Skocz do zawartości

Shimano Twin Power 2024

WedkarzIncognito

Rekomendowane odpowiedzi

To nie będzie 2500 z głęboką szpulą na Europę? :) Tym razem nie dokonali samokrytyki, jak w przypadku Stradica FL. Chyba ktoś w Shimano musiał się wtedy mocno uderzyć w głowę.

Nowy TP wygląda całkiem nieźle, a że bardzo przypomina całą resztę? Widać, że nie mają tu jakiegoś pomysłu. 

Teraz ja i przemo_w będziemy niecierpliwie czekać na jakiś filmik zrobiony w Rosji i co tam oni powiedzą dokonując rozbiórki nowego TP. Będzie można coś więcej o nim powiedzieć.

Ja nie muszę w przeciwieństwie do ciebie czekać na filmiki ruskich bo znając nową stellę już wiem co ten tp będzię miał w

środku.

Dla ciebie belkot marketingowy a dla mnie wystrczajaca informacja.

Taka jest między nami różnica.

Podkabluj mnie znów do admina jak to poprzednio uczyniłeś .

• Like 2

Ale mają pokazać po pół roku, po roku? Kołowrotek używany kilka razy w tygodniu, czy raz na miesiąc? Z jakimi przynętami? Koniecznie popsuty? Jeśli kogoś interesuje co w środku i jakie różnice w stosunku do poprzednich modeli, to raczej te czysto marketingowe opisy ze zdjęciami na stronie Shimano można sobie o kant d. rozbić. Mówią niewiele.

Zawsze możesz po zakupie rozkręcić na części pierwsze. :)

Zdecydowanie, nowy TP trafia w mój gust czego nie mogę powiedzieć o dwóch wcześniejszych wydaniach ale to tylko gust. Jeśli natomiast miałbym kierować się wyłącznie wartościami użytkowymi i ceną to wybrałbym nową Certate. Nie zamierzam wkładać kija w mrowisko bo jestem fun-em obu marek jednocześnie ale szukając mocy wybieram Daiwe a kiedy potrzebuję finezji sięgam po Shimano, co odzwierciedla moje wrażenia z użytkowania.

Bardzo ładny kołowrotek, szpulka nawiązuje do sznytu 11stki a korpus do współczesnego Vańka co wzbudza pozytywny odbiór. 

• Like 9

No i teraz problem się zrobił bo nie wiadomo co zamówić z nowych wypustów do cięższego łowienia, TP PG czy może Daiwa Certate?

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Mam tak samo. Podobny problem mam też z Vanquishem i Airity. Życzę sobie i wszystkim tutaj, żebyśmy mieli tylko takie problemy :D 

• Like 4

Kolega Wedkarzincognito lepiej nie mógł się wstrzelić z tym filmikiem i rozpoczęciem wątku. Rano budzik bo Ina z kumplem. Kibelek, telefon, news, jerkbait...... I już wiem o czym będę myślał, taki Black ????

Jeszcze wędkarz czy już kolekcjoner????.

Do brzegu. U mnie tp sw to morskie trocie, w rzece to cerata ????

Ten tp 2024 taki ładny to może "kupię żonie"????

W obecnym zestawieniu TP i Certate jak dla mnie się idealnie uzupełniają

Edytowane przez Marcipas
  • Like 2

Jeśli mogę odnieść się do przekładni PG, moc jest faktycznie większa i odczuwalna w stosunku do standardowego przełożenia ale równolegle odczuwalne jest również mniejsze tempo skracania linki. Przed zakupem warto rozważyć czy na pewno potrzebuje się więcej mocy i czy aby na pewno nie będzie przeszkadzało wolniejsze zwijanie? Jest spora grupa wędkarzy, którzy dokonali wyboru "z rozpędu" i przekonali się po zakupie, że jednak PG nie jest dla nich. Moim zdaniem, przy łowieniu szczupaków PG nie będzie ograniczeniem ale podczas "sandaczowania", może przeszkadzać. 

• Like 2

Jeśli mogę odnieść się do przekładni PG, moc jest faktycznie większa i odczuwalna w stosunku do standardowego przełożenia ale równolegle odczuwalne jest również mniejsze tempo skracania linki. Przed zakupem warto rozważyć czy na pewno potrzebuje się więcej mocy i czy aby na pewno nie będzie przeszkadzało wolniejsze zwijanie? Jest spora grupa wędkarzy, którzy dokonali wyboru "z rozpędu" i przekonali się po zakupie, że jednak PG nie jest dla nich. Moim zdaniem, przy łowieniu szczupaków PG nie będzie ograniczeniem ale podczas "sandaczowania", może przeszkadzać.

Dobrze, że o tym wspomniałeś. Na PG czaję się od x lat. Wydaje się mniej uniwersalny, przynajmniej na moich łowiskach. Na pewno jest mega i ten nowy, jak dla mnie naprawdę ładny ale do orania wolę jednak cerate z ciut większym przełożeniem. Do"sandaczowania", bg z nawojem +- 95cm. Do przynęt 80gr+ cast.

Już nie mówię jak wyjaśnić zakup w domu ale samemu sobie ????.

Może nowy sw też będzie czarny, będę miał łatwiej ????

Edytowane przez Marcipas
  • Like 1

A mnie bardzo pasuje PG i nie przeszkadza jego trochę mniejsze przełożenie. Mam PG 2015 a teraz w planach jest new 2024.

Mam też Certate 19 4000D-C no i jeśli łowię na ciężko, co u mnie oznacza łowienie w nurcie gumami na główkach 25-30 g to wybieram PG.

W jakim sensie nawój?

Jak słusznie zauważył kolega powyżej chodzi o to ile cm. nawija w trakcie jednego obrotu korbką.

Doczytałem i wychodzi, że nowy nawija 84 cm., a stary 86 cm. Konia z rzędem temu, który odczuje te 2 cm. nawoju mniej w trakcie łowienia.

Edytowane przez S.N.
  • Like 1

Zapewne, a nawet na pewno praktyczna różnica w nawoju będzie niezauważalna. Przypuszczam, że forma odlewu przekładni w TP24 pochodzi ze Stelli, która również w rozmiarze 3000MHG posiada przełożenie 5.7:1 (nawój 84 cm) i coby Shimano sobie roboty nie dokładało ze zmianą parametrów przekładni, a księgowi nie musieli zostawać w pracy po godzinach zostali przy przełożeniu 5.7 :D

Edytowane przez WedkarzIncognito
  • Like 1

Stradic FL vs FM przełożenie obniżyli

Twin power 20 vs 24 obniżyli. Wydaje mi się że na pewnym poziomie gdzie technologicznie już ciężko coś poprawić w danej półce trzeba schodzić z przełożeniem . O ile w ilości zbieranej linki różnicy praktycznie nie ma to w starcie kołowrotka i zwijaniu tych samych przynęt będzie można to odczuć. Napewno będzie lżej startował i sprawiał wrazenie mocniejszego ten z niższym .

• Like 2

Stradic FL vs FM przełożenie obniżyli

Twin power 20 vs 24 obniżyli. Wydaje mi się że na pewnym poziomie gdzie technologicznie już ciężko coś poprawić w danej półce trzeba schodzić z przełożeniem . O ile w ilości zbieranej linki różnicy praktycznie nie ma to w starcie kołowrotka i zwijaniu tych samych przynęt będzie można to odczuć. Napewno będzie lżej startował i sprawiał wrazenie mocniejszego ten z niższym .

Nie sadze żeby była różnica w starcie kolowrotka przy tak niewielkiej różnicy przełożeń między modelem z 20 a 24 roku

5.8 a 5.7 to kosmetyka

Jak kolega wyżej napisał

Idzie jedna forma i tyle

Zmienia się tylko materiał z czego ta przekładnia jest zrobiona

Różnica faktycznie jest jak by porównywać pg z przelozeniem 4.4 a xg z 6.2

Oczywiście kwestia osobistych percepcji , dla mnie standard jakie było 5:3:1 a hg to kolosalna różnica , tutaj co prawda aż takiego przeskoku nie ma ale w czym nowszy model może zaskoczyć ? Micromodul już jest w starszych , co jeszcze może wnieść różnice w odbiorze użytkownika na plus bliźniaczych modeli? Przecież Stelli nie zapakują do TP. Zostaje dać niższe przełożenie albo odrobine dłuższą korbe . I wtedy po udanych poprzednich modelach będzie zachwyt jak to lekko kręci.

• Like 1

Na pewno bedzie sie podobal tym co maja dobre doswiadczenia z TP 2011 bo i szpula nawiazuje do tego modelu jak i calosciowy wyglad mlynka.

Co do strategi inzynierow czy buchalterow Shimano sie nie wypowiadam, bo sie nie znam.

Czytajac nasze forum, gdy pojawia sie nowy watek o kolowrotku, ktory ma na rynek wejsc, zawsze towarzyszy mit takie wrazenie, ze dobrze ze oni (ci z S albo D albo innego brendu) tego nie czytaja  :lol:

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 4