Tomasz79 Opublikowano 11 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2024 Dunajec,początek płani,,twich od strike pro,nowe PB 56 Wysłane z mojego V2041 przy użyciu Tapatalka 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek85 Opublikowano 11 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2024 Dziś taki forumowy stykacz:) 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniew Opublikowano 11 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2024 Praca na przemian ze studiami w weekendy skutecznie utrudniają wędkowanie ale udało się wygospodarować pierwszy wolny poranek od jakiegoś miesiąca i wyskoczyć na rekonesans w nowe miejsce 3 kontakty, jeden na brzegu, sportowe 38cm.Woda podniesiona i trącona bardziej niż bardzoReagowały tylko na jasną gumkę, robala z libry 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav_id Opublikowano 11 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2024 (edytowane) Praca na przemian ze studiami w weekendy skutecznie utrudniają wędkowanie ale udało się wygospodarować pierwszy wolny poranek od jakiegoś miesiąca i wyskoczyć na rekonesans w nowe miejsce 3 kontakty, jeden na brzegu, sportowe 38cm.Woda podniesiona i trącona bardziej niż bardzoReagowały tylko na jasną gumkę, robala z libry Ładna rybka, choć na forum jeszcze trochę za mała ????https://jerkbait.pl/topic/17989-zasady-umieszczania-zdj%C4%99%C4%87-na-forum-jerkbaitpl/#entry1821176 Edytowane 11 Lutego 2024 przez rav_id Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek85 Opublikowano 11 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2024 (edytowane) 20 lat uganiania się za pstrągami tak wyczuliło moje zmysły, że ciężko mnie nad wodą spotkać, z 50 metrów słyszę szelest łamanej gałązki, szum plecionki na przelotkach i tym podobne oznaki czyjejś obecności, takie miejsca omijam szerokim łukiem, żeby przypadkiem nikogo nie spotkać. Osobników z wędkami spotykam jedynie przy samochodzie, a i wtedy łżę jak najęty. To już ostatnie zdjęcie pstrąga wstawione na forum, do niczego dobrego to nie prowadzi. Edytowane 15 Lutego 2024 przez bartsiedlce 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 14 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2024 Drugi wyjazd na pstrągi w tym roku słabiutki, jedna ładna rybka urywa przypon na odjeździe bo hamulec za mocno dokręcony a kiedy chciałem poluzować to już było za późno, jakieś nie wcięte brania, jakaś mała rybka spadła i jeden przyzwoity 40+ poznałem nowego kolegę i łaził za mną co by mu rybkę do zjedzenia podarować tyle lat jeżdżę na Dunajec i nie mogę się napatrzeć na te piękne widoki .... 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 14 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2024 (edytowane) Wyszła nie wiadomo skąd i ze złością zgarnęła wobka - łamańca wyciąganego już z wody.Długa, chuda i waleczna . Edytowane 14 Lutego 2024 przez Piotr Gołąb 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 15 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2024 poznałem nowego kolegę i łaził za mną co by mu rybkę do zjedzenia podarować Wnioskując po kolorze wło... tzn. umaszczeniu, to była koleżanka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 17 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2024 Wobler nie zrobił na niej wrażenia, za to szaro - bury jig jak najbardziej. 50+ z niewielkiej rzeczki. 39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikSy. Opublikowano 22 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2024 Ten większy w konia mnie robił przez 2 wyjazdy, spadał, odprowadzał itd ,aż go na spokojnie podszedłem ,bo już wiedziałem gdzie grasuje . Sprzętowo jak zawsze mocny zestaw-szklak 12lb i tym razem nie żyła ,a plecionka 20lb varivas ,bez przyponu. Polecam takie mocne zestawy każdemu, kto ma w łowisku ryby większe niż 40cm,nie mówiąc już o samym bezpieczeństwie ryb i krótkim holu - przy takich zestawach dopiero czuć moc ryby. 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 22 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2024 Gratulacje ryby ale bezpieczeństwo w czasie holu to raczej ze strony wedkarza a nie ryby bo plecionka bez przyponu potrafi mocno pokaleczyc ryby ,a pstrag wybitnie walczy i młynkuje i o krzywde dla niego nietrudno.Ale gratulacje wierzac ze rybka nieucierpiała i wróciła w dobrej kondycji. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_C Opublikowano 22 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2024 Sprzętowo jak zawsze mocny zestaw-szklak 12lb i tym razem nie żyła ,a plecionka 20lb varivas ,bez przyponu. Polecam takie mocne zestawy każdemu, kto ma w łowisku ryby większe niż 40cm,nie mówiąc już o samym bezpieczeństwie ryb i krótkim holu - przy takich zestawach dopiero czuć moc ryby.Moim zdaniem, jeśli ktoś łowi pstrągi w rzece bez mocnego uciągu, to ryby do 50cm nie mają prawa zaszaleć na kiju 8lb... