Skocz do zawartości
  • 0

Farba do pontonu

jamesty

Pytanie

Hej kupiłem ostatnio ponton Bush i chcę zmienić numery .

Więc tak myślę ze zamaluje stare na biało i zrobię nowe znaki.

Tylko pytanie gdzie tą farbę kupić wiem że musi być do "miękkiego PCV" potrzebuje tylko trochę.

Może ktoś ma kilka gram ?????????? lub stronę gdzie mogę kupić.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kolega malował ale na "gładkiej" gumie, ja po próbie (na szczęście) stwierdzam, że na pontonie z PVC który ma dosyć wysoką/głęboką strukturę (czyli nierówną) powierzchni- nie da się estetycznie pomalować tego materiału pomimo szablonu z folii samoprzylepnej.

​Zdecydowałem się kupić na allegro "Guma BIAŁA SPOŻYWCZA 2mm płyta gumowa", z tego wyciąć literki i dopiero je kleić.

• 0

Witam

Planuję zabezpieczyć podłogę mojego pontonu Kolibri od spodu zapobiegawczo. głównie przed przetarciami

Kiedyś czytałem tutaj, że ktoś malował pędzlem spód podłogi jakimś środkiem i po 2-3 latach to czymś zmywał i malował ponownie.

Nie mogę odszukać tamtych postów. Gdyby ktoś mógł pomóc z nazwami tych środków to byłbym bardzo wdzięczny.

• 0

Odtłuszczanie pontonu przed klejeniem dziur, przyklejaniem numerów rejestracyjnych i innych wynalazków.

Czym to najlepiej zrobić? Mam benzynę ekstrakcyjną. Czy to dobre w takich sytuacjach? Jednak wraz z numerami do naklejenia, otrzymałem instrukcje i w niej zapis, że przed klejeniem odtłuścić preparatem IPA Cleanser. Qrka wodna. Gdzie ja teraz kupię tą IPę? Czy ta IPA nadaje sie do stosowania przy klejeniu np. dziur w pontonie?

• 0

ipa- alkohol izopropylowy, akurat ostatnio coraz więcej tego w sprzedaży.

Ale ja z powodzeniem odtłuszczałem przed klejeniem do pontonu denaturatem białym (miałem obawy o agresywność benzyn i rozpuszczalników). Z tego co wiem klejony element trzyma do dziś, a przenosi całkiem spore obciążenia, bo był to element wysięgnika do windy kotwicznej.

Edytowane przez thug

• 0

:)

Januszu - zaryzykuję śmiałe stwierdzenie, że KAŻDA naklejona na ponton literka odklei się, niezależnie z czego będzie i czym przyklejona :)

jak każde dziecko wie, ponton to taki balon dymany, więc zmieniając objętośc będzie zmieniał wymiar liniowy. 

Zmiana temperatury to też zmiana ciśnienia/objętości/średnicy.

Chyba tylko malowanie wchodzi w grę. Zakładam, że nikomu nie będzie się chciało w-wulkanizować literek z kontrastowej gumy.

Edytowane przez pezet

• 0

Mam naklejone literki z Allegro pewnie ze dwa lata i się trzymają.

No niech będzie; prawie każda :)

Ja też zamówiłem "specjalistyczne" litery do pontonu, które okazały się zwykłą folią samoprzylepną z pcv, więc nawet ich nie próbowałem przyklejac.

Jeżeli jesteś w stanie odkopać, kto Ci sprzedał te literki, to proszę daj znać na pw, bo wolałbym nakleić, a nie malowac.

• 0

..................Zakładam, że nikomu nie będzie się chciało w-wulkanizować literek z kontrastowej gumy.

Pijesz do mojego wcześniejszego postu? :)
No więc sprawa ma się tak: gumę kupiłem ale pomysł nie wypalił z braku laku- czyli kleju.
Jeden klej albo "spawał się" z gumą, inny z PVC  :angry:​ , żaden będący pod ręką nie połączył jednego z drugim (nawet ten serwisowy z kompletu pontonu).

Ale gdyby znaleźć klej: fajnie takie 3D wygląda  :)

• 0

No niech będzie; prawie każda :)

Ja też zamówiłem "specjalistyczne" litery do pontonu, które okazały się zwykłą folią samoprzylepną z pcv, więc nawet ich nie próbowałem przyklejac.

Jeżeli jesteś w stanie odkopać, kto Ci sprzedał te literki, to proszę daj znać na pw, bo wolałbym nakleić, a nie malowac.

http://allegro.pl/elastyczny-numer-rejestracyjny-na-ponton-i6827585256.html

• 0

Ja mam 3 lub 4 sezon literki z folii z agencji B6 ( alledrogo ), trochę się pomarszczyły , ale śmiało wytrzymają ten i następny sezon. Odtłuszczałem benzyną ekstrakcyjną , i dopiero po godzinie naklejałem , ważne by to była folia elastyczna ( trzeba zaznaczyć w zamówieniu ) . Mam oryginalną farbę do liter kolor biały lub czarny , zdaje egzamin nie łuszczy się, to ta farba którą na pontonie malują info o zaworach itd.

• 0

Ja mam 3 lub 4 sezon literki z folii z agencji B6 ( alledrogo ), trochę się pomarszczyły , ale śmiało wytrzymają ten i następny sezon. Odtłuszczałem benzyną ekstrakcyjną , i dopiero po godzinie naklejałem , ważne by to była folia elastyczna ( trzeba zaznaczyć w zamówieniu ) . Mam oryginalną farbę do liter kolor biały lub czarny , zdaje egzamin nie łuszczy się, to ta farba którą na pontonie malują info o zaworach itd.

Mam te same. Dobrze je naklejać w ciepełku i użyć do tego suszarki albo opalarki.