Strumyk Opublikowano 31 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2024 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yffea Opublikowano 1 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2024 Jak Ci się rzuca FC jako główną linką? 10 lb to całkiem grubo. Witajcie,Po wczorajszym treningu pleców z żonką postanowiłem zrobić sobie dzisiaj przerwę i ewentualnie pojechać gdzieś na rybki. Udało się nawet wyrwać wcześniej z pracy. W domu czekał nowy kijek dlatego Humor dopisywał. Niestety bardzo silny wiatr nie napawał optymizmem dlatego postanowiłem odczekać do wieczora. Zaliczyłem drzemkę i jak się okazało córkę i żonę też zmogło. Ruszam przed 20 nad wodę a miejscówkę typuje mi żona. Pierwsze rzuty kijkiem i wiem ze to jest to. Po dłuższej chwili Zmieniam miejsce bo tą mętę chcę obłowić po zmroku. Im więcej oddanych rzutów tym coraz większe przekonanie że kijek jest taki jaki miał być. Powoli zapada zmrok i wracam na moją dobrze znaną mi miejscówkę. Biorę lżejszy kijek i zakładam tiny Blitz firmy OSP. Zwijam powoli wypatrując w ostatnim świetle wobka. W momencie kiedy chce wyjąc wabik z wody widzę sporą flankę i czuję dobre rypnięcie pod samą szczytówką ale niestety rybka się nie zapina. Troszkę sfrustrowany sięgam po nowego kijka, zakładam Blitza SSR i oddaje rzut pod prąd rownolegle do filaru mostu. Kilka obrotów korbką i znów potężny strzał. Tym razem rybka siedzi i odjeżdża dynamicznie na hamulcu. Kijek pięknie pracuje a FC jako linka główna dodatkowo amortyzuje odjazdy kluski. Po dłuższej chwili rybka ląduje w podbieraku i tam też od razu się wypina. Kluska wydaje mi sie podejrzenie długa dlatego szybko przykładam do miarki żeby rozwiać wątpliwości że może to być mój największy Kleń. Miarka pokazuje „tylko” 56cm więc nie ma rekordu. 2 szybkie fotki i rybka wraca do wody.Sprzętowo:Raid Japan Gladiator Anti JokerDaiwa tatula 80FC seaguar r18 o mocy 10lbOsp blitz ssr w kolorze Sun Fish. IMG_2024-07-13-010903.jpeg IMG_2024-07-13-010950.jpeg NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid.K Opublikowano 2 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2024 Piękne klenie.Tomku M. jeżeli można zapytać, jakie muchy podajesz tym kleniom? U mnie jest kanał, w którym jest sporo klenia 30-45cm. Fajne sportowe ryby. Nawet nie są za bardzo płochliwe. Próbuję je złowić na różne suche muchy ale z mizernym skutkiem. Próbowałem: mrówek, żuków w różnych kolorach, goddardów...Trafi się jeden na kilka wypadów. Łowiąc czasami ze skarpy (trudny teren + dużo trzcin) mam idealne warunki do ich obserwacji. Wychodzą do powierzchni, podpływają, odprowadzają przynętę i tyle. Oglądają muchy z każdej strony ale nie chcą zassać. Zbierają jakąś sieczkę więc może iść w tym kierunku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 2 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2024 (edytowane) Bezsterowe żabki niezmiennie robią robotę ???? Brania atomowe, aż kij z ręki rwało, rzut w okolice traw, dwa podszarpnięcia i żaba momentalnie znikała pod wodą. Kiedyś wiążąc taką przynętę na końcu zestawu stwierdziłbym, że przynęta jest źle wykonana bo nie idzie po sznurku lewo-prawo, gubi pracę itd. teraz mam zupełnie odwrotnie Edytowane 2 Sierpnia 2024 przez Pride 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 2 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2024 (edytowane) Piękne klenie.Tomku M. jeżeli można zapytać, jakie muchy podajesz tym kleniom? U mnie jest kanał, w którym jest sporo klenia 30-45cm. Fajne sportowe ryby. Nawet nie są za bardzo płochliwe. Próbuję je złowić na różne suche muchy ale z mizernym skutkiem. Próbowałem: mrówek, żuków w różnych kolorach, goddardów...Trafi się jeden na kilka wypadów. Łowiąc czasami ze skarpy (trudny teren + dużo trzcin) mam idealne warunki do ich obserwacji. Wychodzą do powierzchni, podpływają, odprowadzają przynętę i tyle. Oglądają muchy z każdej strony ale nie chcą zassać. Zbierają jakąś sieczkę więc może iść w tym kierunku...Nie są bardzo płochliwe bo już wiedza, ze jak człowiek się pojawia to nie należy uciekać tylko unikać tego co wpada do wody. Na Odrze są miejsca, starorzecza/odnogi ze jest tak samo. Klenie pływają sobie spoko wkoło łódki i się śmieją ze wszystkiego co im podasz pod nos. Płyniesz pare kilometrów dalej w dziki odcinek i chcą Ci wędkę z ręki wyrwać choć ich nie zobaczysz bo od łódki uciekają. Edytowane 2 Sierpnia 2024 przez Qh_ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Dziś Wislany, miałem jeszcze 3 ryby zacięte ale nie udało się wyholować. Ten za to zażarł się tak że nie było widać woblera. Brania zaczęły się dopiero, jak zrobiło się ciemno. 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grisha Opublikowano 5 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2024 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Poranna dawka wrażeń za mną, pora na popołudnie Rano 3 klenie, jeden duży kleń spadł i na osłodę fajny jasio ale ten już w innym wątku. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Strumyk Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2024 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2024 Popołudnie zaliczone, kleń i jaź (ten w drugim wątku) 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacha Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Nie miałem sposobności zapolować na grubszego zwierza już od ponad miesiąca...ponadto także nie odwiedzałem z wędką mojej ukochanej Wisły od dawna...toteż tuż po powrocie z długiego wypoczynku w górach, chwilę po przepakowaniu się w stolicy, wyruszyłem z Rodziną na drugą część wolnego czasu, tym razem na północ kraju.. a korzystając z urlopu tradycyjnie już postanowiłem zawitać z lekkim zestawem na klenie (jednak pierwszy raz od dawien dawna wyruszyłem na klenie późnym popołudniem). Połowiłem ich wczoraj sporo, większość sportowa jak na załączonym foto. Nie zaobserwowałem (brodząc) większych sztuk. Ale z wypadu zapamiętałem dyskusję z lokalnym łowcą (niestety nie w naszym wydaniu). Łowił on z łódki, czasami na spinning, czasami na chlebek - z powierzchni.- Dzień dobry, jak tam? (zagadałem)- Dziś tyle...(pokazał mi stalową siatkę wypełnioną niemal po brzegi - w większości kleniami...kilka sztuk dużo powyżej 50 cm).- No ładnie (odparłem nieszczerze)- A Panu to widzę same maluchy biorą, bo Pan wszystkie tylko wypuszcza... 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grisha Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Taki forumowy stykacz [emoji39] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wacha Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Urlopowo...Syn chwilę po dzisiejszym plażingu złowił ponad 30 wzdręg na bacik, powiedziałem sobie że pod wieczór wyskoczę na moment nad rzeczkę spróbować sprowokować klenie i dorównać sztukowo Synowi. Złowiłem połowę (sztukowo) tego co Syn, do łask wrócił łowny podwodny chrząszcz, który w miejscach dostępnych zrobił swoje...największy kleń 51 cm. Pozdrawiam Adam W. (Wacha) 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 15 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2024 Nocna Wisła znów łaskawa, 2 klenie, 3 jazie, kilka płotek, i kilka spiętych ryb. 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Dzisiejsza kluseczka, wziął na żabkę od kolegi Pride Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid.K Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2024 Kilka największych z ostatnich trzech wyjazdów. Jeden 51cm, reszta nieco ponad 40cm. Zasysały żuki, mrówki lub duże goddardy. W końcu udało się dobrać do tych większych (w moich okolicach kleń 30cm to już jest niezła ryba, najwięcej jest tych w okolicach 20-25cm). Miejsce, sprzęt i przynęty zostały bez zmian. Zmieniałem natomiast sposób podawania much względem nurtu oraz kamieni i coś zaczęło się dziać. Cieszą podwójnie bo miejscówki "wychodzone" samodzielnie i ryby złowione na własne przynęty. 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 23 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2024 (edytowane) Na żabkę, tym razem produkcji kolegi Zybi aka Pikulson Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka Edytowane 23 Sierpnia 2024 przez bartosz311287 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 23 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2024 (edytowane) Na żabkę, tym razem produkcji kolegi Zybi aka Pikulson Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu TapatalkaJa Ci dam Pikulsona.Wiedziałem żeby Nelsona Ci założyć a nie fotki robić .Gratulacje ryby Edytowane 27 Sierpnia 2024 przez bartsiedlce 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Po raz kolejny żabka dała efekt. Wąchał, wąchał i zassał Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Dodam, że żabka produkcji mojego serdecznego przyjaciela Zbyszka Pikulika. Obie żabki pridówka i pikulikówka są idealne. Jak nie chcą większej to próbuję mniejszą i na odwrót. Pozdrawiam obu panów ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Można je gdzieś kupic żeby zobaczyć o co kaman? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2024 (edytowane) Dodam, że żabka produkcji mojego serdecznego przyjaciela Zbyszka Pikulika. Obie żabki pridówka i pikulikówka są idealne. Jak nie chcą większej to próbuję mniejszą i na odwrót. Pozdrawiam obu panów ????Oglądać takie klenie złowione na własnoręcznie stworzoną przynętę to czysta przyjemność Ja dzisiaj łowiłem na mysiora, brania były atomowe, klenie naprawdę silne. Udało się nagrać kilka ujęć, kamera na klacie trochę mnie jednak rozpraszała i nie mogłem się w pełni skupić na łowieniu, stąd momentami wygląda to nieporadnie. Link do filmu (zachęcam do obejrzenia w 4k) https://youtu.be/fNJYFvQ6UVw?si=zo-vUmR8WJUKxQvl Edytowane 26 Sierpnia 2024 przez Pride 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Można je gdzieś kupic żeby zobaczyć o co kaman?Tu foteczka poglądowa. Kupić można u kolegi Pride oraz Zybi81 Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Dodam tyle że Bartek ma tylko prototypy, malowanie na odp.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rózgaś Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Akurat ładne przynęty mnie nie pociągają hehe. Najlepsze takie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi