Skocz do zawartości
  • 0

Farba do pontonu

jamesty

Pytanie

Hej kupiłem ostatnio ponton Bush i chcę zmienić numery .

Więc tak myślę ze zamaluje stare na biało i zrobię nowe znaki.

Tylko pytanie gdzie tą farbę kupić wiem że musi być do "miękkiego PCV" potrzebuje tylko trochę.

Może ktoś ma kilka gram ?????????? lub stronę gdzie mogę kupić.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Napisy są już po Nitro ;] prawie ich nie widać ;]. Nie da się ich całkowicie usunąć. Mam zupełnie inne numery i będzie widać że były przemalowane.

Na alledrogo znalazłem babkę która robi napisy i mam mi sprawdzić czy będzie w stanie załatwić arkusz biały 90x12 (specjalna folia) do tego mogła by mi zrobić napisy czarne w sumie nie tak drogo jakieś 60zł by to wyszło. Ma jeszcze mi dać znać lub dami trzy akrusze 12x65 to sobie złącze ale trzeba dołożyć 28 zł. Zobaczymy jest kilka opcji.

Teraz zabieram się do kotwicy mam już wszystkie części tylko trzeba podumać i wszystko zmontować. Jest dział o kotwicach to może coś napisze ;]

Edytowane przez jamesty

• 0

Witam, moze sie przyda...ja problem z szablonem rozwiązałem tak:kupiłem w sklepie z art,papierniczymi kartki format A4 .samo przylepne.wprowadziłem do drukarki ,na nich wydrukowałem literki,wycinka nakleiłem na ponton,i do tego kupiłem farbe HAMMERITE w op 50/100?ml juz ni pamietam,ale sa takie malutkie...pedzelek i wiooo...nie wchodzi w reakcje z guma.nie kruszy sie.....ktos juz na forum polecał ta własnie farbe i jak u mnie(ponton XBOAT) dało rade.

Edytowane przez gorgol

• 0

Sprawa już załatwiona ;]

Będzie to specjalna folia podobna do oklejania samochodów ale bardziej wytrzymała na wodę ; zgniatanie i słońce.

za całość wyjdzie 60zł + wysyłka. Dużo i nie dużo ale będzie dobrze wyglądać. Zrobię fotki przed przyklejeniem oraz po

może się komuś przyda .

• 0

Nitro ? Czy on nie uszkodzi powłoki pontonu , słyszałem że są areozole do zmywania ze ścian różnego rodzaju radosnej twórczości.

Tak mi napisał gość z Tokarex że można spróbować z nitro. Oni je sprzedają/ serwisują to chyba się znają.

U mnie się nic nie stało. Napisy zeszły ale tylko wierzchniej warstwy. Z głębszej nie da się ich zmyć i nie ma co szukać innych środków. Jak był słaby markier to czasami się da.

Ja u Siebie muszę zamalować stare napisy i zrobić nowe.

Edytowane przez jamesty

• 0

Co do usuwania napisów, również byłem zmuszony to zrobić. Użyłem markera Centropen i niestety mazał się strasznie już po wyschnięciu. Cały ponton był od plam po markerze. Próbowałem zmyć go wszystkim co wpadło mi w ręce, czyli zmywacz do paznokci, denaturat, rozpuszczalnik nitro, podobnie jak u kolegi zeszła tylko wierzchnia warstwa. Wyglądało to, jakby  marker wsiąkł w materiał pontonu. O dziwo po sezonie pływania to co zostało, zwyczajnie wyblakło na słońcu. Miejsca, które były zakryte np. wiosłem są nadal widoczne. Gdyby ktoś jednak chciał malować oznakowania markerem, polecam Herlitz, w przeciwieństwie do tego poprzedniego nie rozmazywał się i nie wsiąkał w strukturę materiału. Pozdrawiam

• 0

Witam, moze sie przyda...ja problem z szablonem rozwiązałem tak:kupiłem w sklepie z art,papierniczymi kartki format A4 .samo przylepne.wprowadziłem do drukarki ,na nich wydrukowałem literki,wycinka nakleiłem na ponton,i do tego kupiłem farbe HAMMERITE w op 50/100?ml juz ni pamietam,ale sa takie malutkie...pedzelek i wiooo...nie wchodzi w reakcje z guma.nie kruszy sie.....ktos juz na forum polecał ta własnie farbe i jak u mnie(ponton XBOAT) dało rade.

Potwierdzam farba HAMMERITE w opakowaniu 50ml

Jest elastyczna,nie kruszy sie jak na razie i łatwo sie nią nakłada.

Zamowiłem szablonik, nakleiłem i malowanie małym wałeczkiem to 10 minut roboty.

Odgrzewam. Podajcie linka do farby Panowie.