Skocz do zawartości

Pstrągi 2024

Piotr Gołąb

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Na stronie facebukowej okręgu PZW Krosno, można zobaczyc zdjęcie pstrąga 82cm złowionego niedawno w Sanie.

https://www.facebook.com/photo?fbid=814718720843878&set=a.405397018442719

PS. Komentarze przecudne...

Edytowane przez vako

Sezon za nami. Jakoś specjalnie nie połowiłem w tym roku. Z racji kontuzji ręki zacząłem dopiero w maju. Mało wyjazdów i nie mogłem wstrzelić się w większe ryby. Coś tam jednak zawsze udało się wydłubać. Takimi rybkami zakończyłem sezon w ostatnim jego dniu.

post-53762-0-76035100-1725309950_thumb.jpg

post-53762-0-94673400-1725309960_thumb.jpg

• Like 20

Wakacyjny, w pierwszej fazie brania i odjazdu na kilka metrów w dość ciekawym tempie. Stwierdziłem, że to będzie potwór na grubo ponad 60cm. Po czym nawrócił, kij do góry i był już w podbieraku. Magiczne 60, jeszcze sporo brakuje. Chociaż ten rok był wyjątkowo udany. Spróbuję za rok zbliżyć się do 60. Kij matagi nimble minnow ułamany 5cm. Obecnie mój hit na pstrągi, który uświadomił mnie że jednak trzeba mieć czym zatrzymać rybkę i podciągnąć do podbieraka. Trzeba będzie dokupić część szczytowa na zapas.

c3486c99aba86411513d2b18e5d6fcba.jpg

Edytowane przez bartosz311287
  • Like 14

Cztery ryby 54-56 wyjechały w naprawdę szybkim tempie w kilkumetrowych rzeczkach. Po cichu liczę jednak, że da radę. Jeszcze nie miałem okazji chociażby ujrzeć na żywo 60. Jaki blank proponowałbys, łowię praktycznie samymi jigami. Ta złamana szczytówka naprawdę robi robotę. Uwierz mi że jest różnica. W oryginalnej wersji również był moment że ja odłożyłem bo jakby nie miała siły wcinać tych większych i mi spadały. Teraz sytuacja się zmieniła diametralnie. Nie chcę snuć jakiś teorii, takie moje odczucia w praktyce. Póki co na te moje ryby absolutnie starczy aż nadto. Może za 100 lat zmieni się sytuacja i będę mógł łowić pstrągi 60-70cm regularnie. A nie raz na 10 lat

Edytowane przez bartosz311287

Cały sezon testowałem taki kijek na blanku od Krzysztofa Zielińskiego, sporo ryb 50+, sześćdziesiąt też udało się wyholować bez zbędnych ceregieli więc polecam ????,choć pewnie od nowego roku będzie łowił na zmianę z seekerem ????, pozdrawiam.

post-51351-0-05561900-1726235556_thumb.jpg

• Like 6