Skocz do zawartości

troche głupie pytanie

kamillo1

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli problem jest w tym że plecionka się obraca na szpuli to rozwiązaniem jest kawałek taśmy izolacyjnej. Przyklejamy plecionkę do szpuli tak żeby się nie obracała i nawijamy. Robię tak zawsze i nigdy nie miałem z tego powodu problemów.

Tak jak pisze Phala-pierwsze zwoje zaklej, może być nawet zwykły plaster.Musisz uważać by nie nawinąć plecionki za luźno, bo przy pierwszym holu zwoje nawijane pod obciążeniem będą ci się wpijać.Niektórzy polecają nawijanie plecionki na mokro, ale wystarczy zachować mocne napięcie.

Jeśli chcesz zacząć naukę rzucania multiplikatorem to faktycznie nawiń żylke minimum 0,25mm. 0.30mm to optimum. Zyłka jest tania i rozciągliwa więc na początku oszczędzisz wiele przynet. Żylka tez jest trudniejsza do opanowania podczas rzutów, wiec jak opanujesz posługiwanie się multiplikatorem na żyłce to z plecionką bedzie jeszcze łatwiej. Na poczatku staraj sie robić wyłącznie rzuty boczne (chyba, ze masz jakąś cieżką jerkówkę) i przedewszystkim NIE WKŁADAJ DUŻEJ SIŁY w rzut, sam zobaczysz, że w castingu przynęta leci daleko nawet przy delikatnym wymachu. Siłowy rzut = broda, odstrzelony wabik i kiepski dystans.

Good luck!!

pozd JW :D

no i sprzęt rozdziewiczony...pierwsze 2 godziny rozplątywałem żyłkę (nie nawijałem jeszcze plecionki). później poszło z górki i zacząłem osiągać nawet satysfakcjonujące odległości rzutowe. generalnie lepiej mi szło średnimi rozmiarami przynęt (fatso slider 10) niż sliderkiem 7. lekkośc operowania sprzętem castingowym przy tej wadze przynetach rzeczywiście wyglądała dobrze, natomiast wydawało mi się że multik chodzi nierówno i nie mogłem załapać płynności w tym elemencie (mam nadzieje że jest to kwestia braku techniki, ale może źle ustawiony hamulec?- ustawiłem go jak przy normalnym kołowrotku. generalnie wrażenia pozytywne, gdyby jeszcze ryby brały....

to rzucanie czymkolwiek od 15g jiga nie powinno stanowić problemu SD10F/S Fatso 10S i inne deski bedą latać bez problemu. C3 ma nieregulowalny hamulec odśrodkowy. Jak nabierzesz wprawy to mozesz wykręcić boczny panel z korbką i wymontowąc jeden bloczek. Dystanse się wydłużą i będziesz mógł zejść z gramaturą przynet jeszcze niżej.

pozd JW :D