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikSy. Opublikowano 23 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2024 Łowie w rzece z dużym uciągiem i bardzo zaczepowej - konary ,korzenie,faszyna . Hol często zaczyna się pod samym drzewem/burtą ,parę metrów od łowiącego ,staram się zatrzymać rybę jak najszybciej ,żeby z kolczykiem w zawady nie weszła . Łowiłem kijkami 6-8lb i było za mało dla mnie przy rybach 50+ . A co do postu Bolen30 - najchętniej łowię żyłką 0,25-0,27 ,ale czasem plecionka jest niezbędna jak trzeba podać jakieś dziadostwo 1-1,5g . No i na żyłeczce hole spokojniejsze . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 23 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2024 Tu sie zgodze najwazniejsze ze ryba cała i zdrowa.Ale 20lb linka to już na wyrywanie przynet beż wyczepiacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 23 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2024 Lepiej ze lowi 20lb niz 0.00nic lb. Sam na Islandii lowilem pstragi na zestaw mocno lososiowy z pletka 30lb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 23 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2024 Pewnie ze lepiej równiez kij 12lb niz 4lb.Ale warunki zostały jasno okreslone wiec wiemy skad taki sprzet a nie inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 23 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2024 Ten Varivas 20lb, to tylko maksymalna wytrzymałość - uwzględniając warunki w jakich się łowi (krzaki, rośliny, zawiesina w wodzie) to dostępna wytrzymałość to 10-12lb. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 23 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2024 Kazdy ma prawo łowić jak tylko ma ochote i czym ma ochote.Byle tylko ryby wracały w dobrej kondycji do wody bo to one w naszym hobby sa przecież najwazniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikSy. Opublikowano 23 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2024 Dodatkowo napiszę, lubię łowić grubą linką(czy to żyła czy plecionka) bo przynęta wolniej leci, w warunkach gdzie rzuty maja po 5-15m przydaje się jak przynęta leci wolniej i jest czas żeby wyhamować ją idealnie parę cm od krzaczka,trzcinki itp ,a kwestię oporu w wodzie załatwiam po prostu większym sterem w wobku Co do wyrywania przynęt bez wyczepiacza przy takiej lince- to prawda,staram się tak dobierać haki/kotwice , że w sytuacji podbramkowej te elementy są najsłabsze i odzyskuje 8/10 przynęt ,nie zaśmiecając sobie wody i nie zostawiając śladów po sobie (typu dyndający fluo wobler pod drugim brzegiem) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 23 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2024 Kazdy ma swoje sposoby podczas łowienia by ułatwiać i umilajac wedkowanie.Najwazniejsze by łowic skutecznie musza być też rybki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Gołąb Opublikowano 23 Lutego 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2024 (edytowane) Piotrze, pytania za sto punktów.To wody nieuczęszczane? Czy dobrze zagospodarowane? Przepraszam, umknęło mi .Wody zadeptane, dobrze gospodarowane ????. Edytowane 23 Lutego 2024 przez Piotr Gołąb 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yffea Opublikowano 24 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2024 Pierwszy wyjazd w tym roku na pstrągi ????. Co z wstyd. Niestety mają manię robienia targów w Osace dokładnie wtedy kiedy na moich wodach zaczyna się sezon pstrągowy. W tym roku haki bezzadziorowe są już obowiązkowe w związku z czym miałem masę spadów. Dużo brań spod powierzchni. Na prawdę lubię to łowienie na początku sezonu na twitcha kiedy trzeba go prowadzić z nurtem wolno i leniwie, blisko powierzchni wody. Świetnie sprawdzają się wtedy wersję suspendig lub wolno wypływające. Niestety te największe spadły ????.Na zdjęciu taki ponad 40 cm złowiony na wahadło Smithe Pure 5g. Kijek Tsuri Trout Passion 6lb (później zamieniam na 12lb)Plecionka Seaguar Flash Green 12lbI najważniejsze - fluorocarbon Seaguar Grand Max FX 0.22 mm 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yffea Opublikowano 24 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2024 Zestaw twitchy na kolejny wyjazd gotowy ???? 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 24 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2024 Woblerowy pierwszy tegoroczny. Rzeczki powylewane, ciężko się łowi. A że fanem woblerów nie jestem to jednak cieszy. Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka 35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 25 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2024 (edytowane) Zestaw twitchy na kolejny wyjazd gotowy Cześć.Ciekawie ustawiasz haki na brzuchu worka. Ja robię zadziorem do przodu. Nie mam zaczepów i spadów niewiele… Edytowane 26 Lutego 2024 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi