Skocz do zawartości

Przymiarka do pierwszego kija.

MarMyt

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim

Przymierzam się do zakupu pierwszego kija  - w sumie kompletnego zestawu pod muchę. Uczyć się na czymś trzeba. Wody PZW Katowice więc rzeczki i zbiorniki. Postawiłem ( po lekturze) na - 9' / 274cm/ AFTM 5 

Rozważam dwa zestawy

Orvis Encounter

https://salar.pl/produkt-1062-k-174?fbclid=IwAR0FWtDLaA434GpV1Xj5SkOoOQL4DcQbj-qHgqNYXK7TJ7vMpfhD-B8hNoA

lub

Redington Crosswater 

https://salar.pl/produkt-1170-k-174?fbclid=IwAR0CInnMi8XOqKPxJeZW1_7bg6S-STb67Qyd0S6ta3HbEOK3pyM-1VqvcOU

Myślałem tez o tańszych rozwiązaniach ( okolice 800 zł)jak zestawy Traper Caddis, Scierra Fly combo czy Vission Keeper ale z braku doświadczenia stwierdziłem, ze bezpieczniej będzie wskoczyć oczko wyżej. Jakieś Jaxony nie są brane w ogóle pod rozwagę.

Finalnie nie wiem co wybrać. Wizualnie Orvis podoba mi się najbardziej ale wiadomo nie tylko to jest istotne. Będę wdzięczny za wszelkie opinie.

Jeśli byłbym na twoim miejscu kupiłbym traper speed combo w 4 klasie. Ten kij ma dopałke i długość od 9 do 10.6. W tej klasie połowisz na suchą muchę, mokrą i na nimfę. Mój pierwszy kij to była właśnie piątka jako najbardziej uniwersalna i była tak naprawdę do wszystkiego i do niczego;) dzisiaj mam kij #3 nimfa, #4 sucha, #6 streamer. Miałem kij trapera model stream do nimfy 10 #3 i był naprawdę dobry. Inne produkty też są ok. Pozdrawiam

Wysłane z mojego 2201123G przy użyciu Tapatalka

Myślę że na początek śmiało możesz kupić właśnie 9' w #5 klasie. Wymienionych przez ciebie wędek nie znam, ale łowiłem kilkoma różnymi Orvisami i to są bardzo fajne kije, z Rednigtona znam tylko Classic Trout i moim zdaniem to jedna z lepszych wędek na rynku za całkiem rozsądne pieniądze.

Jeśli byłbym na twoim miejscu kupiłbym traper speed combo w 4 klasie. Ten kij ma dopałke i długość od 9 do 10.6. W tej klasie połowisz na suchą muchę, mokrą i na nimfę. Mój pierwszy kij to była właśnie piątka jako najbardziej uniwersalna i była tak naprawdę do wszystkiego i do niczego;) dzisiaj mam kij #3 nimfa, #4 sucha, #6 streamer. Miałem kij trapera model stream do nimfy 10 #3 i był naprawdę dobry. Inne produkty też są ok. Pozdrawiam

No to już robią się kolejne kije...  :)

Dla mnie mucha to jakieś tam dopełnienie i nie będzie nigdy wiodącą metodą. Rozdrobnienie się na kilka kijów nie wchodzi w rachubę więc chyba taki do wszystkiego i do niczego będzie najodpowiedniejszy.. oczywiście mogę się mylić

Myślę że na początek śmiało możesz kupić właśnie 9' w #5 klasie. Wymienionych przez ciebie wędek nie znam, ale łowiłem kilkoma różnymi Orvisami i to są bardzo fajne kije, z Rednigtona znam tylko Classic Trout i moim zdaniem to jedna z lepszych wędek na rynku za całkiem rozsądne pieniądze.

Przeskok oczko wyżej (cenowe) jak na kij dla początkującego amatora to pochodna dobrych opinii jakimi cieszą się producenci

Kup najtańszy.

Nie lubię najtańszych rozwiązań. W mojej opinii najtańszy sprzęt to jest po to, żeby człowieka zniechęcić - budżet 900-1200 to chyba takie optimum. Jak przeglądałem oferty to topowe firmy latają w okolicy 3-4 k za wędkę nie licząc reszty

...  

Dla mnie mucha to jakieś tam dopełnienie i nie będzie nigdy wiodącą metodą. ....

;) tez mi sie kiedys tak wydawalo ;) :) 

Teraz mam kije od #3 do #12 i to tylko jednoreczne. Dwurecznych boje sie dotykac... bo sie moze tak skonczyc jak z jednorecznymi ;).

• Like 3

Nie lubię najtańszych rozwiązań. W mojej opinii najtańszy sprzęt to jest po to, żeby człowieka zniechęcić - budżet 900-1200 to chyba takie optimum. Jak przeglądałem oferty to topowe firmy latają w okolicy 3-4 k za wędkę nie licząc reszty

Najtańszy z tych które sobie wybrałeś.

• Like 1

Witam.

MarMyt ... napisz konkretnie gdzie będziesz najczęćsiej łowił w Okręgu, to powiem Ci co tam najlepiej pasuje.

Bo już np. na Dramie to takim zestawem nie połowisz wcale, tylko się będziesz wkur.iał ...

I nie wykluczaj przysłowiowego Jaxona - na niektóre wody u nas to czasem szkoda cokolwiek innego bo po jednym dniu łowienia kijek trzeba wręcz wyszorować, a linka wygląda jak by miała sto lat ... sorry - taki mamy "klimat"  :rolleyes:

Pozdrawiam.

Witam.

MarMyt ... napisz konkretnie gdzie będziesz najczęćsiej łowił w Okręgu, to powiem Ci co tam najlepiej pasuje.

Bo już np. na Dramie to takim zestawem nie połowisz wcale, tylko się będziesz wkur.iał ...

I nie wykluczaj przysłowiowego Jaxona - na niektóre wody u nas to czasem szkoda cokolwiek innego bo po jednym dniu łowienia kijek trzeba wręcz wyszorować, a linka wygląda jak by miała sto lat ... sorry - taki mamy "klimat"  :rolleyes:

Pozdrawiam.

A co z dramą? Od lutego ze spinem mam zamiar ją poznawać a ta rzeczka prawie nigdzie się nie przewija w relacjach 

Dzień doberas

Taka poranna refleksja, 12 wątków poniżej są 92 strony w temacie "pomoc dla swieżaka".

Oczywiście czytałem. Wypowiedź Pana Roberta Bednarczyka odnośnie sprzętu Orvis daje duży punkt temu producentowi. Jestem na 17 stronie wątku o sprzęcie trapera...hm mimo przekonujących wypowiedzi przedstawicieli marki nie potrafię się przekonać na 100%- może dla tego, że nie kojarzę ich z takim asortymentem. Shakespeare, który gdzieś rzucił mi się w oczy po lekturze kategorycznie odpada. Zanim zaczynam zadawać pytania ( mam nadzieję dość konkretnie opisałem swoją sprawę) to długo staram się samodzielnie znaleźć informacje i wytłumaczenie jeżeli czegoś nie łapię.

Jak miałbym kupować Orvisa to zacząłbym od Clearwatera (1300 zł)

W tej cenie w Caddis masz wędki TFO( różne Serie)

Traper np Guide Quill z 25 lat gwarancji to (900 zł)

Na Olx masz 9#5 Vision Onki (całkiem fajny się wydaje)

W tym budżecie masz jeszcze Redington classic trout (1200)

Wyższe modele Greysa np Gr80tez bym wziął pod uwagę. O każdej z tych wędek znajdziesz informacje na zagranicznych stronach wpisując model i frazę review.

Mój pierwszy zestaw to był kij i kołowrotek z aliexpress Maxcatch Premier 9#5. Uczyłem się nim rzucać i ma całkiem dobre opinie.

Pozdrawiam

Jak miałbym kupować Orvisa to zacząłbym od Clearwatera (1300 zł)

W tej cenie w Caddis masz wędki TFO( różne Serie)

Traper np Guide Quill z 25 lat gwarancji to (900 zł)

Na Olx masz 9#5 Vision Onki (całkiem fajny się wydaje)

W tym budżecie masz jeszcze Redington classic trout (1200)

Wyższe modele Greysa np Gr80tez bym wziął pod uwagę. O każdej z tych wędek znajdziesz informacje na zagranicznych stronach wpisując model i frazę review.

Mój pierwszy zestaw to był kij i kołowrotek z aliexpress Maxcatch Premier 9#5. Uczyłem się nim rzucać i ma całkiem dobre opinie.

Pozdrawiam

Przepraszam za brak precyzji. ok 1100 zł to cena tych gotowców. O tyle mi to pasuje, ze ktoś za mnie dobrał wszystko sensownie ( mam nadzieję) a ja tak na prawdę tylko muchę muszę dowiązać i do boju. Onki widziałem na olx ale to sam kij.

Po powrocie z ferii zapewne usiądę do tematu poważniej

• 3 tygodnie później...