Skocz do zawartości

Canon G12 czy coś innego...??

Rekomendowane odpowiedzi

Wg mnie, to z tych lepszych kompaktów to G12 jest chyba najgorszym rozwiązaniem. Kupowałem rok temu coś podobnego i padło na Samsunga EX1 (teraz jest 2). Lepsze są też Olypmus XZ-1 i 2, Panasonic LX5. A dlaczego lepsze, bo jaśniejsze obiektywy i fajne krótki ogniskowe (24mm) które sa bardziej przydatne od tych długich.. EX1 ma też szybki dostęp do korekcji ekspozycji, a LX7 np zmianę przysłony pierścieniem na obiektywie. Niby drobiazgi, a przydane. Poza tym są chyba poręczniejsze.

Dla mnie G jest tak jakby ciut przewartościowana.

Tak właśnie z ciekawości sprawdziłem i w cenie G12 można dostać Fuji X10 (i marka pasuje :) ), a to już jest jak na zumowaty kompakt aparat wybitny (oczywiście z wadami).

Edytowane przez krzychun

Dzięki chłopaki.

Jak ktoś jest kompletnym laikiem to może oczojebu dostać... Za dużo tego... Generalnie starcza mi Olympus MYU wodoszczelny jednak zrobiły się u mnie większe wymagania co do jakości zdjęcia. No nic wrzucę karteczki z nazwami do czapki i poproszę żonę o wylosowanie :)

Generalnie to zgodnie z recenzjami.

Nieźle leży w rękach, wygodny, ale dla mnie, jak to we wszystkich aparatach do jakis 3 tys potrzebne funkcje jednak troche za głeboko w menu - powinny być w pokrętłach. "Migawka" max 1000 i zdarza się, że przy maksymalnie otwartym obiektywie troche czasu brakuje, ale tego typu obiektywy i tak trzeba przymykać, żeby lepiej "rysowały" (chociaż nawet maksymalnie otwarty jest całkiem ok).

Ostrość i zoom pracują szybko, nie czeka się. Automatyczny balans nieraz się walnie w doborze, ale też w normie. Co do jakiś efektów, bajerów to nie wiem, bo nie używam.

Mógłby być troszkę mniejszy.

No i cena. Aparat tańszy od odpowiedników o 500-600zł