Skocz do zawartości

Klima z funkcją grzania.

Matteoo

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, dużo czasu szukałem dobrego, taniego i czystego rozwiązania ogrzewania mojego domku całorocznego nad morzem. Dziś wybór padł na klimatyzator z funkcją grzania. Ktoś z Was użytkuje i podzieli się informacją o kosztach eksploatacji i posiadanym sprzęcie?

Używam (w pracy) systemu ogrzewania i chłodzenia klimatyzacją. System jest dobry ale nie jest tani i jednak wymaga regularnego czyszczenia (aby klimatyzacja była czysta 4 razy w roku). Bez względu na niską temperaturę, klimatyzacja ogrzewa pawilon bez najmniejszego problemu i sprawdzała się w temperaturach poniżej -30C. Niestety z racji działania wielu innych urządzeń elektrycznych nie mogę określić wartości zużycia prądu dla samej klimatyzacji. Gdyby prąd był w naszym kraju tani to zdecydowanie poleciałbym klimatyzację jako urządzenie do ogrzewania wnętrz. 

Myślę, że dla mnie temperatury zewnętrzne nie są wyjątkowo problemem. Ten mój domek to 70m2 w parterze, z czego w dwóch jakby oddzielnych pakietach, połączonych drzwiami oczywiście. Mi zależy, aby w sezonie zimowym klima utrzymywała mi w środku jakieś 12 do 15 stopni, jedynie na weekendowy sporadyczny przyjazd bym ją mocniej odpalał. Dom ma ogrzewanie kominkowe z nawiewami niewymuszonymi, nie chcę jednak przyjeżdżać na zimnicę, a potrafi temperatura w środku spaść do 3 stopni. Wyliczyłem, że powinien mi starczyć klimatyzator 3.5 kw. Jeżeli ktoś może coś z tą mocą polecić i podzielić się kosztami to będę wdzięczny.

Edytowane przez Matteoo

Ja mam gree amber prestige, ale to taka kobyła do grzania w największe mrozy w razie jak by pompa ciepła padła. 
Sprawdzaj na media expert. Po sezonie są promocje z montażem w cenie, taniej nie znajdziesz. 

3,5kW na 70m2 to trochę mało na mrozy będzie, chyba że to nowy mocno ocieplony domek.

Problem z trzymaniem niskich temperatur jest taki że jak przyjdą mrozy/ będzie przerwa w dostawach prądu to może zabraknąć mocy do defrostu  ;)

Jeśli masz wentylację grawitacyjną, to 3,5 kW w domu spełniającym dzisiejsze wymagania warunków technicznych będzie na styk. Jeśli dom jest starszy i mniej docieplony, to zafunduj sobie 5 kW, a jeszcze lepiej kombo z dwoma jednostkami wewnętrznymi po 2,5 kW do każdej części budynku.

Tylko jednostki wewnętrzne pobierają dużo więcej prądu. Co do grzania, to zależy mi na utrzymaniu załóżmy 15 stopni w podstawowej 36m2 części. Część dobudowana będzie delikatnie dogrzewana cyrkulacją powietrza. Po przyjeździe odpalę kominek i on wykona resztę dogrzewania. Ta klima ma zapobiec wychłodzeniu całego domu, jak go dogrzeje w całości do kilkunastu stopni to już sukces, jak nagrzeje główne pomieszczenie do 21st po zamknięciu drzwi do pozostałych to będzie wystarczająco. Głównie zadanie klimy ma być zapobieganie wychładzaniu znacznemu budynku.

A tam klima  :)

Żona kupiła kiedyś w promocji piekarnik - najtaniej, ale bez montażu. Jest to urządzenie wielofunkcyjne, nie dość, że grzeje, to jeszcze za sprawą inteligentnej  aplikacji potrafi samodzielnie upiec i podać trzy rodzaje powitalnej pizzy. A w zimę sporządzic podgrzewanego shake'a.

Jest światowo jak w McDonald's..   

• Like 1

Sławek, tylko żebyś ze szczęścia nie zamienił żony na wielofunkcyjny piekarnik, no może to nie jest kombi bo loda nie zrobi, a poparzyć zawsze da radę, nie przytulaj więc za mocno. Co do loda, to mam na myśli towar konsumpcyjny, dla wyjaśnienia do tych co myśleli inaczej. ????

Nie ma już takich kobiet, Matteo, są niedostępne  :)

Latami budowałem domy, ale już przestałem, znaczy się przestałem budować, bo przestałem rozumieć czym jest dom  :) Ale wróciłby do tego zajęcia, gdybym mógł jednemu wybranemu klientowi spuścić co roku wp....ol za całokształt; pańciowatość, nowobogackie chimery, albo galopujący idiotyzm  :D  

Z tego co zauważyłem, jest to dziś pałac z castoramy, napakowany do rozpuku technologiami trendy und ideolo. maksymalnie skomplikowany w obsłudze, drogi w budowie i utrzymaniu, ale o funkcjach kompletnie zaburzonych.

Tutaj tez triumfuje maszyna która robi - ping  :)  

• Like 2

Dołożę swoje trzy grosze. Przypadkowo zajmuję się tym zawodowo , zamontuj 5kW , producent z odpowiednim zapleczem w polsce : Kaisai , Rotenso , Aux , Gree ...można z grubej rury : Daikin , Mitsubishi, Toshiba wtedy cena x2. Z montażem powinieneś się zmieścić do 5500 pln za ekonomiczne urządzenia. Wewnętrzna bierze ok 50W...zewnętrzna 5kW ok . 1,6 kW przy oddawaniu do pomieszczenia 5kW. Lepszego rozwiązania nie znajdziesz. Wiadomo w mrozy będzie musiała pracować częściej , niedoszacowanie będzie skutkowało częstszym defrostem (odmrażaniem parownika) i niedogrzanym pomieszczeniem. Większość wifi ma w standardzie . Montuj i się ciesz. Ewentualnie sprawdź czy klima posiada funkcję anty freeze tzn ogrzewanie do temperatury 8-10 stopni , stosuje się przy zabezpieczeniu przed zamarznięciem pomieszczenia i wody w rurach , standardowo grzanie od 16 stopni wtedy większe koszta w czasie nieobecności.

• Like 1

Wszystko robione w Chinach, oprócz klim premium ,w większości wg japońskich technologii (tych starszych bezproblemowych). Jedynie nie oczekuj że te 5 kW zagrzeje ci dom 70 m2. Może wspomóc , tak jak pisałeś, przy kominku jak najbardziej.

Pozdrawiam. Wybierz firmę zajmującą się montażem, nie market , bo przy ewentualnym problemie będzie spychologia między instalatorem a sprzedawcą. Do gwarancji wymagany serwis 2x w roku , koszt około 200 za jeden. Jak ci nie zależy ( przy dobrej jakości montażu możesz sobie darować) serwis zrobisz sam .

• 2 tygodnie później...