MarMyt Opublikowano 22 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2024 Dzień dobry wszystkim Przymierzam się do zakupu pierwszego kija - w sumie kompletnego zestawu pod muchę. Uczyć się na czymś trzeba. Wody PZW Katowice więc rzeczki i zbiorniki. Postawiłem ( po lekturze) na - 9' / 274cm/ AFTM 5 Rozważam dwa zestawy Orvis Encounterhttps://salar.pl/produkt-1062-k-174?fbclid=IwAR0FWtDLaA434GpV1Xj5SkOoOQL4DcQbj-qHgqNYXK7TJ7vMpfhD-B8hNoA lub Redington Crosswater https://salar.pl/produkt-1170-k-174?fbclid=IwAR0CInnMi8XOqKPxJeZW1_7bg6S-STb67Qyd0S6ta3HbEOK3pyM-1VqvcOU Myślałem tez o tańszych rozwiązaniach ( okolice 800 zł)jak zestawy Traper Caddis, Scierra Fly combo czy Vission Keeper ale z braku doświadczenia stwierdziłem, ze bezpieczniej będzie wskoczyć oczko wyżej. Jakieś Jaxony nie są brane w ogóle pod rozwagę. Finalnie nie wiem co wybrać. Wizualnie Orvis podoba mi się najbardziej ale wiadomo nie tylko to jest istotne. Będę wdzięczny za wszelkie opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Streetart90 Opublikowano 22 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2024 Jeśli byłbym na twoim miejscu kupiłbym traper speed combo w 4 klasie. Ten kij ma dopałke i długość od 9 do 10.6. W tej klasie połowisz na suchą muchę, mokrą i na nimfę. Mój pierwszy kij to była właśnie piątka jako najbardziej uniwersalna i była tak naprawdę do wszystkiego i do niczego;) dzisiaj mam kij #3 nimfa, #4 sucha, #6 streamer. Miałem kij trapera model stream do nimfy 10 #3 i był naprawdę dobry. Inne produkty też są ok. Pozdrawiam Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 22 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2024 Myślę że na początek śmiało możesz kupić właśnie 9' w #5 klasie. Wymienionych przez ciebie wędek nie znam, ale łowiłem kilkoma różnymi Orvisami i to są bardzo fajne kije, z Rednigtona znam tylko Classic Trout i moim zdaniem to jedna z lepszych wędek na rynku za całkiem rozsądne pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarMyt Opublikowano 22 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2024 Jeśli byłbym na twoim miejscu kupiłbym traper speed combo w 4 klasie. Ten kij ma dopałke i długość od 9 do 10.6. W tej klasie połowisz na suchą muchę, mokrą i na nimfę. Mój pierwszy kij to była właśnie piątka jako najbardziej uniwersalna i była tak naprawdę do wszystkiego i do niczego;) dzisiaj mam kij #3 nimfa, #4 sucha, #6 streamer. Miałem kij trapera model stream do nimfy 10 #3 i był naprawdę dobry. Inne produkty też są ok. Pozdrawiam Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka No to już robią się kolejne kije... Dla mnie mucha to jakieś tam dopełnienie i nie będzie nigdy wiodącą metodą. Rozdrobnienie się na kilka kijów nie wchodzi w rachubę więc chyba taki do wszystkiego i do niczego będzie najodpowiedniejszy.. oczywiście mogę się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarMyt Opublikowano 22 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2024 Myślę że na początek śmiało możesz kupić właśnie 9' w #5 klasie. Wymienionych przez ciebie wędek nie znam, ale łowiłem kilkoma różnymi Orvisami i to są bardzo fajne kije, z Rednigtona znam tylko Classic Trout i moim zdaniem to jedna z lepszych wędek na rynku za całkiem rozsądne pieniądze. Przeskok oczko wyżej (cenowe) jak na kij dla początkującego amatora to pochodna dobrych opinii jakimi cieszą się producenci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tzienkiewicz Opublikowano 22 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2024 Kup najtańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarMyt Opublikowano 22 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2024 Kup najtańszy. Nie lubię najtańszych rozwiązań. W mojej opinii najtańszy sprzęt to jest po to, żeby człowieka zniechęcić - budżet 900-1200 to chyba takie optimum. Jak przeglądałem oferty to topowe firmy latają w okolicy 3-4 k za wędkę nie licząc reszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 22 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2024 ... Dla mnie mucha to jakieś tam dopełnienie i nie będzie nigdy wiodącą metodą. .... tez mi sie kiedys tak wydawalo Teraz mam kije od #3 do #12 i to tylko jednoreczne. Dwurecznych boje sie dotykac... bo sie moze tak skonczyc jak z jednorecznymi . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tzienkiewicz Opublikowano 22 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2024 Nie lubię najtańszych rozwiązań. W mojej opinii najtańszy sprzęt to jest po to, żeby człowieka zniechęcić - budżet 900-1200 to chyba takie optimum. Jak przeglądałem oferty to topowe firmy latają w okolicy 3-4 k za wędkę nie licząc resztyNajtańszy z tych które sobie wybrałeś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 22 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2024 Witam.MarMyt ... napisz konkretnie gdzie będziesz najczęćsiej łowił w Okręgu, to powiem Ci co tam najlepiej pasuje.Bo już np. na Dramie to takim zestawem nie połowisz wcale, tylko się będziesz wkur.iał ...I nie wykluczaj przysłowiowego Jaxona - na niektóre wody u nas to czasem szkoda cokolwiek innego bo po jednym dniu łowienia kijek trzeba wręcz wyszorować, a linka wygląda jak by miała sto lat ... sorry - taki mamy "klimat" Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba7 Opublikowano 23 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2024 A jakie ryby chcesz tam łowić? Wzdęgi, karpie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarMyt Opublikowano 23 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2024 A jakie ryby chcesz tam łowić? Wzdęgi, karpie ?Karpie hmmm.. 9 stóp i klasie 5 nauka na rzekach okręgu a początki pewnie na jakiejś wodzie stojącej, żeby ogarnąć jako tako precyzję i technikę rzutu. Rzeki i zbiorniki PZW Katowice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarMyt Opublikowano 23 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2024 Witam.MarMyt ... napisz konkretnie gdzie będziesz najczęćsiej łowił w Okręgu, to powiem Ci co tam najlepiej pasuje.Bo już np. na Dramie to takim zestawem nie połowisz wcale, tylko się będziesz wkur.iał ...I nie wykluczaj przysłowiowego Jaxona - na niektóre wody u nas to czasem szkoda cokolwiek innego bo po jednym dniu łowienia kijek trzeba wręcz wyszorować, a linka wygląda jak by miała sto lat ... sorry - taki mamy "klimat" Pozdrawiam. A co z dramą? Od lutego ze spinem mam zamiar ją poznawać a ta rzeczka prawie nigdzie się nie przewija w relacjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Creek Opublikowano 23 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2024 Wykup sobie dniówka lub dwie na Wiśle Wilka. Rzeka drabina, ale rozwiniesz linkę jak trzeba, więcej zrozumiesz, mniej frustracji 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nati Opublikowano 24 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2024 Dzień doberasTaka poranna refleksja, 12 wątków poniżej są 92 strony w temacie "pomoc dla swieżaka". 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 24 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2024 Jedna z pochodna opiekuńczego państwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarMyt Opublikowano 24 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2024 Dzień doberas Taka poranna refleksja, 12 wątków poniżej są 92 strony w temacie "pomoc dla swieżaka".Oczywiście czytałem. Wypowiedź Pana Roberta Bednarczyka odnośnie sprzętu Orvis daje duży punkt temu producentowi. Jestem na 17 stronie wątku o sprzęcie trapera...hm mimo przekonujących wypowiedzi przedstawicieli marki nie potrafię się przekonać na 100%- może dla tego, że nie kojarzę ich z takim asortymentem. Shakespeare, który gdzieś rzucił mi się w oczy po lekturze kategorycznie odpada. Zanim zaczynam zadawać pytania ( mam nadzieję dość konkretnie opisałem swoją sprawę) to długo staram się samodzielnie znaleźć informacje i wytłumaczenie jeżeli czegoś nie łapię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Streetart90 Opublikowano 24 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2024 A myślisz że Orvis z najniższej półki będzie lepszy niż Traper? Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarMyt Opublikowano 24 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2024 A myślisz że Orvis z najniższej półki będzie lepszy niż Traper? Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka Pojęcia nie mam. Niestety nie mam nikogo znajomego, który by na muchę łowił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Streetart90 Opublikowano 24 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2024 Jak miałbym kupować Orvisa to zacząłbym od Clearwatera (1300 zł)W tej cenie w Caddis masz wędki TFO( różne Serie) Traper np Guide Quill z 25 lat gwarancji to (900 zł)Na Olx masz 9#5 Vision Onki (całkiem fajny się wydaje) W tym budżecie masz jeszcze Redington classic trout (1200) Wyższe modele Greysa np Gr80tez bym wziął pod uwagę. O każdej z tych wędek znajdziesz informacje na zagranicznych stronach wpisując model i frazę review. Mój pierwszy zestaw to był kij i kołowrotek z aliexpress Maxcatch Premier 9#5. Uczyłem się nim rzucać i ma całkiem dobre opinie.Pozdrawiam Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarMyt Opublikowano 29 Stycznia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2024 Jak miałbym kupować Orvisa to zacząłbym od Clearwatera (1300 zł)W tej cenie w Caddis masz wędki TFO( różne Serie)Traper np Guide Quill z 25 lat gwarancji to (900 zł)Na Olx masz 9#5 Vision Onki (całkiem fajny się wydaje)W tym budżecie masz jeszcze Redington classic trout (1200)Wyższe modele Greysa np Gr80tez bym wziął pod uwagę. O każdej z tych wędek znajdziesz informacje na zagranicznych stronach wpisując model i frazę review.Mój pierwszy zestaw to był kij i kołowrotek z aliexpress Maxcatch Premier 9#5. Uczyłem się nim rzucać i ma całkiem dobre opinie.Pozdrawiam Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka Przepraszam za brak precyzji. ok 1100 zł to cena tych gotowców. O tyle mi to pasuje, ze ktoś za mnie dobrał wszystko sensownie ( mam nadzieję) a ja tak na prawdę tylko muchę muszę dowiązać i do boju. Onki widziałem na olx ale to sam kij. Po powrocie z ferii zapewne usiądę do tematu poważniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ares2k Opublikowano 19 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2024 Jestem nowy w temacie muszkarstwa. Planuje wtym roku oswoić się z muchą. Kupiłem sobie takie coś St Croix Premier 9 6 klasa. Co sądzicie o tym kiju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 19 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2024 Trochę to musztarda po obiedzie....Najpierw kupujesz a potem pytasz o kij? Sent from my Pixel 7a using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 20 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2024 Jestem nowy w temacie muszkarstwa. Planuje wtym roku oswoić się z muchą. Kupiłem sobie takie coś St Croix Premier 9 6 klasa. Co sądzicie o tym kiju?jakie ryby chcesz łowić?na jakiej wodzie?jakimi muchami? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ares2k Opublikowano 20 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2024 Potokowce i Kenię lipienia. Małe rzeki szerokości 3-15 metrów o głębokości do max 1.5 metra. Sucha i mokra mucha na poczatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi