kemotts Opublikowano 12 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2024 Ostatnio kupiłem kilka starych kołowrotków na prywatną wystawkę i chciałem się czegoś o nich dowiedzieć.To SKALAR i MEWA wyprodukowane w Gliwicach przez Rzemieślniczą Spółdzielnię Zaopatrzenia i Zbytu Branży Metalowo-Drzewnej.Niestety nie mogę nigdzie dokopać się do informacji w jakich latach były produkowane. Może ktoś wie? Pamięta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 12 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2024 Poczekaj, zaraz BOB się odezwie, on takimi kołowrotkami w kołysce się bawił , a iteraz ma ich pewnie pół szafy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 12 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2024 Ja jako gówniarz miałem Skalara . Matka mi kupiła w sklepie wędkarskim obstawiam że był to rok 1986 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 12 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2024 Poczekaj, zaraz BOB się odezwie, on takimi kołowrotkami w kołysce się bawił , a iteraz ma ich pewnie pół szafy Dużo nie wiem i może mam po sztuce. Raczej staram się nie zbierać kołowrotków Natomiast pełną wiedzę w temacie polskich kołowrotków ma nasz kolega forumowy, Cez@ry. Polecam zadanie jemu pytania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemotts Opublikowano 12 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2024 w sumie to ciekawe, że nie ma jakiegoś katalogu produktów tego producenta.Zresztą to samo dotyczy nie tylko Polskich ale również kołowrotków Czechosłowackich, Ruskich i DDR z czasów "PRL"A podobno w Internecie jest wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 12 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2024 Jak widać, nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 12 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2024 w sumie to ciekawe, że nie ma jakiegoś katalogu produktów tego producenta.Zresztą to samo dotyczy nie tylko Polskich ale również kołowrotków Czechosłowackich, Ruskich i DDR z czasów "PRL"A podobno w Internecie jest wszystko Po co jakiś katalog? Wtedy sprzedawało się wszystko na pniu, co tylko trafiło na półki sklepowe. Na wszystko był klient w jednej chwili.Kto by tam sobie katalogami głowę zawracał i marnował cenny papier i tusz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez@ry Opublikowano 12 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2024 http://starekolowrotki.pl/articles.php?article_id=20 http://starekolowrotki.pl/articles.php?article_id=30 Zapraszam na stronę starekołowrotki.pl, znajduje się tam katalog starych krajowych kołowrotków ???? 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemotts Opublikowano 13 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2024 Dzięki Cezary,Nawet tutaj nie ma konkretnej daty produkcji, ale być może oznaczenie MEWA 68 i SKALAR 74 wskazuje na rok produkcji ?Co sądzisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cez@ry Opublikowano 13 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2024 (edytowane) Dzięki Cezary,Nawet tutaj nie ma konkretnej daty produkcji, ale być może oznaczenie MEWA 68 i SKALAR 74 wskazuje na rok produkcji ?Co sądzisz ?Z całą pewnością masz rację ????Pamiętaj jednak że Skalary produkowane były przez niemal 10 lat i niektóre egzemplarze do dzisiaj są unikatami kolekcjonerskimi. Mewa to już prawdziwa klasyka, znalezienie egzemplarza z tylnym hamulcem lub pudełkowca jest wręcz nieosiągalne. Mało który kolekcjoner w Polsce posiada wszystkie modele. Edytowane 13 Stycznia 2024 przez Cez@ry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qh_ Opublikowano 13 Września 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2024 To i ja musze poszukać.Gdzies mam Stabila (oj łowiłem nim) i fajny był, nawet mi się terkotanie udało ściszyć.sobie nie mogłem cudu na tamte czasy przypomnieć a to Prexer był. Gdzieś mam mało używane.tez miałem jakiś jeszcze straszy metalowy z pomarańczową szpulą. Ale robił takie brody z żyłki 0,40 ze mogłem go w złości wyp … Dzięki za stronkę bo fajna … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi