Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Piotr Gołąb Opublikowano 1 Stycznia 2024 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2024 Sezon rozpoczęty ???? 71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek85 Opublikowano 1 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2024 U mnie taki gagatek, do tego 2 krótkie. 38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 1 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2024 Moje rozpoczęcie sezonu od 47cm z tych większych które dały sie sfotografować. Niestety 2 duze ryby spadły. Jeszcze po nie wrócę i mam nadzieje ze je tu pokażę. Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka 46 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz95s Opublikowano 2 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2024 Przyłów przy trociowaniu, taki podczterdziestaczek. Zobaczymy co ten sezon przyniesie, połamania 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniew Opublikowano 3 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2024 Miesiąc temu was prosiłem o pomoc w doborze pierwszej wędki pod kropki, a tu już pierwsze kroki w pstrągowaniu za mną. BAKCYL ZOSTAŁ ZŁAPANY - czas się pożegnać z okoniami i majowymi szczupakami.Trzy ryby na brzegu, jeden taki ledwo ponad wymiar i dwa maluchy, do tego pare spinek (więcej niż ryb na brzegu).To fart debiutanta czy te pstrągi w styczniu takie łatwe do skuszenia?Brania na biała tante 2” 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz95s Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2024 Wszystko zależy od zasobności wód i miejsca które wytypujesz. Są duże różnice między rzekami, ilością tych pstrągów, ich przyrostów i warunków w których łowimy. Masz w opisie roztocze, wiec myśle ze to jest Twój fart . Osobiście nie byłem, troche czytałem, duzo pięknych/rekordowych pstragow tam padło. W styczniu jak jest mała woda, jeśli, nie zdazyla sie ,,napić” śniegu to jest łatwo o pstragi, bynajmniej u mnie. Z drugiej strony jak mamy sytuacje tak jak w tym/tamtym roku (mróz, śnieg) następnie odwilż i deszcze to jest napewno trudniej. Zależy od rzeki, niektóre to uregulowane kanały, inne to dziki Bangladesz , wiec jest duzo zmiennych. Dobrze obserwować pogodę, każda zmiana może przynieść choc kilku minutowe żerowanie. Ja sobie zapisuje notatki z wypraw, później to pomaga aby wybrać odpowiednie miejsce, odpowiednia rzekę do danej sytuacji pogodowej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniew Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2024 Wszystko zależy od zasobności wód i miejsca które wytypujesz. Są duże różnice między rzekami, ilością tych pstrągów, ich przyrostów i warunków w których łowimy. Masz w opisie roztocze, wiec myśle ze to jest Twój fart . Osobiście nie byłem, troche czytałem, duzo pięknych/rekordowych pstragow tam padło. W styczniu jak jest mała woda, jeśli, nie zdazyla sie ,,napić” śniegu to jest łatwo o pstragi, bynajmniej u mnie. Z drugiej strony jak mamy sytuacje tak jak w tym/tamtym roku (mróz, śnieg) następnie odwilż i deszcze to jest napewno trudniej. Zależy od rzeki, niektóre to uregulowane kanały, inne to dziki Bangladesz , wiec jest duzo zmiennych. Dobrze obserwować pogodę, każda zmiana może przynieść choc kilku minutowe żerowanie. Ja sobie zapisuje notatki z wypraw, później to pomaga aby wybrać odpowiednie miejsce, odpowiednia rzekę do danej sytuacji pogodowej.No właśnie całe życie mieszkam na Roztoczu, wędkuje od 15lat, a na pstrągach byłem pierwszy raz wczoraj Rzeki piękne, to się zgadza. W niedziele druga runda tylko nadają jakieś większe mrozy, nie będzie to przeszkadzało za bardzo w łowieniu? Jak wygląda aktywność pstrąga gdy jest minus na termometrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz95s Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2024 Gdy są mrozy często są ospałe, niechętne do współpracy, najlepiej podać pod pysk przynętę i trafić załamanie pogody. Wolniejsze łowienie, głębsze, szukanie miejsc gdzie nurt jest spokojny, a woda głębsza. W teorii jest szansa na większego, te małe nie są tak aktywne, ale największe ryby w moich rzekach to kwiecień-czerwiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 4 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2024 Jak Ci mrozik nie przeszkadza i nie będzie mocnego wiatru to śmiało śmigaj nad wodę jak jeszcze biegałem za pstrągami to przy -20 łowiłem z powodzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniew Opublikowano 7 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2024 Jestem znów, już mnie pochłonęły te pstrągi na amen. Pogoda trudna ale fajna, ja to nawet lubię jak mrozi, sypie śniegiem i wieje po twarzy bo przynajmniej konkurencji nad wodą nie ma ???? Nad rzeką byłem przed 10, pierwsze w oczy rzucił się bardzo wysoki poziom wody, miejscami aż wychodzi z koryta na pobliskie łąki, a z racji, ze ja kiepski w wędkowaniu na rzekach bo całe życie po sadzawkach się szwendałem to byłem trochę rozczarowany bo wiedziałem, ze to moich szans nie podnosi. W pierwszej godzinie łowienia branie fajnej ryby, jednak spina się zanim dobrze ją zobaczyłem przez zbyt poluzowany hamulec, chwile po tym zaliczam jedno wyjście, jednak nie wcinam. Później zero kontaktu i zrezygnowany chciałem wracać, ale myśle sobie najpierw trzeba zjeść zapakowane śniadanie i wypić herbatę, żeby nie wracać z tym do domu. Chwila przerwy dodała otuchy i ruszyłem dalej walczyć w tym nierównym pojedynku. Nie umiem jeszcze za dobrze czytać rzeki, wiec dla mnie prawie każda miejscówka wyglada tak samo ale jakoś polubiłem miejsca, gdzie rzeka wchodzi w zakręt, a teraz trafiłem jeszcze w dodatku podmyte drzewo, wiec puszczam za niego czarnego robala przypominającego dendrobene od majfrenda z Azji na główce 3g, coś tam zwinąłem, chwile przytrzymałem, żeby stanął w nurcie i spenetrował głębiej i szok bo coś skubnęło ale zmarznięty i zmęczony nawet nie zdążyłem się zorientować, a o reakcji nie mówię. Powtórka rzutu i siedzi hehehe, CZWARTY PSTRĄG W ŻYCIU, CZWARTY W TYM ROKU! Ryby nie mierzyłem bo jej było zimno w płetwy, a mi w ręce, więc dwie szybkie foty i do wody. Pewno miała pod 40cm 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 7 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2024 Fajny smoluch, stał na piaszczystym kancie przechodzącym w długą rynnę, na jiga mojego wykonania. 45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdiMWP Opublikowano 10 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2024 U mnie również sezon rozpoczęty Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Piotr Gołąb Opublikowano 13 Stycznia 2024 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2024 Poranny miś ???? 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 13 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2024 Poranny miś ???? IMG_20240113_174743.jpg[/quote Nic mniej się po tobie nie spodziewałem???? trzymam kciuki za świetny sezon bo już się dobrze zaczyna. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 14 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2024 W tym roku zwłaszcza na niektórych odcinkach gdzie uganiam się za pstrągami ryby są grube i silne, do tarła raczej przystąpiły a na ich wygląd i kondycję wpływa kilka innych czynników, bogata baza pokarmowa, łagodna zima itd. . Pozdrawiam ????. 35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 14 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2024 (edytowane) ... u mnie z pstragowania to wycieczkowo było. -8 w sobote, śnieg rzeka skuta lodem. W ręce okrutnie zachodziło. Z plusów kilka miejscowek do przetestowania, za jakiś czas. Wody nie zabraknie... Wycieczka udana....Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Edytowane 14 Stycznia 2024 przez bob74 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdiMWP Opublikowano 22 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2024 Ryby w świetnej kondycji, to prawda Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogger1 Opublikowano 27 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2024 Jezioro mazurskie …. 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogger1 Opublikowano 28 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2024 (edytowane) Odnośnie rzekomej troci - jezioro Maróz - wpada rzeczka Marózka gdzie jest wydzielony tgz. górski odcinek pstrąga a z drugiej strony jeziora gospodarstwo Szwaderki - o pstrąga nie trudno w tym jeziorze …jednak trzeba wiedzieć gdzie dokładnie ma swoje rewiry , no i troszkę trzeba się postarać - przyłożyć itd…. Edytowane 28 Stycznia 2024 przez jogger1 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 28 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2024 (edytowane) To i ja się pochwałę może nie jest to jakiś okaz ale cieszy. Edytowane 28 Stycznia 2024 przez filser 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. DominikSy. Opublikowano 29 Stycznia 2024 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2024 Dobra, to może wróćmy do dzikusów. wobler 6cm sdr.żyłka 0,27 i szklak batsona. taki głodny ,że poprawił uderzenie w drugim podaniu wachlarzem ,na początku zatrzymał wszystko jak zaczep i po chwili ożył i zdecydowanie podniósł tętno . Mam nadzieję ,że żadna wydra albo robaczkowiec go nie dorwie,bo to kandydat na króla mojej rzeczki.. 56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz95s Opublikowano 29 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2024 Z zapomnianej wody 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 1 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2024 Na południu ruszyli my z kopyta że hej ???? otwarcie sezonu miodzio, 8 rybek w ręce, największe oczywista że spadły ale nie płacze 47 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy50 Opublikowano 1 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2024 Kwiskie 55 cm na kwiskiego ciernika 41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 4 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2024 Pierwsze wyjście ze spinningiem za pstrągiem w tym roku. Siurki podniesione i szerzej rozlane, woda lekko trącona. Ryby dość aktywne choć w większości maluchy. Jako pierwszy zameldował się jednak taki adept na "profesora" 40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi