Skocz do zawartości
  • 0

Które mapy do echosondy?

dante

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Szczerze? Polska północna to maximapa Karpińskiego, C-map i Navionics. Wszystkie te wydawnictwa "robią" z Lowrance. Z Humminbirdem - tylko Navionics.  Poza najwyższym pakietem Navionicsa - tym z cieniowaniem, czyli Platinium- mapy na HB wyglądają słabo w sensie kolorystyki. Co do dokładności to.....nieistotne co weźmiesz, bo sporo wód WJM to te same dane od tego samego dostawcy. Oczywiście Cmap i Navionics "żywią się" danymi społecznościowymi ale te są różne jak różni zbieracze( ślizg,wypoziomowanie przetwornika, wyciąganie przetwornika z wody w czasie zapisu- to ma wpływ na końcową jakość i dokładność danych).

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Mazury to imho Maximapa nie ma sobie równych. Choć tez trzeba mieć najnowszą wersję. Ostatnio wymieniałem u p. Karpińskiego bo zauważyłem że Kisajno było bardzo skopane. Okazało się że miałem wersję ok 2019 roku gdzie były spore błędy szczególnie na szlaku WJM. Teraz jest perfect. 

• 0

Jak dobrze zrozumiałem z wątku między c-map i navionics nie będzie zbyt wielkich różnic? Szukam map pod lowrance hds łowię głównie wielkopolska, ale też wyjazdy do Szwecji, zależy mi na mapach żeby trochę bezpieczniej poruszać się po szkierach...

Edytowane przez Og2

• 0

Jak dobrze zrozumiałem z wątku między c-map i navionics nie będzie zbyt wielkich różnic? Szukam map pod lowrance hds łowię głównie wielkopolska, ale też wyjazdy do Szwecji, zależy mi na mapach żeby trochę bezpieczniej poruszać się po szkierach...

Ja tam nie wiem odnośnie dokładności, bo różnie te mapy powstają. Navionics zasysa dane z kilku brandów, C-map tylko od lowrance/simrad. Część map u nas ma tego samego autora- Cezarego Karpińskieko, który dostarczył danych C-mapowi i chyba też Navionics. Wielkopolski on nie robił, mógł co najwyżej od kogoś dane kupić. A szkiery itp- to nie mam pojęcia co lepsze. 

• 0

Ok, a które mapy subiektywnie najprzyjemniejsze/ergonomiczne w użytkowaniu? We wszystkich jest opcja kolorowania batymetrii? W navionics relief shading jest warty dopłaty, dużo jest zbiorników pod ten typ map?

Wysłane z mojego 2106118C przy użyciu Tapatalka

• 0

Cześć poszukuję mapy do Garmin Echomap 102, południe polski zależy mi na zbiornikach Turawa, Mietków, Nysa, Otmuchów, Topola, Kozielno + Odra

Sprawdź mapy socjalne. Te wody są dobrze opływane i np Mietków jest bardziej aktualny w socjalkach niż w płatnych wydawnictwach- w ub. roku zakończono tam wydobycie i dane były uploadowane przez użytkowników już po tym fakcie. 

• 0

Sprawdź mapy socjalne. Te wody są dobrze opływane i np Mietków jest bardziej aktualny w socjalkach niż w płatnych wydawnictwach- w ub. roku zakończono tam wydobycie i dane były uploadowane przez użytkowników już po tym fakcie. 

Maciej czy masz wiedzę czy mapy cieniowane pójdą na ploterze Elite ti2? 9 cali?   niby na FS chodzą - to podobne ekrany. Ewentualnie czy na Garmin ultra 1 122sv? mam oba i sie zastanawiam nad tym. Wolałbym do Lowranca bo na ultrze chodzi na pełnym ekranie Live.