harp Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 (edytowane) Kupiłem ponton. Sztywna podłoga i dmuchany kil. Pływać i trolować mam zamiar na środkowej Wiśle. Raczej sam rzadziej z kimś. Ilu konny silnik jest mi potrzebny? Myślałem o 6km jako że cena niższa i dostępnośc używek większa. Co radzicie? Edytowane 12 Listopada 2012 przez harp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 superKRYSTEK1 Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 To zależy jakiej długości masz ponton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 harp Opublikowano 12 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 290cm wildlike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bazyloss Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 nie polecam schodzić poniżej 8KM, jak we dóch to 9,9 lub więcej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 busz231 Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 a ja bym powiedział że to zależy od odległości jakie chcesz pokonywać i w jakim czasie.posiadam łódkę 3.10m ok 80-100kg i silnik F4.wystarcza na przemieszczanie się po odrze w granicach 5 km.uważam że 6km ci wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomas Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 W tym roku miałem zamiar również popływac pontonem po Wiśle.Niestety nie wypaliło. Mam ponton Pro Marine 3,2 .pływac będziemy we dwójkę i zastanawiam się jaki silnik wybrac.Nie muszę zasuwac nie wiadomo jak i myślę o jakimś czterosuwie 6 albo 8 km.Czy to jakoś przyzwoicie popływa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bazyloss Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 (edytowane) nie chcę się znowu powtarzać i spierać z kolegami używającymi maciepkich silników na Wiśle, ale 3,2 z dwoma osobami i 6km wg mnie na 99% nie wyjdzie w ślizg i będziesz pływał pod prąd 6-8km/h, w miejscach poza prądowych może 10 km/h jeśli Ci to wytarcza to OK ja sukcesywnie z tego powodu zmieniałem 5-6-8-9,9 a teraz do łódki slizgowej 15km Edytowane 20 Listopada 2012 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Popeye Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 ja bym brał 6km, jak chcesz trolowac to szukaj 4suwa. W pojedynke ponton 290cm powinien wejsc w slizg. Znając życie i gabaryty pontonu to będziesz raczej sam pływać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomas Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 nie chcę się znowu powtarzać i spierać z kolegami używającymi maciepkich silników na Wiśle, ale 3,2 z dwoma osobami i 6km wg mnie na 99% nie wyjdzie w ślizg i będziesz pływał pod prąd 6-8km/h, w miejscach poza prądowych może 10 km/h jeśli Ci to wytarcza to OK ja sukcesywnie z tego powodu zmieniałem 5-6-8-9,9 a teraz do łódki slizgowej 15kmTak myślałem,że we dwójkę 6 km w ślizg nie wejdzie,ale czy na przykład na wodę stojącą te 6 koni przy moim pontonie 3,2 wejdzie w ślizg.Teraz przeważnie pływam na elektryku,z początku mi wystarczało,ale teraz pośmigał by więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bazyloss Opublikowano 21 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 (edytowane) nie ma większego znaczenia czy to rzeka czy woda stojąca, jedynie czas wejścia w slizg może się różnića jak ma nie wyjść w ślizg to nie wyjdzie przy małych prędkościach silnik elektryczny jest bardziej kulturalny, spalina będzie mocno mieszać wodę za pontonem Edytowane 21 Listopada 2012 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomas Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Ale czy te 6 km przy pływaniu samemu jakos da radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Popeye Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 heh bedziesz nim smigać jak szalony, jak już będziesz się wodować ze spalinówką to wędek nie zabieraj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 harp Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 http://www.youtube.com/watch?v=txFacN3InnY&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=Xvg2PfFXETY&feature=endscreen&NR=1 Jest tego więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 harp Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 http://www.youtube.com/watch?v=QD1HhaGQr7w&feature=relatedhttp://www.youtube.com/watch?v=ypUXZ7xauz4 Jest tego więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 spy Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 2,9 pro marine ze sztywną podłogą z jedną osobą 75kg plus szpej wchodzę w ślizg na 4,5 KM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hlehle Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 (edytowane) Michał, skoro będziesz pływał głównie sam to bierz 6KM. Taniej, łatwo będzie się wodować, a w ślizg wejdziesz bez problemu.Jak Ci silnik nie będzie pasować, to sprzedasz. Edytowane 22 Listopada 2012 przez hlehle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tomas Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 heh bedziesz nim smigać jak szalony, jak już będziesz się wodować ze spalinówką to wędek nie zabieraj Pewnie na początku pływanie mi się tak spodoba,że zamiast łowic będę wolał pływac Obejrzałem sobie te filmiki i wydaje mi się,że na początek też wystarczy mi te 6 kucyków.Chociaż jak znam życie jak będzie sianko,to pewnie zafunduje sobie ósemeczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bazyloss Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 (edytowane) dla 1 osoby 6km będzie OK, po prostu między jedno a dwuosobową załogą ze sprzętem jest ogromna różnica w zapotrzebowaniu mocy inna sprawa, że wiekszość silników do 6KM (6km to podciągnięta obrotaami 5-ka) to silniki jedno cylindrowe ..... Edytowane 22 Listopada 2012 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Artur Z. Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Mam Bush Skate 315 + Yamaha 6km nowy model 4T , jedna osoba ślizg 30 km/h , w dwie osoby jak by się nie przesiadac nie chce iść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bazyloss Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Mam Bush Skate 315 + Yamaha 6km nowy model 4T , jedna osoba ślizg 30 km/h , w dwie osoby jak by się nie przesiadac nie chce iść. dokładnie to miałem na myśli, wierzcie mi, przez ostatnie 10 lat przerobiłem już chyba wszystkie "ekonomiczne" warianty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 harp Opublikowano 23 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 A ile to leci w dwie osoby? Jaka prędkość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Redzi Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Na necie znalazłem, że 8-10km/h ale każdy ma swoje zdanie - jedni mówią tak jedni tak, ja pewnie więcej razy będę pływał sam więc myślę że na początek moja honda da radę. Jeśli ojcu się spodoba i będzie miał czas to pomyślę o większej jednostce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 harp Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 To pod prąd Wiślany wyjdzie jakieś 2-4km/h?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Redzi Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 Szczerze powiem, że nie wiem. Ja osobiście sprawdzę to na wiosnę dopiero. Jednak z tego co pamiętam to było to pod prąd, jednak ręki za to nie dam, a nie pamiętam już gdzie to czytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Artur Z. Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 (edytowane) A ile to leci w dwie osoby? Jaka prędkość? Zależy od nurtu wody - 5-9 km/h , generalnie w dwie osoby taki zestaw jak mam to pchanie ogromnej masy wody przed sobą , w jedną osobę super.Moim zdnaiem na 2 osoby 8km 2T lub 10km 4t to minimum ,ale weź też pod uwagę że masa takiego silnika 4T to będzie około 50kg. filmik pierwszy narew za mostem w wierzbicy pod prąd , filmik drugi bug na odcinku przyujściowym z prądem Edytowane 24 Listopada 2012 przez Artur Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ictus Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Mam 8km 2T i chodzi w ślizgu przy 2 osobach. Zdarza się jednak że jak się doładuje straszliwą ilość gratów, ciężką kotwicę, 40kg paliwa etc to nie pójdzie w ślizg przy 2 ciężkich załogantach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
harp
Kupiłem ponton. Sztywna podłoga i dmuchany kil. Pływać i trolować mam zamiar na środkowej Wiśle. Raczej sam rzadziej z kimś. Ilu konny silnik jest mi potrzebny? Myślałem o 6km jako że cena niższa i dostępnośc używek większa. Co radzicie?
Edytowane przez harpOdnośnik do komentarza
25 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi