Skocz do zawartości

stare kołowrotki SKALAR i MEWA

kemotts

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio kupiłem kilka starych kołowrotków na prywatną wystawkę i chciałem się czegoś o nich dowiedzieć.

To SKALAR i MEWA wyprodukowane w Gliwicach przez Rzemieślniczą Spółdzielnię Zaopatrzenia i Zbytu Branży Metalowo-Drzewnej.

Niestety nie mogę nigdzie dokopać się do informacji w jakich latach były produkowane. Może ktoś wie? Pamięta ? 

Poczekaj, zaraz BOB się odezwie, on takimi kołowrotkami w kołysce się bawił , a iteraz ma ich pewnie pół szafy ;)

Dużo nie wiem i może mam po sztuce. Raczej staram się nie zbierać kołowrotków Natomiast pełną wiedzę w temacie polskich kołowrotków ma nasz kolega forumowy, Cez@ry. Polecam zadanie jemu pytania

• Like 1

w sumie to ciekawe, że nie ma jakiegoś katalogu produktów tego producenta.

Zresztą to samo dotyczy nie tylko Polskich ale również kołowrotków Czechosłowackich, Ruskich i DDR z czasów "PRL"

A podobno w Internecie jest wszystko :)

w sumie to ciekawe, że nie ma jakiegoś katalogu produktów tego producenta.

Zresztą to samo dotyczy nie tylko Polskich ale również kołowrotków Czechosłowackich, Ruskich i DDR z czasów "PRL"

A podobno w Internecie jest wszystko :)

Po co jakiś katalog? Wtedy sprzedawało się wszystko na pniu, co tylko trafiło na półki sklepowe. Na wszystko był klient w jednej chwili.

Kto by tam sobie katalogami głowę zawracał i marnował cenny papier i tusz?

Dzięki Cezary,

Nawet tutaj nie ma konkretnej daty produkcji, ale być może oznaczenie MEWA 68 i SKALAR 74 wskazuje na rok produkcji ?

Co sądzisz ?

Z całą pewnością masz rację ????

Pamiętaj jednak że Skalary produkowane były przez niemal 10 lat i niektóre egzemplarze do dzisiaj są unikatami kolekcjonerskimi. Mewa to już prawdziwa klasyka, znalezienie egzemplarza z tylnym hamulcem lub pudełkowca jest wręcz nieosiągalne. Mało który kolekcjoner w Polsce posiada wszystkie modele.

Edytowane przez Cez@ry

• 8 miesięcy temu...

To i ja musze poszukać.

Gdzies mam Stabila (oj łowiłem nim) i fajny był, nawet mi się terkotanie udało ściszyć.

sobie nie mogłem cudu na tamte czasy przypomnieć a to Prexer był. Gdzieś mam mało używane.

tez miałem jakiś jeszcze straszy metalowy z pomarańczową szpulą. Ale robił takie brody z żyłki 0,40 ze mogłem go w złości wyp …

Dzięki za stronkę bo fajna …