Skocz do zawartości

Oszust prośba o pomoc

salmo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, proszę o pomoc w ustaleniu osoby od której kupiłem woblery za znaczna kwotę ponad tysiąca złotych i do dnia dzisiejszego nie otrzymałem przynęt.

Z uwagi na Rodo nie wstawię pełnych danych tej osoby oraz niepełny nr telefonu.

Osoba ta podała się za Janusza W. z Grudziądza nr.tel. 536 552 84...

Mam nadzieję że nie naruszyłem regulaminu forum i moderator przychyli się do mojego apelu. Zakup dotyczył woblerów góral foto w załączniku. Być może ktoś coś kojarzy i mogę liczyć na pomoc. Z góry dziękuję za jakiekolwiek info, najlepiej na priv.

post-46664-0-51878500-1704732329_thumb.jpg

Całkowicie zgadzam się z wpisem powyżej. Ja zgłosiłem kradzież "marnych" 50 zeta co wzbudziło lekki wkurw u policjanta, że zawracam dupę o takie pierdoły. Po ok roku dostałem info od prokuratury, że znaleziono złodzieja, który skubał ludzi na tak niskie kwoty, że im się nie chciało zgłaszać, ale okazało się, że łobuz działał w hurcie zarabiając w sumie górę kasy. Po półtora roku był wyrok skazujący.

Zgłaszaj! trzeba wyrywać takie chwasty!!!

• Like 14

Kupiłeś za taką kasę wobki z olx bez „przesyłki olx”? Też kiedyś się nadziałem ale wtedy nie było przesyłki olx . Moja sprawę umożono , koleżkę znaleziono lecz kasy nie odzyskało . Dzwoń do banku oni spróbują Ci pomóc może jeszcze nie jest za późno

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Widziałem to ogłoszenie i od razu śmierdziało na kilometr... śmierdziało dlatego, że jakiś czas temu przez łatwowierność sam się dałem zrobić w ch.... Zgłosiłem na policję podając nr konta, nr telefonu, imię i nazwisko. Po jakimś czasie otrzymałem postanowienie o umorzeniu dochodzenia "wobec niewykrycia sprawcy przestępstwa ". Dowiedziałem się nieoficjalnie, że takich zgłoszeń jest na pęczki. Jeżeli przestępstwo popełnione w sieci w takich okolicznościach to marne szanse na wykrycie (rzekomo). Zgłaszaj, może panowie śledczy u Ciebie będą bardziej zaangażowani. Dodam jeszcze, że złodziej doskonale wiedział, że jest bezkarny. Wyraźnie dał o tym do zrozumienia gdy poinformowałem, że pójdę z tym na policję...

Edytowane przez freshwater

Nie dalej, jak w sobotę, było ogłoszenie (na znanym nam ogólnie portalu sprzedażowym) dot. sprzedaży wobków Leszka. Cena atrakcyjna przy dużej ilości. Co mnie zaniepokoiło, to data rejestracji (styczeń br.), ale to dopiero po ochłonięciu. 

Pierwszy sygnał to, to że gościu nie chciał sprzedawać przez olx, proponował, że dane poda na tel. Namówiłem na maila. Oczywiście były ponaglenia, że są inni chętni, że wyjeżdża na trocie i jeszcze tego samego dnia nada jak tylko zrobię przelew.

Coś mi zdjęcie nie dawało spokoju i przejrzałem pewien wątek na innym portalu wędkarskim, a tam już na pierwszej stronie to samo zdjęcie, a autora tego zdjęcia kojarzę i wiem, że za tyle by ich nie puścił. Odpuściłem kupno, oczywiście konto na portalu już wyłączone. Pewnie znalazł chętnego.

Panowie prośba. Sprawdzajcie zdjęcia. Przecież na podstawie zdjęcia można w sieci odszukać zdjęcia podobne tematycznie albo i takie samo.

Dodam na koniec, że to było takie już drugie podejrzane ogłoszenie. W tamtym, też było zdjęcie z tego samego wątku portalu wędkarskiego.  Bądźmy czujni.

Krzyśku, przykro mi, że dałeś oszukać się.

Edytowane przez Banjo
  • Like 2

Bardzo słuszna uwaga na temat zdjęć! Jak już mi ciśnienie opadło to przejrzałem dokładnie zdjęcia. Zwracajcie uwagę na szczegóły jak zdjęcie zostało zrobione, na czym (podłoże) a nawet oświetlenie. Jeżeli ktoś oferuje przedmioty na sprzedaż z tego samego miejsca w tym samym czasie to drugi plan taki sam, ewentualnie przynęta inna... takie moje spostrzeżenia... szkoda, że po fakcie ;-)

O świeżo utworzonych kontach i sprzedaży bez przesyłki OLX już chyba nie trzeba wspominać... Przypomniało mi się jeszcze, że woblery na które się nadziałem rano już były wystawione z nowoutworzonego konta z lokalizacją w drugim krańcu Polski. Oczywiście zgłosiłem i zablokowali... I później jeszcze raz. Jak się zorientował, że z tymi zdjęciami już nie przejdzie to pewnie przyłożył się do pozyskania kolejnych z zasobów sieci...

Edytowane przez freshwater

Dobrze jest zapytać o odbiór osobisty, w razie wątpliwości i podejrzanej sprzedaży zawsze pytam o miejscowość gdzie mogę odebrać towar osobiście. Jeżeli facet kręci lub nie chce podać i upiera tylko na ewentualną wysyłkę to wiadomo że ogłoszenie jest fakeowe.

dlatego jak kupuje na olx szukam ogłoszeń gdzie ludzie pisza ze odbiór osobisty preferowany

Nie dalej, jak w sobotę, było ogłoszenie (na znanym nam ogólnie portalu sprzedażowym) dot. sprzedaży wobków Leszka. Cena atrakcyjna przy dużej ilości. Co mnie zaniepokoiło, to data rejestracji (styczeń br.), ale to dopiero po ochłonięciu. 

Pierwszy sygnał to, to że gościu nie chciał sprzedawać przez olx, proponował, że dane poda na tel. Namówiłem na maila. Oczywiście były ponaglenia, że są inni chętni, że wyjeżdża na trocie i jeszcze tego samego dnia nada jak tylko zrobię przelew.

Coś mi zdjęcie nie dawało spokoju i przejrzałem pewien wątek na innym portalu wędkarskim, a tam już na pierwszej stronie to samo zdjęcie, a autora tego zdjęcia kojarzę i wiem, że za tyle by ich nie puścił. Odpuściłem kupno, oczywiście konto na portalu już wyłączone. Pewnie znalazł chętnego.

Panowie prośba. Sprawdzajcie zdjęcia. Przecież na podstawie zdjęcia można w sieci odszukać zdjęcia podobne tematycznie albo i takie samo.

Dodam na koniec, że to było takie już drugie podejrzane ogłoszenie. W tamtym, też było zdjęcie z tego samego wątku portalu wędkarskiego.  Bądźmy czujni.

Krzyśku, przykro mi, że dałeś oszukać się.

Masz na myśli to zdjęcie woblerów L.D?

post-46664-0-51538500-1704748592_thumb.jpg

Dobrze jest zapytać o odbiór osobisty, w razie wątpliwości i podejrzanej sprzedaży zawsze pytam o miejscowość gdzie mogę odebrać towar osobiście. Jeżeli facet kręci lub nie chce podać i upiera tylko na ewentualną wysyłkę to wiadomo że ogłoszenie jest fakeowe.

dlatego jak kupuje na olx szukam ogłoszeń gdzie ludzie pisza ze odbiór osobisty preferowany

A ja tak sprzedaję, bo zawsze można kogoś nowego poznać  :D 

Przykra sprawa, ale od lat powtarzam, że nikt tak Cię nie wydyma jak rodak. A rodak za granicami to nawet szybciej  :angry: 

Trzymam kciuki @Salmo za skuteczną akcję Policji i za pozytywny finał

• Like 5

Woblery kupione na jednym z portali aukcyjnych

Kupiłeś z wysyłką olx czy bez ?

Pytanie retoryczne bo olx ma najzwyczajniej w świecie wywalone na jakiekolwiek formy reklamacji o ile otrzymało się przedmiot ze zdjęcia.

To, że zdjęcie obrobione i po prostu ukryto na nim wady tego co było przedmiotem sprzedaży olx też olewa.

Krótko pisząc olx toleruje te oszustwa. Osobiście nawet zgłosiłem sprawę do NASK Państwowego Instytutu Badawczego. Odpowiedzi brak.

Pozostaje zgłoszenie na policję, założenie sprawy za własne pieniądze.

Edytowane przez S.N.

Ja mam wszystkie dane oszusta , sprawa w sądzie wygrana a i tak nie odzyskam kasy .

Mnie firma Globaleco z Gdyni  oszukała .na 40 tyś .

Ci sami ludzie mają inne firmy nadal  naciągają ludzi .

Dowodzi im prawnik wiedzą co robią .

Prokuratura w Gdyni od trzech miesięcy nawet nie przesłuchała świadków .

Jaki kraj takie prawo .

Ostatnio kupuje tylko w sklepach stacjonarnych  a jeśli już to za pobraniem z możliwością sprawdzenia paczki 

przed zapłatą .

Aledrogo wprowadziło prawo płacenia przed odbiorem paczki i teraz wszyscy tak robią . 

Ten proceder będzie się  pogłębiał bo handel przez internet kwitnie widać to po najbogatszych firmach .

Policja ma to w dupie co ich  obchodzi jakiś wędkarz .

Dodam że pisałem wszędzie o pomoc w odzyskaniu kasy ,

Wszyscy mnie olali biura konsumenckie to lipa   .

Mnieli ubaw pewnie jak czytali moje prośby bo oni tylko na stołkach siedzą do pierwszego na wypłatę .

Bardzo delikatnie napisałem .

Edytowane przez Tabor
  • Like 1