rybarak Opublikowano 19 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2024 Gdybyś miał chociaż podstawową wiedzę na temat biologii klenia to wiedziałbyś, że gatunek ten ma tarło bardzo rozciągnięte w czasie i nie istnieje u niego coś takiego jak wczesne czy późne tarło. Kleń może odbywać tarło tak samo w marcu jak i wrześniu. Pozwolę sobie nieśmiało zapytać, używając przy tym ogrodniczego nazewnictwa, w jakich to wodach występują takie pędzone klenie, które trą się już w marcu? I czy w takich przypadkach temperatura i światło nie odgrywają żadnej roli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 19 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2024 (edytowane) Gdybyś miał chociaż podstawową wiedzę na temat biologii klenia to wiedziałbyś, że gatunek ten ma tarło bardzo rozciągnięte w czasie i nie istnieje u niego coś takiego jak wczesne czy późne tarło. Kleń może odbywać tarło tak samo w marcu jak i wrześniu. Ryba Pawła ma zdrową i wyraźną brodawkę płciową bez najmniejszego śladu zmian nowotworowych. Tego akurat możesz nie wiedzieć bo nie masz ani doświadczenia ani wiedzy ichtiologicznej, co oczywiście nie usprawiedliwia w dalszym ciągu, nachalnej narracji mającej na celu udowodnienie własnej, niczym nie uzasadnionej teorii. Moja wypowiedź jest odrobinę nieelegancka ale poruszamy temat oczywisty i odwracanie kota ogonem, w tak oczywistej kwestii wymaga dosadnej reakcji, przecież to forum wędkarskie. Poniżej zdjęcia kleni,złowionych w ciągu kolejnych dni, gdzie wyraźnie widać, różny stopień dojrzałości gonad, objawiający się właśnie rozmiarem brodawek płciowych. DSC00113.JPG DSC00110.JPG DSC00076.JPGO takich jak Ty kiedyś napisał mi mój kolega. Być może Twój były wykładowca z wiadomej uczelni. Jeśli łączysz obecność obecność gonadotropiny z ewentualnymi zmianami nowotworowymi w brodawce, to faktycznie nie mamy o czym rozmawiać. Bo to działa w całkowicie inny sposób. Pierwsze klenie łowiłem już w drugiej połowie sześćdziesiątych lat, w bardzo różnych rzekach i w różnych porach roku. Łącznie z takimi łowionymi w zamarzniętych wiślanych klatkach i tymi bałkanskimi L. cephalus różniącymi się nieco od naszych. Tak dla informacji - miałem biologię ryb przez jeden rok. Możesz sobie wytykać moje braki wiedzy. A kto sprytnie odwrócił kota ogonem można sprawdzić wracając na poprzednią stronę. Oczywiście są od dawna znane sposoby przyśpieszenia (lub ogólnie - wywołania) tarła u ryb, ale naturalnego i marcowego u kleni nie spotkałem i o takim u nas nie słyszałem. Nawet w sztucznych warunkach jest raczej mało prawdopodobne. Edytowane 19 Lutego 2024 przez jachu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz83 Opublikowano 19 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2024 (edytowane) A skoro wywołałeś mnie do tablicy...Wczorajszy kwadratowy kluch w rozmiarze XXL [emoji2962]Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka Edytowane 4 Marca 2024 przez bartsiedlce 33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_86 Opublikowano 20 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2024 Kolego @jachu, rozumiem, że masz lata doświadczeń i wiedzę na temat biologii ryb. Dobrze jest zauważać i potem łączyć obserwacje, wyciągać wnioski. Poniekąd, można powiedzieć, że co bardziej dociekliwi z Nas wędkarzy to tacy ichtioldzy-amatorzy. To jeden z aspektów naszej pasji, przyswajanie wiedzy z zakresu ichtiologii, poznawanie biologii ryb, zauważanie ciągów przyczynowo-skutkowych i późniejsze wykorzystanie zdobytej wiedzy w praktyce nad wodą.Tutaj zdjęcie ryby z przed 4 dni, widać to samo miejsce u klenia lekko powiększone. Moglibyśmy dywagować, przez 2-3 strony wątku, kto ma rację. W takich momentach dobrze jestzasięgnąć rady eksperta. Na szczęście jest Kuba, czyli kolega @guciolucky, wie co mówi, ponieważ jest doktorem ichtiologii, co ze skromnością pominął.Pozdrawiam ! 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 22 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2024 A może jachu jest profesorem ichtiologii i to byłby szach/mat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 22 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2024 A może jachu jest profesorem ichtiologii i to byłby szach/mat Jachu z niecierpliwością będzie czekać na doniesienia z marcowego tarła klenia. Kiedy to maksymalna temperatura wody w rzekach na niżu Polski osiąga 10-12 stopni. Chętnie też oglądnie zdjęcia naszych kwitnących sadów owocowych z tegorocznego marca. Tak że bądźmy jeszcze trochę cierpliwi i może wtedy razem się pośmiejemy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lamiglas Opublikowano 24 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2024 Panowie swiat wlacznie z natura stanol na glowie napewno zmiany klimatu robia swoja robote . Widzialem w grudniu powierzchowne zerowanie bolenia i nie bylem pijanyu bo po paru rzutach mnie udezyl i go wyciaglem . Czesto beda sie zdazaly teraz wszelkie anomalie skonczcie dyskusje bo to nie ma sensu idzta na ryby bo biera bialoryb na spina wali jak glupi Jachu pozdro z Pulaw . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadekb Opublikowano 24 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2024 Mojemu, dzisiejszemu nic nie wystawało 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MckenziQQ Opublikowano 24 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2024 Jedno porządne branie i konkretna ryba miarka polazła 53 cm tak samo gruby jak ten ostatnio ???? ciezko było go objąć w karku ręką ???? Pełnia i rosnące ciśnienie nie dawały nadziji na dobry dzień mimo to nie wracam o kiju ???? pierwsze skrzypce zagrała 4,5 cm Larva od Libra Lures PL w zielonym kolorze ???????? 36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skius Opublikowano 26 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2024 (edytowane) Istotną rzeczą ,pomijaną w srodowisku wędkarskim jest dopasowanie kolorystyczne zestawu.Tutaj od tanty ,poprzez plecionke i kijek wszystko jest w jednym kolorze.Klenie jako esteci dają się łatwo na to nabrać Edytowane 26 Lutego 2024 przez skius 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 27 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2024 Wieczorny spacerek z wędką 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz K Opublikowano 2 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2024 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MckenziQQ Opublikowano 2 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2024 Dwa wczorajsze kleniozaury jeden +- 50 drugi grubas 57 cm grubo się ten sezon zaczyna ???????? połamania???? upload pictures 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 2 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2024 Kurna ja przez całe życie nie umiem 50tki zlowic a Ty 2 na jednej sesji hehe 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 2 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2024 rózgaś bo łowić trza umić ???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MckenziQQ Opublikowano 2 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2024 Kurna ja przez całe życie nie umiem 50tki zlowic a Ty 2 na jednej sesji heheZdarzały się jeszcze lepsze sesje takie jak 56,53,52,50, trzeba w dobry dzień trafić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 2 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2024 (edytowane) Dużego klenia cieżko podejść. Uważam ze ciężej niż bolenia. No i Bolek ma odruch chapnąć jak mu coś pod nosem przelatuje. A klenie często widziałem i olewały moje przynęty totalnie. Duże klenie to tylko z daleka. Albo spod drugiego brzegu albo z główki ale rzucać trzeba z daleka. Przynajmniej na Odrze i Oławie. Edytowane 2 Marca 2024 przez Qh_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 2 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2024 A ja byłem świadkiem jak kolega na krótka nimfa złowił spod nóg sobie klenia na 57cm brodząc i wcale jakoś specjalnie się nie zachowywał ostrożnie i jeszcze ja wcześniej łaziłem w tym miejscu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 2 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2024 No wiadomo, bywa rożnie. Ale u mnie na Odrze to mam wrażenie, ze ryby znają wędkarzy prawie po imieniu . O idzie Zenek zaraz będzie chlapak fruwał, a ten tam w żółtym to tylko gumami … U nas nieraz je widać jak żerują a rzucać możesz czym chcesz. Ale za chwile jak się schowasz i Cię nie widzą rzucasz tym samym i siedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamyk88 Opublikowano 3 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2024 Z powietrza się nie wzięło powiedzenie, że kleń ma oko w każdej łusce. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ferret Opublikowano 3 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2024 Na twistera z dołka :-) 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BraWo Opublikowano 4 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2024 Hej, Sobotnie popołudnie Dunajec, jedno branie 1 ryba... 55-56cm.. Musze sie zaopatrzyć w matomiarkę. Zebrał 6,5cm tantę czarana w brokacie na 3g czeburaszce Pozdrawiam 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 Panowie, coś takiego wyczytałem:"Cóż każdy ma swoje zdanie. Wiem że że podżucę dwa, trzy dni grochu i klenie 50-60 cm na feeder mam. Łowienie takich na spinning wymaga czasu i doświadczenia. Chyba że ktoś ma małe wymagania i liczy na sztuki a nie na centymetry."Da się 60-tki łowić ot tak sobie? Czy to tylko czcze przechwałki.Piszę serio, bo takie wpisy z jednej strony rozbudzają fantazje, z drugiej budzą niedowierzanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 Zależy jakie masz łowisko. I jak umiesz klenie podejść. I na co łowisz. I nie myśle tu o grochu czy spinningu, tylko delikatności zestawu.W zeszłym roku nie nastawiałem się na klenie a coś do wklejenia w klenie 2023 się udało wydłubać w tym 50+. Nie na typowo kleniowe drobiazgi tylko boleniowe albo okoniowe woblery. Tak przy okazji - czyli można. Ot tak sobie, ale myśląc i się starając. Wiec myśle, że gdybym się na klenie nastawiał, jak mój kolega, to regularne łowienie 50+ jest niczym nadzwyczajnym. On tak łowi, regularnie i z brzegu. Tylko my mamy szczęście mieć swoją, jakże bezpowrotnie wytrutą Odrę, i się w tym roku nałowiłem boleni, szczupaków, okoni i sandaczy a przy okazji udało się i kleni kilka trafić. A kleniowy kolega obławia Oławę i nie wiem skąd tych kleni tyle wyciąga, bo niektóre to chyba po kilka razy bo to jednak nie Odra a on łowi w dosłownie promieniu kilometra … 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 12 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2024 Wieczorna nuda zmusiła mnie na spacer z wędką, w drugim rzucie przyłów innego gatunku, trochę mnie zdenerwował bo nie chciało mi się jechać w inne miejsce a trochę hałasu było narobione. Lenistwo wygrało i zacząłem rzucać w to samo miejsce i przywalił pierwszy klenio taki już fajny myślę sobie jeden kleń w marcu to już sukces ale coś mi mówiło zostań jeszcze i rzucaj w to samo miejsce i tak zrobiłem ???? po 40 minutach siada kolejny już kleniozaur 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi