Skocz do zawartości

Shimano Twin Power 2024

WedkarzIncognito

Rekomendowane odpowiedzi

Dawid.....uwierz mi ze sie nie opłaci..

T-knob kosztuje 40zl, szpula 400zl...gdzie tu sens...

sam tez je lubię t knoby dlatego kupuje młynek z płytka szpulą i do niego t knob za 40zl.

Chyba ze ktos lubi się oszukiwać ze model C3000 ma wiecej mocy niz 2500S/2500 wtedy nie pomogę a znam takich co twierdzą ze C3000 ma body mocniejsze.....to stan umysłu.

To tego wszystkiego zeby nawinac nawet to PE 1.0 trzeba nawijać setki metrów podkladu z cienkiej żyłki, im wiecej podkładu tym gorzej

Edytowane przez Valo
  • Like 1

Dawid.....uwierz mi ze sie nie opłaci..

T-knob kosztuje 40zl, szpula 400zl...gdzie tu sens...

sam tez je lubię t knoby dlatego kupuje młynek z płytka szpulą i do niego t knob za 40zl.

Chyba ze ktos lubi się oszukiwać ze model C3000 ma wiecej mocy niz 2500S/2500 wtedy nie pomogę a znam takich co twierdzą ze C3000 ma body mocniejsze.....to stan umysłu.

To tego wszystkiego zeby nawinac nawet to PE 1.0 trzeba nawijać setki metrów podkladu z cienkiej żyłki, im wiecej podkładu tym gorzej

Są wędkarze, którzy łowią na żyłkę. A tam, wiadomo, średnica większa niż w plecionkach.

Niczym się nie różnią. Jedynie kilka modeli na wewnętrzny rynek japoński nie jest oferowane w EU. Jak np hybryda 3000mhg. Czyli body od 4000 z rotorem od 2500 i szpulą chyba (bo nie mialem) 3000, bo ma pojemność 190mb pe 1,0 
Tu masz zestawienie wszystkich modeli. Nie wszystkie dostępne w eu:

https://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/products_id/74599/cPath/4027_4034_8148/reel/shimano-twinpower-3000mhg.html

BTW japończycy podają w ulotkach 200mb 0,8 i 190mb pe1,0. A niestety dobra, plecionka 0,8 niedokładnie wypełnia szpulę.

Przy VQ nawet podają jakie body a jaki rotor w różnych kombinacjach:

https://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/products_id/67918/cPath/4027_4034_7537/reel/shimano-vanquish-4000mhg.html

Edytowane przez Qh_
  • Like 1

Panowie, ja tylko zapytałem o poniższe rzeczy a jak zwykle rozpętała się dyskusja. Tak jak pisze @PePe. każdy łowi jak chce, a ja chcę 3000. :)

Jaka jest różnica między wersją na EU a JDM? Czy warto dołacać?

Co oznacza w opisie hybryda?

To takiego nie kupisz. W wyższych seriach shimano, nie ma takiego rozmiaru.

Bo albo jest c3000 (compact body - z modelu mniejszego), albo 3000 mhg (tzw. hybryda - body od 4000 i kosz/szpula od 2500/c3000).

• Like 1

Zapytanie o szpule do TP 24, mam model c3000 i chciałem go też wykorzystać do lżejszej wędki, szukam płytkiej szpuli (s lub ss) bądź zamiennika dobrej jakości do tego modelu. Założenie jest zmienić korbke na krótszą (mam ju z vanquisha 2500) i szpule z cieńszą pletką. Z jakich modeli pasują szpule do TP 24 i ewentualne zamienniki (Aliexpress, yumeya czy inne)

Bez znaczenie, szpule będą pasować zamiennie :)

Okay, widzę że na mefisto mają szpule i do TP jak i dk Vanquisha, czy prócz tych paru gramów szpule z tych modeli różnią się czymś technologicznie? Inny chamulec, lepsze łożysko? Cena praktycznie ta sama, vanquish tańszy o 1zł hehe