Skocz do zawartości

Shimano Twin Power 2024

WedkarzIncognito

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj zakupiłem TP 4000 PG na Odrzańskie sandacze. W sklepie dopiero 3 po otwarciu mi odpowiadał. Praca maślana, bez zastrzeżeń młynek idealnie spasowany. Sprawdzony w boju. Ołów 40g nie robi wrażenia. Ryby holuje

Jak miałem to samo przy kupnie Vanka to mnie tu besztali na forum że jestem jakiś chory XD nawet nagrany film nie pomagał bo forumowi gracze uznali że tak ma być i koniec ???? 6 szt zamówiłem i 1 słownie jeden był top bez jakiejkolwiek skazy, pracuje do dziś jak po otwarciu pudełka :) ale co ja tam wiem :))))

Każdy inny albo na dzień dobry suchy, w innym czuć przekładnię w kolejnym rechotały łożyska …. ???????????? nagrany film który ukazywał prace był wyśmiany bo za szybko kręciłem ????????wiadomo że to kręcenie było tylko na potrzeby filmu aby ukazać wadę ale cóż …. Możesz pokazać czarne na białym a i tak znajdą się tacy obrońcy aby obalić to co widać :)))

Niestety ale jakość młynków tych topowych mocno ale to naprawdę mocno spadła i ja rozumiem kolegę który sprawdzał kilka młynków i wybrał trzeci ;) robię to samo ale z premedytacją zamawiam od razu 5 do domu i resztę odsyłam. Kocham 14 dniowe zwroty. Żaden sprzedawca nie będzie robił mnie w konia i sprzedawał wałową rzecz.

I żeby nie było robię to dlatego że jeżeli sprzedawca próbuje wciskać wadliwy towar a takim właśnie jest kołowrotek z suchymi łożyskami, stukające i z nadmiernymi luzami, to jest On nie uczciwy a nie ja i powinien sprzedawca taki i kołowrotek wziąć odesłać do producenta wziąć to na swoje bary i się z nim bawić, a nie później ja muszę reklamować korzystać z rękojmi czekać tracić czas i być bez młynka za którego zapłaciłem 2tys czy więcej …

Tutaj podaję przykład. NOWA takula wyjęta z pudełka i wzięta nad wodę

https://youtu.be/XI3Ph3V0mN4?si=TyUmfD7zkjGOicwy

Żeby Wam zobrazować dokładnie co mam na myśli

Czy tak się powinien zachowywać nowy młynek?

Czy to jest normalne?

Prawie miesiąc czekałem na ogarnięcie sprawy i dostanie nowego młynka ….

Edytowane przez DumFish
  • Like 4

W sobotę zmiana czasu na zimowy, nie łów, bo przyjdą stuki.

W opinii amatora czyli mojej osoby poprzednik był cichszy , w tym nowszym za to jakby czuć więcej mocy. Ogólnie to chyba trzeba wziąć Cerate kupić , sprawdzić czy te TP takie super czy lipa :)

Dla mnie zastanawiające jest, jak sklepy radzą sobie z takimi odsyłanymi młynkami. Przyszedł do mnie ostatnio vanquish, który miał „zaplombowane” pudełko. I taki kołowrotek uważam za nowy. Widać też było, że nikt przy tej „plombie” nie majstrował. Gdybym zobaczył otwierane pudełko, miałbym podejrzenia co do jakości/stanu kołowrotka. I tak, oczywiście zaraz ktoś napisze, że taką naklejkę łatwo jest wymienić na nową, ale mimo wszystko….

post-49719-0-72579300-1729702466_thumb.jpeg

Dla mnie zastanawiające jest, jak sklepy radzą sobie z takimi odsyłanymi młynkami. Przyszedł do mnie ostatnio vanquish, który miał „zaplombowane” pudełko. I taki kołowrotek uważam za nowy. Widać też było, że nikt przy tej „plombie” nie majstrował. Gdybym zobaczył otwierane pudełko, miałbym podejrzenia co do jakości/stanu kołowrotka. I tak, oczywiście zaraz ktoś napisze, że taką naklejkę łatwo jest wymienić na nową, ale mimo wszystko….

attachicon.gif IMG_8107.jpeg

Paweł tylko że niektóre sklepy otwierają i sprawdzają młynki.

Czy np nie jest kabłąk przygięty czy obity w transporcie.

Bo później jest tylko problem jak taki poleci do klienta.

• Like 2

IMG_8107.jpeg

Tylko że to nie jest żadna plomba, 6 vankow zamówionych z jednego sklepu i dwa miały zupełnie inne naklejki, nawet jak zrobisz zwrot to sklep i tak musi go otworzyć i zajrzeć do środka czy na pewno jest kołowrotek. Taka naklejkę to bez problemu można odkleić i nakleić nie pozostawiając żadnego śladu.

• Like 2

I potem się dziwić … dopiero trzeci był ok. 6 kołowrotków. A co ma powiedzieć ten, kto zmawia przez internet i chce mieć oryginał z fabryki nieotwierany?

Sklep otwiera, żeby sprawdzić czy jest nieobity w transporcie?  :blink: pudełko całe, grube, w srodku kołowrotek imkorbka osobno w folii. Jak niby i co, miałby sie obić? No ale, coś trzeba powiedzieć, jak jakiś klient otwiera kilka kołowrotków, żeby kupić jeden.

Mam dwa TP 19 jeden kupiłem nowy z internetu, drugi „używka fotelowa” potem dwa Vańki jeden 19? „Nową” używkę, potem Vańka nówkę z internetu 23, ostatnio TP 24 od kolegi z forum też fotelowy.

Wszystkie kręcą jak złe, gładko, łowią ryby nic nie stuka nie rzęzi. Jeden TP albo Vaniek jak kupiłem, a tu sie naczytałem głupot, zacząłem kręcić na sucho, No i jakby … cośtam … już dumałem. Ale jak przykręciłem do wędki z plecionką ideał. I tak są konstruowane i wyważane.

Powiem tak: jakby któryś używany miał wady, może bym to przeżył. Ale jakby któryś z nowych coś miał, przy tej cenie, a już z trzech jeden był dobry, to bym po prostu zmienił firmę. Nie kupiłbym więcej kołowrotka Shimano bo to by oznaczało ze to gówniane kołowrotki są.

Edytowane przez Qh_
  • Like 1

I potem się dziwić … dopiero trzeci był ok. 6 kołowrotków. A co ma powiedzieć ten, kto zmawia przez internet i chce mieć oryginał z fabryki nieotwierany?

Sklep otwiera, żeby sprawdzić czy jest nieobity w transporcie? :blink: pudełko całe, grube, w srodku kołowrotek imkorbka osobno w folii. Jak niby i co, miałby sie obić? No ale, coś trzeba powiedzieć, jak jakiś klient otwiera kilka kołowrotków, żeby kupić jeden.

Mam dwa TP 19 jeden kupiłem nowy z internetu, drugi „używka fotelowa” potem dwa Vańki jeden 19? „Nową” używkę, potem Vańka nówkę z internetu 23, ostatnio TP 24 od kolegi z forum też fotelowy.

Wszystkie kręcą jak złe, gładko, łowią ryby nic nie stuka nie rzęzi. Jeden TP albo Vaniek jak kupiłem, a tu sie naczytałem głupot, zacząłem kręcić na sucho, No i jakby … cośtam … już dumałem. Ale jak przykręciłem do wędki z plecionką ideał. I tak są konstruowane i wyważane.

Powiem tak: jakby któryś używany miał wady, może bym to przeżył. Ale jakby któryś z nowych coś miał, przy tej cenie, a już z trzech jeden był dobry, to bym po prostu zmienił firmę. Nie kupiłbym więcej kołowrotka Shimano bo to by oznaczało ze to gówniane kołowrotki są.

Uwielbiam jak ktoś swoje mądrości z czapy wypisuje.

Tak otwierają sklepy bo mają w przypadku uszkodzeń mechanicznych 2-3 dni na zwrot.

Mało widzialeś chyba co się dzieje z młynkami i nie tylko w transporcie pomimo nieuszkodzonego pudełka.

Ps. Zapytaj Mefisto czy w jakimś sklepie, ktory tych gratów duże ilości przerzuca to potwierdzą ci to co piszę.

Edytowane przez przemo_w
  • Like 1

Paweł tylko że niektóre sklepy otwierają i sprawdzają młynki.

Czy np nie jest kabłąk przygięty czy obity w transporcie.

Bo później jest tylko problem jak taki poleci do klienta.

Przemek, to, co piszesz, ma sens - pełna zgoda.

Uważam, że warto, aby wtedy sklep informował o tym.

Prowadząc sklep bardzo obawiałbym się zwrotów na kołowrotkach, bo głęboko wierzę w „kreatywność” w naszym społeczeństwie….

To jest ryzyko bo rodacy faktycznie są kreatywni.

Próbują paragony znajomych podkładać w sklepie przy np reklamacji bo jemu się gwarancja skończyła a kolega ma świeży taki sam młynek :-)

Wiem że sprawdzają bo raz że taka jest procedura w Shimano a dwa to mój znajomy ze sklepu sprawdza wszystko co do nich przychodzi bo różne cyrki się w transporcie dzieją.

Ps. Pamiętasz tą Stellę 14 sprzedaną na Olx? Gość oddał sprzedającemu inną :-)

Wisi to na jerku.

Jest ryzyko ale takie mamy prawo.

Celebryci markowe ciuchy też bezczelnie oddają a najpierw obskakując jakąś imprezę ze schowaną metką :-)

• Like 3

Uwielbiasz to i wypisujesz …

Potwierdzą oficjalną wersję. Ja jakoś kupuję nieotwierane. Już widzę jak sklep podważa naklejkę, otwiera, sprawdza i potem nakleja naklejkę tak, żeby nie było widać  :D zamiast nakleić swoją „kontrola jakości”.
Nie pracuję w handlu, może dlatego, że nie chcę mowić klientom tego co trzeba. Ale pracuję w zakładzie produkcyjnym. Chyba mało widziałeś zakładów produkcyjnych. Szczególnie japońskich. Nie wierzę w uszkodzenia produktów w pudełku. A jeśli by się taki błąd sporadycznie zdarzył (bo błędy się czasem zdarzają, albo np jakiś pracownik celowo w złości chciałby zaszkodzić, a dział kontroli jakości przepuścił) to każdy porządny zakład bierze to na klatę od klienta i to bez żadnych ograniczeń czasowych.

Tak mnie teraz natchnąłeś. Chyba że, klient zza oceanu, kupuje loty z zatrzymań jakościowych bądź zwrotów za pół ceny. Co mogłoby tłumaczyć niedoróbki w 2 na 3 sztuki … może stąd magia JDM?

Choć trudno mi uwierzyć, żeby Shimano nie kasowało niedoróbek i pozwalało nimi handlować gdziekolwiek, nawet w tak dzikim kraju jak Polska.

Przestań się kompromitować. O jakim podważaniu naklejek piszesz?

Rozcinają te naklejki.

Dla ciebie może to być wersja jaka chcesz.

To że część sklepów olewa sprawdzanie to jest tylko ich sprawa. Mnie to mało interesuje.

Ty wiesz lepiej jaka jest procedura sklep- Shimano :-)

Szkoda mojego czasu prowadzić dyskusję bo tobie się coś wydaje.

Edytowane przez przemo_w
  • Like 1

Kiedys, dawno temu, najlepsze jakosciowo mlynki spinningowe Shimano byly na rynek USandA.Tak sie przynajmniej mowilo. Przyczyny oczywiste. Na nowych sie nie znam. Lowiac na rzekach i prowadzac przynety jak prowadze, kolowrotki jakimi nie moge krecic korbka w druga strone sa dla mnie bezuzyteczne jak te ostatnie czy poprzednie Twin Powery :(

Tak w kwestii uczciwości sprzedawców i otwierania do sprawdzenia młynków to pisałem w wątku o Daiwie BG MQ 4000 która do mnie dojechała ze „znanego” jeżeli dobrze pamiętam szczecińskiego sklepu. Miała kabłąk od mniejszego modelu albo od innego. Pan sprzedawca powiedział że tak wie o tym ale myślał że mi to nie będzie przeszkadzać. Problem polegał na tym že gdy szpula była w najwyższym położeniu kabłąk blokował się jakieś 3mm poniżej krawędzi szpuli i nie dało się go otworzyć - w sensie kołderką była za krótka  ;)

• Like 1

Albo ja jestem fartowny, albo inni mają pecha.

Kupiłem od Mefiego jakoś miesiąc temu, i żadnych stuków, puków, luzów czy innych diderotów nie stwierdziłem. Maszynka pięknie kręci, nawój ideolo, długie rzuty i mocy ile trzeba, obrotówki 5 praktycznie nie czuć na korbie.

Szpule zapasowe jak pamiętam również u Mefiego do ogarnięcia.

Szpule polecam zamiennie pasują od innych modeli..

Ja kupiłem do swojego TP 4000PG szpulę od Stelli 4000M

Bo była tańsza i pasuje idealnie..

A są już dostępne szpule do TP FE ? U mefiego na stronie nie widać, a do stelli ponad 4 stówki...