maxtip Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 (edytowane) Witam... chyba się zdecydowałem...... w związku z tyjm mam pytanie... planując zakup pierwszego niskoprofilowca natknałem sie na trzy podstawowe (albo i wiecej) "prędkości"/przełozenia: 6,4:1; 7,1:1; 8,0:1... na "papierze" rożnice wydają się niewielkie (6,4-7,1), a jak to wyglada w praktyce? multik ma być w zestawie pod szczupaczka, ewentualnie w przyszłości pod sandaczyka... wabiki 20-35g (jeśli ma to jakieś znaczenie)... jako, że nie miałem z "tym" wcześniej do czynienia to moje oczekiwaniaw tej kwestii są jak na razie mgliste... czyli mówiąc prosto nie wiem czego potrzebuję... Edytowane 11 Listopada 2012 przez maxtip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Znaczy chyba revo ogladałeś, bo to ich przełożenia?Ja bym brał 6.4:1, to jest i tak szybkie przełożenie, standardem jest zwykle koło 5:1.Między 6.4 a 7 wielkiej różnicy nie ma, można zamiennie. Przy szczupakach i sandaczach dość rzadko trzeba super zasuwać, 6.4 do opadu spokojnie wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 (edytowane) Spróbuj podejść do tego poprzez analogie do ilości linki w cm jaką nawija młynek w zestawie spiningowy taki który Cię zadowala. Wtedy wybierz model analogicznie odpowiadający + ze wzg na szczupaki im niższe przełożenie tym lepiej. Edytowane 11 Listopada 2012 przez Krzysiek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 na szczupaki im niższe przełożenie tym lepiej. A czemuz to tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angler1212 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 W większości niskiego profilu natkniesz się na 6.4:1 oraz 7.1:1 (8.0:1 to chyba na przyszły rok w ABU). Różnica zwijania na obrót korbką to ok. 66cm przy 6.4:1 a ok. 73,5cm przy 7.1:1Z reguły im mniejsze przełożenie tym bardziej wytrzymały mechanizm. Pod sandacza poszedłbym osobiście w 7.1:1 gdyż przy jigowaniu szybciej wybiera luzy linki. Do szczupaka (guma, wobler, blacha) poszedłbym w 6.4:1 co wystarcza w zupełności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 z technicznego punktu widzenia, takie przelozenia to moderstwo przekladni ... poniewaz rozchodzi sie o jednostopniowa transmisje czyli inaczej przelozenie jednobiegowe, to wysokie przelozenie prowadzi do bardzo wysokiego nacisku na krawedzie zebow przekladni, a tym samym powoduje ich wysokie zuzycie ... calosc, w polaczeniu z tanimi materialami przekladni jak i kol zebatych o prostych geometriach, rezultuje faktycznie w krotkotrwalej zywotnosci przekladni (przede wszystkim tych nowszej generacji) o tak wysokim stopniu przelozenia ... ale jak zawsze dodam, ze kazdy moze wydawac pieniadze tak jak lubi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Tyle teoria.A w praktyce - zarznał ktoś kiedyś revosa 6.4 czy 7.1 łowiąc szczupaki?Po kilka lat te multi sie katowało i... zero zużycia tych elementów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 zapytam przewrotnie, lowiono i nie zarznieto gumami, czy tez moze woblerami i obrotowkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Jerk, wobler, bulldawg - ten spory opór stawia, gumy - cały przekrój normalnie stosowanych przynęt na szczupaki. Z ręki i z trola.Nie przypominam sobie, by ktoś pisał o zmieleniu przekładni podczas łowienia/holowania szczupaków czy sandaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 no to w takim razie nic, tylko kupowac (ja pisalem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Koniecznie kupować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxtip Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Znaczy chyba revo ogladałeś, bo to ich przełożenia?... znaczy, dokładnie tak... revo sx/stx... ...dziękuje za wszystkie odpowiedzi... gdyby ktoś jeszcze miał chęć wyrazić swoją opinię w kwestii wad/zalet w/w przełożeń to z miłą chęcią wysłucham... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Zastanawiam się nad sprzedaniem Revo STX ? Jeszcze nie podąłem ostatecznej decyzji, ale może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 A jaka cenka by wchodziła za STX-a???????Szukam coś takiego powoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek1972 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Sorki za post nie w temacie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Maniek1972, nie róbmy zamieszania w tym poście. Napisz na rkolodziejski@op.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Maxtip, dzisiaj pierwszy raz łowiłem w wodzie stojącej Quqntum Smoke 151 z przełożeniem 7,3:1. Podobno ten multik nawija ponad 70cm i to się czuje. Przy klasycznym, jesiennym prowadzeniu szczupakowym trzeba się kontrolować. Ale na rzece i przy podbiciu sandaczowym taka prędkość będzie pomocna.Pozdro RobertNiech się wędki gną a nie łamią! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxtip Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 ... no własnie poczytałem pitt'a i mi wyszło, że z tymi wszystkimi megakosmicznymi prędkościami światła to trzeba ostrożnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Pytanie jak często bedziesz używał wielkich obrotówek i woblerów.Pitt ma oczywiscie rację, jednak jak ma to być łowienie w pl, dodatkowo sandacz etc - myślę że 6.4:1 wytrzyma dość długo.Gdybyś się nastawiał na "duże" łowy wyłącznie - to kierowałbym się w stronę jakiegoś rounda, daiwa luna 203 czy 253 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxtip Opublikowano 11 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 (edytowane) ... wielkich obrotówek to nie wiem (nie planuję, mocno kręcą plećkę, ale może mi się odwidzieć - mam tak czasami)... docelowo gumki, wobki i wahadełka... i to też raczej tak lajtowo... docelowy kijek, pod ten multik, ma mieć w górnym c.w. 28-35g, więc stosowane wabiki to będą castingowe pchełki... na "duże łowy" - w moim przypadku trolling - mam c4... ... przełożenie 6,4:1 wydaje sie zupełnie bezpieczne... a przy tych wabiach co wspomniałem 7,1:1 pewnie też by dało radę... Edytowane 11 Listopada 2012 przez maxtip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
angler1212 Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Niski profil. Z Abu SX lub STX 6.4:1 - polecam. A jeśli chcesz przełożenie 7.1:1 to STX jest również z tym przełożeniem. Te 2 pierwsze mają mocniejszy hamulec od STX 7.1:1, który pod względem hamulca idzie w parze z Premierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Użytkuję revo sx 6.4/1 i curado 201E7 , pod wabiami o jakich piszesz fakt ,że nie za długo bo w sumie kończy się drugi sezon.Curadziakiem mielę na wodach stojących za sandaczem i szczupłym głównie gumy choć obrotówki i wahadła i woby(głównie karaś Jaxona rappala DT 04 i 06).Revo pracuje na Wisełce tam nie jest potrzebny taki sprinter .lekkie podbicie gumy kijem powoduje dość długi opad więc luzik zwija w mig.Jak narazie rozbieram i smaruję regularnie co trzy miechy kontrola i żadnych śladów zużycia.Jednego i drugiego miałem na zatokowych dorszach i też dawały radę ,jednak nie chcąc się przekonać jak długo pociągną ,właśnie zakupiłem Toro61HS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozdo Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Ja dopiero stawiam swoje pierwsze kroki ze sprzętem castingowym, i zakupiłem curado 201E7, uzywam go na Wisle do połowu sandaczy. Powiem szczerze ze sie łowi na niego całkiem miło i sympatyczenie (juz kilka sndaczy zostało złowionych). Jedynie co mi brakuje to terkotki hamulca a tak po za tym jestem zadowolony jak na pierwszy multik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi