Skocz do zawartości

Konger Templar CX Thekilla

pastor192

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Szukam opini na temat wędki z tytułu postu czyli Konger THEKILLA w wersji 2,40m cw 1-10g. W internecie mało informacji.

Ktoś posiada/posiadał i zechce podzielić się opinią czy warto?

Szukam kijka w długości 2.20-2.40 do lekkiego łowienia paszokow/pstrąga na rzece o średnim uciagu oraz mniejszych ciurkach z brzegu do ok 700zl i ten konger bardzo wpadl mi w oko.

Jak to wiedzicie?

Mam ten kijek, ale ja go używam głównie do okoni i jak najbardziej polecam. Kij świetnie katapultuje przynęty w podanym zakresie. Dobrze trzyma rybę, praktycznie zero spadòw.

Natomiast pod paszoki chyba trochę za długi.

Łowiłem nim paszoki, ale znam lepsze konstrukcje do tej zabawy.

Dzięki za odpowiedź. U mnie rzeczki głównie ze słabym dostępem. Często trzeba wystawić kija za krzaka, drzewka, trawy, bądź też wysoki brzeg, dlatego szukam czegoś w tej długości. Najważniejsza informacja dla mnie to ta, że cw jest dobrze ocenione. A tak dopytam to dlaczego myślisz że na paszoka za długi? I jakbyś był tak uprzejmy to podpowiedział byś co mogłoby być lepszego w podobnych pieniądzach?

Na paszoki krótszy kij i o wiele delikatniejszy do 3,max 5 gramów.

Na takich łowiskach nie musisz się skradać, a miejsca do łowienia są raczej wygodne i bezzaczepowe więc nie potrzebujesz długiej wędki.

Marki nie będę wskazywał, bo każdy ma swoje ulubione a wybór jest przeogromny.

Co do łowienia pstrągów na tak delikatne kije to zauważyłem na forum, że zdania są bardzo podzielone :) myślałem, że takie drobne kije to bardziej pod okonia właśnie.

Jeśli chodzi o odcinki górskie mojej rzeki, gdzie łowi się pstrągi to jest ona bardzo "zawalona" wszystkim co popadnie a i zaczepów nie brakuje,dlatego nie mogę się tak wycieniować, żeby mieć czym te rybę przytrzymać w razie "W". Myślę w takim razie, że ten kij posłuży do jednego i drugiego:) dziękuję za informacje raz jeszcze kolego

Tylko musisz się zdecydować o czym rozmawiamy.

Pod pojęciem ''paszoki '' rozumiem teczaki na stawach i nijak ma się ich łowienie do łowienia pstrągów w rzekach!

Na tą thekilkę wyjąłem w przyłowie przy okoniach szczupaka 91cm i też się da gdy warunki sprzyjają.

Edytowane przez cyprys19
  • Like 2

Łowię tą wędką od kilku lat i bardzo ją polecam. Potwierdzam to co napisali poprzednicy. Wędka bardzo czuła, dobrze trzyma rybę, szybka o szczytowej akcji, ale pod większym obciążeniem pracuje na całej długości. Łowię na Thekillę okonie, klenie i jazie ale ma wystarczająco dużo mocy by zatrzymać przyłowy takie jak 65 cm boleń i 68 cm szczupak. W mojej ocenie rzeczywisty cw to 2-10 g i pod przynętami w tej gramaturze bardzo dobrze się ładuje. Jest jeden mankament w tej wędce, choć nie wiem czy w nowych modelach to występuje, a mianowicie "porowata" struktura blanku, co przy łowieniu na plecionkę na początku użytkowania jest nieco uciążliwe (plecionka lekko się haczy o blank), można się jednak do tego przyzwyczaić. Mój egzemplarz, jak na wędkę produkowaną seryjnie jest bardzo ładnie wykonany i co ważne od kilku lat nic złego z tą wędką się nie dzieje.

• Like 1

Wszystkie kije z tych serii są na torzaitach ? Szukam czegoś 250-270cm do max 10lbs na średnie rzeczki i wiosenne łowienie kleni i okoni.. rozumiem że polecacie ?

Nie wszystkie, tylko HDC mają tytanowe przelotki. W zestawie sprzedawane z tubą.

Edytowane przez pawelWPR

Nie wszystkie, tylko HDC mają tytanowe przelotki. W zestawie sprzedawane z tubą.

Jestem absolutnie zadziwiony, że Konger się tym nie chwali. Te wędki w popularnych sklepach w opisie nie mają żadnej wzmianki ani o tym, z czego jest blank, ani jakie przelotki zastosowano. W Kongerze chyba nie lubią zarabiać pieniędzy.

• Like 1

O ile mi wiadomo w serii HDC są tytanowy SIC'i, nie Torzite'y. Dodatkowo użycie 8 szt. przelotek na kij o długości 2,7m trochę psuło efekt. Thekilla jest prawidłowo uzbrojona pod względem ilości przelotek, ale to już Alconite'y.

Z mojego punktu widzenia bardzo sympateczne wędki, zwłaszcza w wyprzedażowych cenach!

Edytowane przez radeqs

• 2 tygodnie później...