Skocz do zawartości

Pstrągi 2024

Piotr Gołąb

Rekomendowane odpowiedzi

Przynęta około 4 cm. Z tym terytorializmem nie wiem. Wtedy raczej odganiają, straszą. Tak mi się wydaje, a tu była ewidentna chęć zjedzenia kąska. Z tym, że mimo że ryba była dwa razy skłuta. Wzięła za trzecim razem, mimo że już godziłem się z porażka

• Like 1

Zdarza się. Pamiętam że jedną z edycji Pstrąga Pasłęki wygrał kolega, który spiął po krótkim holu, dużą rybę. W następnym rzucie zapiął ją jeszcze raz i tym razem wylądował rybę na brzegu.

Z tydzień temu, mojemu koledze, pstrąg brał 7 razy. Bezskutecznie.

Kiedyś złowiłem pięknie wybarwionego ok 35 cm pstrąga, na muchę. Postanowiłem go przenieść powyżej tamy, gdzie był już odcinek no kill. Woda tam była niemal stojąca. Po jakichś 4 godzinach, wracając do auta stanąłem  spróbować coś na suchą złowić. Nie inaczej...siadł ten pstrąg :) Nie przeszkadzała mu przesiadka z wartkiego nurtu oraz wycieczka w podbieraku jakieś 150 m.

• Like 1

Przynęta około 4 cm. Z tym terytorializmem nie wiem. Wtedy raczej odganiają, straszą. Tak mi się wydaje, a tu była ewidentna chęć zjedzenia kąska. Z tym, że mimo że ryba była dwa razy skłuta. Wzięła za trzecim razem, mimo że już godziłem się z porażka

Miałem dwa razy identyczną sytuację. Raz ryba 60+ siadła na gumową żabkę po czym spadła po kilku sekundach, a w kolejnym rzucie siadła ponownie niestety, również spadła po chwili. Druga sytuacja ryba pod 50 uderza w woblera po chwili łamie pojedynczy bezzadziorowy hak i spada, zmiana woblera na innym pierwszy rzut i siedzi, tym razem udało się ją wyholować.

Edytowane przez daczsan

Takie spotkania najbardziej cieszą. Rok temu ta ryba miała 4 cm mniej.Oprocz tych centymetrów przybyła jej niestety też jedna blizna na pysku ,raczej po kotwicy.Skusiła się podobnie jak rok temu na suchą muchę.Stanowisko niemal dokładnie to samo.Mam nadzieję że jeszcze się spotkamy.

post-46901-0-15992500-1719265083_thumb.jpg

Kilka dni później udało się złowić te dwa zbóje. Dały mocno popalić wykorzystując cały repertuar sztuczek.Były skoki ,próby zaparkowania w zielsku i karczach.Sila i szybkość ciezka do opanowania na małej przestrzeni dzikiej pstrągowej rzeki.

post-46901-0-18026300-1719266452_thumb.jpg

post-46901-0-17399700-1719266542_thumb.jpg

• Like 30

• 2 tygodnie później...

Pare deszczowych letnich pstrągów. 

Skromniejsze czterdziestaki, choć na ciurkach, gdzie pływają to są prawdziwe kabany. 

post-62887-0-04224200-1721277558_thumb.jpg

post-62887-0-64908400-1721277434_thumb.jpg

No i rybki z 5 z przodu. 

post-62887-0-96686100-1721277412_thumb.jpg

50 cm. 

post-62887-0-33767000-1721277501_thumb.jpg

I prawdziwy profesor, 55 cm. 

Największy niestety poszedł w długą, a była to ryba ponad 65+, oby kiedyś mi było dane, spotkać taką rybę. 

Pozdrowienia z chaszczy i chabazi  :D

• Like 29

Pytanie do tych co mają takie piękne zdjęcia z pstrągami, jak to robicie :D ? Ktoś z wami jest, czy macie jakieś statywy na telefon?
Ja zawsze jestem sam, zależy mi aby rybka odpłynęła w świetnej kondycji, rozstawianie statywu i ustawianie, wydaje mi się śmiercionośne dla rybki, tym bardziej w lato, chyba że trwa to 10/20 sekund? 

Pytam trochę z zazdrości i ciekawości  :D bo moje zdjęcia zazwyczaj wyglądają jak wyżej. 

Pozdrowienia dla pstrągarzy  ;)  :D

Pytanie do tych co mają takie piękne zdjęcia z pstrągami, jak to robicie :D ? Ktoś z wami jest, czy macie jakieś statywy na telefon?

Ja zawsze jestem sam, zależy mi aby rybka odpłynęła w świetnej kondycji, rozstawianie statywu i ustawianie, wydaje mi się śmiercionośne dla rybki, tym bardziej w lato, chyba że trwa to 10/20 sekund? 

Pytam trochę z zazdrości i ciekawości  :D bo moje zdjęcia zazwyczaj wyglądają jak wyżej. 

Jesli ktos jest z nami nad woda, to zrobienie "pozowanego" zdjecia jest jeszcze OK. My wyciagamy z podbieraka, w tym czasie druga osoba ustawia aparat i pstryk. W zasadzie zadnego opoznienia. Choc zdecydowanie lepiej dla ryby w obecnych warunkach, aby wogole nie opuszczala wody. Ale robienie sobie samemu "selfi" nad woda z pstragiem czy lipienie powinno byc zakazane. To niepotrzebne narazanie ryby tylko dla wlasnej proznosci.

PS. Raz ze nie mam czym, dwa ze nawet przez mysl mi nie przyjdzie pstrykanie zdjec tym gatunkom, nawet jak ktos jest pod reka, tak jak nie przyjdzie mi przez mysl ich zabieranie.

Jak jestem sam, to robię bardzo rzadko zdjęcia,nosze mini statyw lub po prostu ustawiam telefon na plecaku, kamieniu itp.Ryba  w moim przypadku jest nad wodą maksymalnie parę sekund, samowyzwalacz naciskam na tel,podnosze rybe z podbieraka,który zawsze jest w wodzie ,ryba  jest na małej wysokości do zdjęć.Jak się zdarzy ,że pstrąg jest wyjątkowo nieposłuszny to po pierwszej nieudanej próbie już go wypuszczam. Jak jest kolega obok-sprawa jest jeszcze prostsza...Tak jak kolega wyżej pisał-są takie momenty w roku ,że ryby wypinam w wodzie i nawet przez myśl mi nie przyjdzie wyciągać ich na słońce.

• Like 3

Letnie pstrągowanie łatwe nie jest, jeśli pokrzywy pomagają na reumatyzm to na następne 5 wcieleń nie mam sie o co martwić ????

Dziś postanowiłem przeprosić się z moim seekerem który już z 2 miesiące kurzył sie za szafą.

Na końcu zestawu dziś najlepiej kusił ryby jig z marabuta czarnego troche jelenia i jakiś tam flasch.

Jedno jest pewne kolacja będzie pyszna, pstrąga pływa dalej

post-68674-0-49820500-1722103446_thumb.jpg

post-68674-0-52283500-1722103479_thumb.jpg

• Like 28

• 2 tygodnie później...

Czas biegnie bezlitośnie, jedne z ostatnich pstrągowych wypraw w tym sezonie a na każdej nadzieja na spotkanie z profesorem.

Tym razem było dwa w jednym.Barwy tej ryby a przede wszystkim wielkość oraz rozmieszczenie czerwonych grochów to jakieś szaleństwo ????.

post-51351-0-81315100-1723491550_thumb.jpg

• Like 41