humminbird 596 HD DI) na dwóch bateriach łączonych równolegle po 7 Ah każda ?Przyjmijmy średnie ustawienia podświetlenia. Czy dwa akumulatory połączone równolegle można ładować razem ? Czy każdy trzeba ładować oddzielnie ? Nie bede sie wypowiadal co do ladowania. W instrukcji masz pobor pradu z glowy moj 597 bierze okolo 500-600mA to znaczy na 2 bateriach powinienes conajmniej kilkanascie h wyciagnac. oczywiscie biorac pod uwage nowe baterie dodatnia temperature etc... na pewno 10h mozesz z duzym zapasem zalozyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 najlepiej zmierzyć miernikiem.x-125 na oswietleniu max pobiera 0,38A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lewyspec Opublikowano 30 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 witam kolegów , mam pytanie do użytkownikow x125 jakie macie optymalne ustawienia aby były widoczne dobrze łuki ryb ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 patu Opublikowano 30 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Łukasz, podstawa to ustawienia czułości w zalezności od przejrzystości wody i temperatury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lewyspec Opublikowano 30 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 (edytowane) Łukasz, podstawa to ustawienia czułości w zalezności od przejrzystości wody i temperatury...Cześć Patryk, ostatnio nie wiem jak te łuki uzyskać, dno i głębokość pokazuje ok, ale zamiast łuków raczej są punkty lub czasami kreski lekko w pionie. Wczoraj namierzyłem piękne twarde miejsce z sandaczami a o dziwo szukałem z okoniskami, brały bardzo często, okonie rzadziej też.Potem pływałem z echo nad tymi miejscami i tylko punkciki widziałem sporadycznie. Jak tam wypady na nowym sprzęcie? trzeba by się umówić na wyprawkę :-) Pozdrowionka Edytowane 30 Maja 2013 przez lewyspec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 krzysiek Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2013 A ja tak jak mówię widziałem. Było to w Szwecji na sielawowym jeziorze. Dokładnie było widać ławice sielawki i czasem jak się dobrze najechało echem pojedyncze łuki które były w chmurze rybek bądź pod nią. Było takich akcji kilka na dwóch łódkach. Ja swoich pamiętam dwie. Jedna ryba złowiona na percha14 a druga walnęła w deep down husky jerk ale się nie zapięła. Obydwie ryby widzieliśmy na sondzie. Ja pływałem na tej drugiej Rok w rok mamy wiele takich przypadków. Przepływamy nad rybą i kilka- kilkanaście sek. później zaliczamy branie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mifek Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 jesli zamiast lukow masz bardzo PIONOWE krechy to moze sie okazac ze SCROLL / predkosc pingowania odczytu masz za mala... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Crocker Opublikowano 24 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Co oznaczają poszczególne kolory ... ? Czemu coś jest czerwone a coś niebieskie ... jak to czytać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 (edytowane) Co oznaczają poszczególne kolory ... ? Czemu coś jest czerwone a coś niebieskie ... jak to czytać ?Zobacz wstawiany w sąsiednim wątku film..wiele ci się rozjaśni...: http://jerkbait.pl/topic/67368-lowrance-elite-7-ti/?p=1912909 Kolory wiążą się z siłą z jaką odbijane są impulsy akustyczne wysyłane przez przetwornik. Różni producenci mają różniące się palety barw więc gotowej recepty na oznaczenia kolorów nie ma. Np Lowrance na 200kHz - żółty silne echo np twarde dno, oraz np. większa ryba - poprzez odcienie czerwonego, fioletu aż do niebieskiego= słabe echo, bardzo miękkie dno (kupa mułu), małe ryby tez dają niebieskie echo. Edytowane 25 Lipca 2016 przez rower26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Robert Crocker Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Dzięki, przegapiłem to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Kadet
Witam.
Przymierzam sie do zakupu echa Lowrance Mark 5X Pro ale również bardzo mnie kusi Elite 5X tylko czy warto dopłacać 1000zł. jedynie dla koloru...
23 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi