Skocz do zawartości
  • 0

silnik na środkową Wisłę

harp

Pytanie

Kupiłem ponton. Sztywna podłoga i dmuchany kil. Pływać i trolować mam zamiar na środkowej Wiśle. Raczej sam rzadziej z kimś. Ilu konny silnik jest mi potrzebny? Myślałem o 6km jako że cena niższa i dostępnośc używek większa. Co radzicie?

Edytowane przez harp

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W tym roku miałem zamiar również popływac pontonem po Wiśle.Niestety nie wypaliło. :( Mam ponton Pro Marine 3,2 .pływac będziemy we dwójkę i zastanawiam się jaki silnik wybrac.Nie muszę zasuwac nie wiadomo jak i myślę o jakimś czterosuwie 6 albo 8 km.Czy to jakoś przyzwoicie popływa?

• 0

nie chcę się znowu powtarzać i spierać z kolegami używającymi maciepkich silników na Wiśle, ale 3,2 z dwoma osobami i 6km wg mnie na 99% nie wyjdzie w ślizg i będziesz pływał pod prąd 6-8km/h, w miejscach poza prądowych może 10 km/h jeśli Ci to wytarcza to OK

ja sukcesywnie z tego powodu zmieniałem 5-6-8-9,9

a teraz do łódki slizgowej 15km

Edytowane przez bazyloss

• 0

nie chcę się znowu powtarzać i spierać z kolegami używającymi maciepkich silników na Wiśle, ale 3,2 z dwoma osobami i 6km wg mnie na 99% nie wyjdzie w ślizg i będziesz pływał pod prąd 6-8km/h, w miejscach poza prądowych może 10 km/h jeśli Ci to wytarcza to OK

ja sukcesywnie z tego powodu zmieniałem 5-6-8-9,9

a teraz do łódki slizgowej 15km

Tak myślałem,że we dwójkę 6 km w ślizg nie wejdzie,ale czy na przykład na wodę stojącą te 6 koni przy moim pontonie 3,2 wejdzie w ślizg.Teraz przeważnie pływam na elektryku,z początku mi wystarczało,ale teraz pośmigał by więcej. :)

• 0

nie ma większego znaczenia czy to rzeka czy woda stojąca, jedynie czas wejścia w slizg może się różnić

a jak ma nie wyjść w ślizg to nie wyjdzie

przy małych prędkościach silnik elektryczny jest bardziej kulturalny, spalina będzie mocno mieszać wodę za pontonem

Edytowane przez bazyloss

• 0

heh bedziesz nim smigać jak szalony, jak już będziesz się wodować ze spalinówką to wędek nie zabieraj ;)

Pewnie na początku pływanie mi się tak spodoba,że zamiast łowic będę wolał pływac :)

Obejrzałem sobie te filmiki i wydaje mi się,że na początek też wystarczy mi te 6 kucyków.Chociaż jak znam życie jak będzie sianko,to pewnie zafunduje sobie ósemeczkę :P

• 0

dla 1 osoby 6km będzie OK, po prostu między jedno a dwuosobową załogą ze sprzętem jest ogromna różnica w zapotrzebowaniu mocy

inna sprawa, że wiekszość silników do 6KM (6km to podciągnięta obrotaami 5-ka) to silniki jedno cylindrowe .....

Edytowane przez bazyloss

• 0

Na necie znalazłem, że 8-10km/h ale każdy ma swoje zdanie - jedni mówią tak jedni tak, ja pewnie więcej razy będę pływał sam więc myślę że na początek moja honda da radę. Jeśli ojcu się spodoba i będzie miał czas to pomyślę o większej jednostce :)

• 0

A ile to leci w dwie osoby? Jaka prędkość?

Zależy od nurtu wody - 5-9 km/h , generalnie w dwie osoby taki zestaw jak mam to pchanie ogromnej masy wody przed sobą , w jedną osobę super.

Moim zdnaiem na 2 osoby 8km 2T lub 10km 4t to minimum ,ale weź też pod uwagę że masa takiego silnika 4T to będzie około 50kg.

filmik pierwszy narew za mostem w wierzbicy pod prąd , filmik drugi bug na odcinku przyujściowym z prądem

Edytowane przez Artur Z.