Skocz do zawartości

Pstrągi 2024

Piotr Gołąb

Rekomendowane odpowiedzi

Praca na przemian ze studiami w weekendy skutecznie utrudniają wędkowanie ale udało się wygospodarować pierwszy wolny poranek od jakiegoś miesiąca i wyskoczyć na rekonesans w nowe miejsce ;)

3 kontakty, jeden na brzegu, sportowe 38cm.

Woda podniesiona i trącona bardziej niż bardzo

Reagowały tylko na jasną gumkę, robala z libry

22a5ea912de7f.jpg

• Like 12

Praca na przemian ze studiami w weekendy skutecznie utrudniają wędkowanie ale udało się wygospodarować pierwszy wolny poranek od jakiegoś miesiąca i wyskoczyć na rekonesans w nowe miejsce ;)

3 kontakty, jeden na brzegu, sportowe 38cm.

Woda podniesiona i trącona bardziej niż bardzo

Reagowały tylko na jasną gumkę, robala z libry

Ładna rybka, choć na forum jeszcze trochę za mała ????

https://jerkbait.pl/topic/17989-zasady-umieszczania-zdj%C4%99%C4%87-na-forum-jerkbaitpl/#entry1821176

Edytowane przez rav_id

20 lat uganiania się za pstrągami tak wyczuliło moje zmysły, że ciężko mnie nad wodą spotkać, z 50 metrów słyszę szelest łamanej gałązki, szum plecionki na przelotkach i tym podobne oznaki czyjejś obecności, takie miejsca omijam szerokim łukiem, żeby przypadkiem nikogo nie spotkać. Osobników z wędkami spotykam jedynie przy samochodzie, a i wtedy łżę jak najęty. To już ostatnie zdjęcie pstrąga wstawione na forum, do niczego dobrego to nie prowadzi.

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 5

Drugi wyjazd na pstrągi w tym roku słabiutki, jedna ładna rybka urywa przypon na odjeździe bo hamulec za mocno dokręcony a kiedy chciałem poluzować to już było za późno, jakieś nie wcięte brania, jakaś mała rybka spadła i jeden przyzwoity 40+ :) poznałem nowego kolegę i łaził za mną co by mu rybkę do zjedzenia podarować :) tyle lat jeżdżę na Dunajec i nie mogę się napatrzeć na te piękne widoki ....

post-51847-0-43409000-1707936300_thumb.jpg

post-51847-0-18979400-1707936311_thumb.jpg

post-51847-0-36373600-1707936319_thumb.jpg

• Like 29

Ten większy w konia mnie robił przez 2 wyjazdy, spadał, odprowadzał itd ,aż go na spokojnie podszedłem ,bo już wiedziałem gdzie grasuje . Sprzętowo jak zawsze mocny zestaw-szklak 12lb i tym razem nie żyła ,a  plecionka 20lb varivas ,bez przyponu. Polecam takie mocne zestawy każdemu, kto ma w łowisku ryby większe niż 40cm,nie mówiąc już o samym bezpieczeństwie ryb i krótkim holu - przy takich zestawach dopiero czuć moc  ryby.

post-63787-0-60790000-1708624664_thumb.jpg

post-63787-0-61718100-1708624671_thumb.jpg

post-63787-0-29630700-1708624680_thumb.jpg

• Like 21

Gratulacje ryby ale bezpieczeństwo w czasie holu to raczej ze strony wedkarza a nie ryby bo plecionka bez przyponu potrafi mocno pokaleczyc ryby ,a pstrag wybitnie walczy i młynkuje i o krzywde dla niego nietrudno.

Ale gratulacje wierzac ze rybka nieucierpiała i wróciła w dobrej kondycji.

• Like 4

Sprzętowo jak zawsze mocny zestaw-szklak 12lb i tym razem nie żyła ,a  plecionka 20lb varivas ,bez przyponu. Polecam takie mocne zestawy każdemu, kto ma w łowisku ryby większe niż 40cm,nie mówiąc już o samym bezpieczeństwie ryb i krótkim holu - przy takich zestawach dopiero czuć moc  ryby.

Moim zdaniem, jeśli ktoś łowi pstrągi w rzece bez mocnego uciągu, to ryby do 50cm nie mają prawa zaszaleć na kiju 8lb...
  • Like 2

Łowie w rzece z dużym uciągiem i bardzo zaczepowej - konary ,korzenie,faszyna . Hol często zaczyna się pod samym drzewem/burtą ,parę metrów od łowiącego ,staram się zatrzymać rybę jak najszybciej ,żeby z kolczykiem w zawady nie weszła . Łowiłem kijkami 6-8lb i było za mało dla mnie przy rybach 50+ . A co do  postu Bolen30 - najchętniej łowię żyłką 0,25-0,27 ,ale czasem plecionka jest niezbędna jak trzeba podać jakieś dziadostwo 1-1,5g . No i na żyłeczce hole spokojniejsze . 

• Like 2

Dodatkowo napiszę, lubię łowić grubą linką(czy to żyła czy plecionka) bo przynęta wolniej leci, w warunkach gdzie rzuty maja po 5-15m przydaje się jak przynęta leci wolniej i jest czas żeby wyhamować ją idealnie parę cm od krzaczka,trzcinki itp ,a kwestię oporu w wodzie załatwiam po prostu większym sterem w wobku  :) 

Co do wyrywania przynęt bez wyczepiacza przy takiej lince- to prawda,staram się tak dobierać haki/kotwice , że w sytuacji podbramkowej te elementy są najsłabsze i odzyskuje 8/10 przynęt ,nie zaśmiecając sobie wody i nie zostawiając śladów po sobie (typu dyndający fluo wobler pod drugim brzegiem) . 

Pierwszy wyjazd w tym roku na pstrągi ????. Co z wstyd. Niestety mają manię robienia targów w Osace dokładnie wtedy kiedy na moich wodach zaczyna się sezon pstrągowy.

W tym roku haki bezzadziorowe są już obowiązkowe w związku z czym miałem masę spadów. Dużo brań spod powierzchni. Na prawdę lubię to łowienie na początku sezonu na twitcha kiedy trzeba go prowadzić z nurtem wolno i leniwie, blisko powierzchni wody. Świetnie sprawdzają się wtedy wersję suspendig lub wolno wypływające. Niestety te największe spadły ????.

Na zdjęciu taki ponad 40 cm złowiony na wahadło Smithe Pure 5g.

Kijek Tsuri Trout Passion 6lb (później zamieniam na 12lb)

Plecionka Seaguar Flash Green 12lb

I najważniejsze - fluorocarbon Seaguar Grand Max FX 0.22 mm

9HyBvRM.jpg

• Like 16