Skocz do zawartości

Multiplikator z przełącznikiem jaki wybór?

Arkadio

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy potrzebuję podpowiedzi: Poszukuję multika z przełącznikiem on/off w rodzaju Abu Garcia Max4STX-L do verta/trollingu. Sprzedawcy jakoś tak oszczędnie o tej funkcji informują a spróbowałem w praktyce i przydaje się. Którzy producenci oprócz Abu oferują taką opcję i jak to nazywają? Nie potrzebuję licznika a waga do 250 g. Planuję go skompletować z kijem ABU GARCIA SPIKE X VERTICAL PELAGIC 1.90M 28-70G

Ktoś, coś??? 

Dzięki, wygląda interesująco.

Ten przełącznik służy do zwalniania i blokady szpuli jedną ręką 

Jest jeszcze ciekawy sprzęt od firmy Quantum model Accurist PT. Raczej u nas nie osiągalny ale ma taki przełącznik tzw ,, flip "który można tak ustawić że przy nicisnieciu spustu zwalnia szpulę a po puszczeniu od razu ją blokuje. 134ad57bdb4bbe9646f5bb1ef3cfc5bd.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Koledzy potrzebuję podpowiedzi: Poszukuję multika z przełącznikiem on/off w rodzaju Abu Garcia Max4STX-L do verta/trollingu. Sprzedawcy jakoś tak oszczędnie o tej funkcji informują a spróbowałem w praktyce i przydaje się. Którzy producenci oprócz Abu oferują taką opcję i jak to nazywają? Nie potrzebuję licznika a waga do 250 g. Planuję go skompletować z kijem ABU GARCIA SPIKE X VERTICAL PELAGIC 1.90M 28-70G

Ktoś, coś??? 

C4 z tańszych występował w wersji z załączaną terkotka do trolla z tanich. Jeszcze Daiwa taka czerwona za grosze . Z droższych starsze Toro to złote. Masa innych jeszcze. Jak coś to mam coś w złotym kolorze z bebechami mocniejszymi od C4 z załączaną terkotka. Firmy nie pamiętam ale mogę dać znać.

Quantum Accurist AT101 HPT. Nie wiem czy dostępny w PL. Ale w Niemczech, Holandii i w paru innych krajach na pewno. Hamulec 9kg .Cena ok 100euro + przesylka. Czy ten Lews ma też terkotke hamulca walki?

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez DGL

Raczej o włącznik terkotki - przydatny w trollu. Wędka w uchwycie, przysypiamy i nagle trrrrrrrrr.

To nie jest włącznik terkotki. Po przełączeniu i naciśnięciu dźwigni zwalniania szpuli, ona nie blokuje się w dolnym położeniu z którego standardowo możemy ją odblokować tylko korbką, ale wraca na sprężynie w górne położenie ponownie blokując szpulę.

Witam. Spójrz na tego piscifun 300.

Używałem go 2 lata do ciężkiego jerkowania i dawał radę.

https://a.aliexpress.com/_EygIWDn

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Dzięki za podpowiedź ale trochę waży. Wolałbym coś do ok. 250g.

W sumie myślę że coś wybiorę z propozycji kolegów ale jeżeli znacie jakieś inne multiki z tą funkcją podzielcie się. Może się przydać nie tylko dla mnie.

Ogólnie zauważyłem że im cięższy sprzęt tym więcej modeli posiada ten przełącznik.To raczej logiczne z racji potrzeb trollingu czy verta.

W morskich chyba standard, a właśnie w lekkich, jak widać niekoniecznie

Edytowane przez Ardoro

Dzięki za podpowiedź ale trochę waży. Wolałbym coś do ok. 250g.

W sumie myślę że coś wybiorę z propozycji kolegów ale jeżeli znacie jakieś inne multiki z tą funkcją podzielcie się. Może się przydać nie tylko dla mnie.

Ogólnie zauważyłem że im cięższy sprzęt tym więcej modeli posiada ten przełącznik.To raczej logiczne z racji potrzeb trollingu czy verta.

W morskich chyba standard, a właśnie w lekkich, jak widać niekoniecznie

Bo multiplikatory z tą funkcją ogólnie są niszowe. Flipping to technika rzutu o ile kojarzę i pod nią są dedykowane kontrukcje ale jak widać po ich ilości -to nisza jest. Poszukaj jaki ciężar obsłuży ci ten Accurist PT, Lew's jest do 100g. Posiadam i jest ok aczkolwiek czasami ten tryb flip nie działa jak powinien- korbka się kręci przy opuszczaniu przynęty 

• 3 tygodnie później...

Ale jest. Czerwony "dynks' na drugim poliku niż korba i gwiazda hamulca

Kolego #BOB, zamówiłem i otrzymałem "wymarzony" multik. Dokładnie ten który poleciłeś. Zapłaciłem ok. 300 zł. Wygląda na to że ten przełącznik służy jednak wyłącznie do wy(w)łączania terkotki(która zresztą jest zabójczo głośna, więc ten przełącznik ma sens), a nie o to mi chodziło. Nie wiem z jakiego powodu wprowadziłeś mnie w błąd. Nie wiesz jak działa kołowrotek który używałeś?? Koszt zakupu to nie problem, przeżyję :) Zachowam go albo odsprzedam. To mój pierwszy multik więc nie znam się na konstrukcji(już teraz trochę tak) i dlatego zaufałem koledze. Nie czekałem na sprzęt z Ali jak na świętego Grala. Zaryzykowałem, sprawdziłem a teraz zdecyduję się na albo Lews super Duty G, albo Quantum model Accurist PT. Lżejszego oprócz Abu Garcia Max4STX z tym przełącznikiem nie znalazłem

Edytowane przez Ardoro