Skocz do zawartości
  • 0

2 echosondy na pokładzie

koyot

Pytanie

Witam,

Proszę o info od wędkarzy używających 2 echosondy na pokładzie.

Firma nie ważna chodzi o ewentualne zakłócania na LIVE .

Ogólnie myślę o parze LOWRANCE Elite 7/9 Ti2 + 9/12 HDS LIVE/Elite FS

Czy LIVE da się włączyć przy pracującym przetworniku 3W1 na drugim echo ?

Jeżeli tak czy są duże zakłócenia ?

Czy jeden przetwornik na rufie + drugi na dziobie /4m/ całkowicie załatwia temat ?

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam,

Firma nie ważna chodzi o ewentualne zakłócania na LIVE .

Ogólnie myślę o parze LOWRANCE Elite 7/9 Ti2 + 9/12 HDS LIVE/Elite FS

Czy jeden przetwornik na rufie + drugi na dziobie /4m/ całkowicie załatwia temat ?

AT1: 

1. Tak

2. Można się przyzwyczaić

3. Nie

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Bo co by nie było Grmina Live jest lepiej dopracowany.

AT ma swoje zalety także i w określonych sytuacjach jest lepszy od Livecsope. Widać to na moich grudniowych nagrywkach, gdzie pływałem do tej samej ryby w różnych kombinacjach live dla testów i własnych wniosków. 

• 0

Lucas dlaczego Garmin ? a nie komplet LOWRANCE ?

A wiesz co, bo tak mnie wyszło taniej, jak kupowałem zestaw to nie było jeszcze at2 a jedynka sprawiała też gorsze wrażenie. Teraz nawet myślałem czy nie zakupić AT2 do HDSa a sprzedać zestaw garmina ale dużej różnicy bym nie miał w $, a stracił bym jeden ekran. Mam gpsmap 1222 i lvs32.

• 0

Podepnę się pod temat: chcę na sezon zakupić sritkera 9sv, niestety dostępnego tylko z gt52, który jak już tu na forum bylo pisane wielokrotnie ma tylko wąski stożek.

Aktualnie mam na łodzi prehistorycznego sritkera 4dv z gt20, który nie ogarnia map i nie ma bocznego, ale tradycyjny sonar i downVu mam już obcykany i dają radę. Pytanie czy da przy włączonych 2 przetwornikach będzie siało, czy da się tak pływać.

• 0

Witam,

Firma

Mam 2 fs'9 + 3in1 i at1 i na bocznym i down skanie nic nie sieje,jedynie jak włączysz at to sieje mocno właśnie na live od 3in1,można się przyzwyczaić,ale oczy bolą od dłuższego gapienia się w ekran... muszę zerknąć w galerie czy mam coś z nagrywek przy włączonych wszystkich sonarach to podeslal by ew gdzieś do oceny

• 0

Koledzy, piszę w tym wątku bo w zasadzie chodzi mi o dwa ekrany. Mam Lowrance Elite Ti 2 9 cali z przetwornikiem 3w1 i brakuje mi powierzchni ekranu. Używam mapy na połowie ekranu a i tak jest dla mnie za mała, no i zostaje tylko pół ekranu na wybór sonar, sv, dv. Nie będę używał AT więc, też głównie z powodu kasy, nie chcę przechodzić na HDS 12 cali, Wpadłem na pomysł dokupienia drugiej 9 calowej Elit TI 2 lub nawet FS i używania jednej do mapy (ale z przetwornikiem i rysowaniem jej na bieżąco) a drugiej do podzielenia na sonar, dv i sv. Dwie mniejsze sondy są też dla mnie lepsze bo poza łódką 4,3m gdzie miały by być mam też "dmuchany" katamaran Nawi Poland i tu mógłbym zabierać tylko jedną.

Czytałem tu w innych wątkach że są dwie możliwość:

1. Jedno echo z przetwornikiem 3w1 a drugie podłączone/sparowane z nim przez wi-fi.

2. Dwa echa z dwoma przetwornikami 3w1na jednej łódce.

Te możliwości były wymieniane ale nigdzie dokładnie nie opisane/potwierdzone i dlatego przed wydaniem kasy potrzebuję pomocy - czy te rozwiązania mają sens?

Moje pytania:

1. Czy przy pierwszym wariancie i sparowaniu dwóch ekranów z sobą przez wi-fi można mieć na jednym wyświetlane i obsługiwane bez ograniczeń co innego niż na drugim? Występuje jakaś utrata jakości? Opóźnienie? Są jakieś wady takiego rozwiązania? W ogóle czy na pewno tak się da?

2. Czy przy drugim wariancie, dwa ekrany i każdy z swoim przetwornikiem,  będą jakieś zakłócenia? Podobno chirp ma załatwiać sprawę i nie ma zakłóceń ,ale nikt nie pisze że na pewno? Czy wtedy przetworniki mogą być obok siebie (na przykład na jednej sztycy) czy raczej oddalone od siebie? O ile? Czy to rozwiązanie zadziała czy będą tylko zakłócenia?

Jeżeli oba warianty mają działać to który lepszy?

Z góry dzięki za pomoc