Skocz do zawartości

Klenie 2024

Ferret

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Od listopada ub. r. nad rzekami Okręgu Krosnieńskiego jestem codziennie... Płoszę albo robię za nagonkę dla myśliwych podczas polowania na kormorany. Czasami uda się wygospodarować pół godziny, by połowić.

W ostatni czwartek udało się połowić na Sanie 40 minut, w ciągu pół godziny złowiłem 7 kleni, z których tylko dwa miały mniej niż 50 cm (47 i 48). Największy miał 52 cm i był poraniony przez kormorany albo nurogęsi.

W niedzielę wyskoczyliśmy na San po południu. Na wędkowanie mieliśmy dokładnie 1 godzinę. Najpierw złowiłem klenia 44 cm, potem kolega 48 cm. Delikatne branie i coś konkretnego zawisa na końcu mojego UL. Po chwili pod brzegiem widzimy sporego klenia. Sprawne podebranie i okazuje się, że to ta sama 52 cm ryba, którą złowiłem w ostatni czwartek (!!!!!!).

Warto wypuszczać złowione ryby :)

Sprzęt: Dragon Sugoi Ultra 198 do 5g., linka 3 kg, przypon HM80 0,16, kołowrotek 2500

post-45603-0-97440700-1705871636_thumb.jpg

post-45603-0-77996900-1705871650_thumb.jpg

• Like 39

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

To był niesamowity dzień nad Sanem ???? skaczaca od kilku tygodni woda sprawiła iż ryby są bardzo chimeryczne . W nowym roku postanowiłem sobie , że całą wiosnę będę łowił tylko na Ultra Light, na początku nie szło po mojej myśli , ale dzisiejszy Kleń rozgrzał mnie do czerwoności ???? Nie dość że napakowany jak PKS do Lichenia to jeszcze tak łupną w gumę jak dobry sandacz ???? miarka pokazała 52 cm ale takiego grubasa jeszcze nigdy nie złowiłem . Kleń się skusił na białą Larwę 4,5 cm od Libra Lures PL

GPTemp-Download.jpg

• Like 31

Bez dwóch zdań. Przed odbytową klenia widać mały palec Lucjana. Co pewnie mógłby potwierdzić. Popatrz jeszcze na San na zdjęciu. To ewidentnie woda pośniegowa, a więc zimna. Nie rozpoznam miejsca, ale bardzo mi przypomina okolice Sobienia (podobne miejsca są oczywiście i wyżej, i niżej). Nawet przy dwóch turbinach z elektrowni w kwietniu czy maju San ma już inny kolor, a jeszcze inny w przypadku mocniejszych opadów. Objawy przygotowań do amorów u klenia w lutym? Nawet gdziekolwiek w naszym kraju?

Bez dwóch zdań. Przed odbytową klenia widać mały palec Lucjana. Co pewnie mógłby potwierdzić. Popatrz jeszcze na San na zdjęciu. To ewidentnie woda pośniegowa, a więc zimna. Nie rozpoznam miejsca, ale bardzo mi przypomina okolice Sobienia (podobne miejsca są oczywiście i wyżej, i niżej). Nawet przy dwóch turbinach z elektrowni w kwietniu czy maju San ma już inny kolor, a jeszcze inny w przypadku mocniejszych opadów. Objawy przygotowań do amorów u klenia w lutym? Nawet gdziekolwiek w naszym kraju?

Nie ma tam żadnego palca. Poza tym przy takim chwycie do zdjęcia nikt tam nie wkłada palca. Mały palec, jak i następny jest podkulony i nie ma prawa go tam być.

• Like 8

Nie chcę robić wykładu na temat tarła klenia, bo nikogo to zbytnio nie będzie interesowało, niemniej trafiałem cieknące klenie i w marcu i we wrześniu. Rybę Lucka widziałem tylko na zdjęciu, zatem nie mogę mieć pewności co dokładnie z niej wystaje i co/kto ewentualnie w nią włożył ale zdjęcie Pawła też z Podkarpacia nie pozostawia złudzeń. 

• Like 4

Złudzeń co do czego? Niby o czym ma świadczyć wystająca z kloaki brodawka, a więc dużej, ciężkiej ryby położonej na dłoni Pawła? O tym, że do tarła klenia (i wielu innych gatunków) dojdzie w tym roku wcześniej? Cieknące mleczem klenie spotykało się wczesną wiosną nawet kilkadziesiąt lat temu, kiedy mieliśmy prawdziwe zimy. A nie takie jak obecnie. Przecież to w tak prosty sposób nie działa. Jest okazja by powiedzieć o fakcie u nas mało znanym. O czym wspomniał już przed laty pan Józek Jeleński na innym forum wędkarskim. Próbowano zdobyć środki dla Tarlisk Górnej Raby z któregoś ze szwajcarskich funduszy. Pierwsze ich pytanie dotyczyło tego, czy pstrągi u nas jeszcze rozmnażają się naturalnie? Bo oni mają z tym duży problem z powodu znacznej obecności substancji pochodzących ze środków antykoncepcyjnych trafiających do rzek. Oczywiście jest więcej czynników, ale kto wie (bo pewnie nikt tego nie badał) czy obecnie San i wiele naszych rzek nie jest już tak rybnych jak kiedyś właśnie również z tego powodu? Przecież zlewnię Sanu powyżej zbiorników odwiedzają w każdy weekend dziesiątki tysięcy turystów, więc skutki można przewidzieć. To może być w przyszłości problemem bardziej widocznym niż zmiany klimatu. Do tego w pewnych granicach ryby się przystosują. Jak do chwilowych zmian pogody, które wpływają na opóźnienie lub przyśpieszenie tarła. 

Pisania na temat trzymania ryby do zdjęcia na trzech palcach dłoni daruję sobie. 

• Like 2

Stare "dziewczyny" tak nieraz miewają ☺, że coś bardziej im wystaje, ale nie oznacza to wcale, że mają chęci do rozrodu. O tym zaczynają myśleć jak temperatura wody podskoczy powyżej 16°C.

Stare dziewczyny (ale też chłopcy) raczej ukrywają pewne szczegóły anatomiczne poza okresem tarła. Z bardzo prozaicznych powodów. Ale jak dobrze przycisnąć, to zawsze coś tam wyskoczy. Kto miał okazję robić to podczas tarła jakiejś ryby, ten wie. Prawda Rybaraku? 

• Like 1

Bardziej by mnie przekonywało, że ta nadmierna stymulacja gonadotropiną u kleniowej Pawła może mieć podłoże nowotworowe, niż wynikające ze stopnia rozwoju jej gonad w lutym. Poczekajmy i przekonajmy się, czy to sprawa osobnicza, czy populacyjna. Jeśli masz rację, to tegoroczne tarło klenia powinno odbyć się wcześniej niż zwykle. A ja nie będę miał najmniejszego problemu z przyznaniem się do błędnej diagnozy. Niestety dyskusja zaczęła się od nieszczęsnego palca Lucjana. Bo to jest palec panie generale. O czym już na samym początku wspomniał jego właściciel.

Gdybyś miał chociaż podstawową wiedzę na temat biologii klenia to wiedziałbyś, że gatunek ten ma tarło bardzo rozciągnięte w czasie i nie istnieje u niego coś takiego jak wczesne czy późne tarło. Kleń może odbywać tarło tak samo w marcu jak i wrześniu.

Ryba Pawła ma zdrową i wyraźną brodawkę płciową bez najmniejszego śladu zmian nowotworowych. Tego akurat możesz nie wiedzieć bo nie masz ani doświadczenia ani wiedzy ichtiologicznej, co oczywiście nie usprawiedliwia w dalszym ciągu, nachalnej narracji mającej na celu udowodnienie własnej, niczym nie uzasadnionej teorii.

Moja wypowiedź jest odrobinę nieelegancka ale poruszamy temat oczywisty i odwracanie kota ogonem, w tak oczywistej kwestii wymaga dosadnej reakcji, przecież to forum wędkarskie. 

Poniżej zdjęcia kleni,złowionych w ciągu kolejnych dni, gdzie wyraźnie widać, różny stopień dojrzałości gonad, objawiający się właśnie rozmiarem brodawek płciowych.

post-50477-0-68798300-1708362391_thumb.jpg

post-50477-0-80998500-1708362410_thumb.jpg

post-50477-0-30102600-1708362439_thumb.jpg

• Like 13