Skocz do zawartości

Jezioro Kałębie

Mariusz1000

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 miesięcy temu...

Właśnie wróciłem z wakacji z rodziną nad jeziorem Kałębie. W sumie łowiłem dobrych kilkadziesiąt godzin, po 3-5 godzin dziennie, prawie 20 dni, przeważnie wieczorami, czasem b. rano, skoro świt, przynęty różne, małe, średnie, duże, w sumie wszędzie. Nic nie złowiłem, wiadomo, łowić trzeba umić, ale jak dla mnie, pod względem drapieżnika to b. biedne jezioro, ponieważ pierwszy raz w życiu nic nie złowiłem przez cały wakacyjny pobyt nad wodą.

Właśnie wróciłem z wakacji z rodziną nad jeziorem Kałębie. W sumie łowiłem dobrych kilkadziesiąt godzin, po 3-5 godzin dziennie, prawie 20 dni, przeważnie wieczorami, czasem b. rano, skoro świt, przynęty różne, małe, średnie, duże, w sumie wszędzie. Nic nie złowiłem, wiadomo, łowić trzeba umić, ale jak dla mnie, pod względem drapieżnika to b. biedne jezioro, ponieważ pierwszy raz w życiu nic nie złowiłem przez cały wakacyjny pobyt nad wodą.

Lata świetności tego akwenu już minęły , ale ... . Kiedyś ta woda słynęła z pięknych sandaczy i ogromnych ilości okoni. Jezioro uczy pokory i trzeba poświęcić trochę czasu aby poznać zwyczaje zamieszkujących je drapieżników. Po prostu trzeba trafić na właściwy czas i miejsce ... jest kilka fajnych dołków i piękny wypłycony blat odwiedzany przez okonie i sandacze. Znam to jezioro z lepszej strony i potrafi mile zaskoczyć ;)