Skocz do zawartości

[*] Woblery z Bielska - wspomnienie o Januszu Sikorze

Rekomendowane odpowiedzi

Masz chłopie wyobraźnię :D

Z przykrością informuję, że nie ja. 

@guciolucky przedstawił ideę. Tu patyczek, tam kamyczek, ikra, mlecz i piaseczek...

Ja tylko jak dobry rzemieślnik poskładałem wszystko "do kupy" ;)

Z przykrością informuję, że nie ja. 

@guciolucky przedstawił ideę. Tu patyczek, tam kamyczek, ikra, mlecz i piaseczek...

No tak, można się było domyślić, że to sprawka gościa, który w przypływie weny twórczej próbował połączyć woblera z urządzeniem do masażu erotycznego. :D

Prezentuję bardzo przyjemne stadko, które wypłynęło spod rąk Janusza. Co tu dużo pisać woblery prezentują się bajecznie.

Wszystkie pracują naprawdę bardzo dobrze. Ale to co w wannie wyprawiała najmniejsza strzebla to po prostu szok.

Wanna pokazał :D bardzo przyjemną zmianę/zwolnienie pracy plus zmianę toru ruchu woblerka. Brawo!!

Kontakt i podejście pełen profesjonalizm. Dodam jeszcze, że w paczce znalazłem bonusik :)

post-50030-0-82581400-1365696567_thumb.jpgpost-50030-0-48331400-1365696576_thumb.jpgpost-50030-0-52808100-1365696589_thumb.jpgpost-50030-0-80775800-1365696608_thumb.jpg

Edytowane przez 000kamyk000
  • Like 2

Srebrna ukleja z oliwkowym grzbietem -pięknie odbija światło.O reszcie detali się nie wypowiadam ,bo super.

W płockim bagienku (zalew wiślany) była by pewnie super widoczna.

O pędrakach(chyba)to już nic nie powiem (detale -wyszły mega).Strzeliły mnie po oczach ,jak tylko pierwszy raz wszedłem w wątek Janusza.Póki co za malusie do mych zastosowań,chyba że kolega sprzeda mi swoją miejscówę na klenie i jazie ,na małej rzeczulce.

Jestem trochę leniwy i wszędzie łódką ,ale tam się nie da pływać lajbą i to jeszcze na silniku-z powodów czysto technicznych ( rzeczka ma kilka metrów szerokości i płyciutko).

Edytowane przez Krystekwolf

Jazie i bolki też najbardziej lubię łowić z łódki. Zwłaszcza z tymi, którzy twierdzą że tak się nie da :D A tajna miejscówka nazywa się Jezioro Żywieckie i Międzybrodzie ;)

Acha, jest jeszcze niewielki siurek. Poważnie niewielki. Kto widział, ten wie. Nazywają go Wisła, czy jakoś tak, wypływa z Goczałkowic. Ale na Wisłę to on jest sporo za mały :rolleyes:

Jejku,ale te wobki Janusza sa niesamowite,szkoda,że ubywa w pudełku,trzeba będzie się niedługo zgłosić :-)

A Wisełka w Płocku to faktycznie malutka,w zeszłym sezonie miałem okazję połowić...jak zobaczyłem ten ogrom wody,to nie wiedziałem gdzie rzucać.

Trochę historii.

Gdy zaczynałem, w końcówce lat osiemdziesiątych, zaczynałem od 4 cm woblera, którego nazwałem "Mikrus". Był to odlew z pianki, wyglądający jakoś tak

post-52580-0-77905900-1366211099_thumb.jpg

Później był on zalewany żywicą i malowany. 

Jednocześnie żywica stanowiła obciążenie, wyważając woblera. "Trochę" trwało, ale pokonałem przeszkody w postaci dobrania właściwego obciążenia, czy znalezienia steru, co w tamtych czasach było (dla mnie) niezwykle trudne. Odpadał też problem krzywego nacinania ;)

Kolejnym krokiem było malowanie bezpośrednio korpusu piankowego, co dawało efekt jak poniżej

post-52580-0-48301600-1366210657_thumb.jpg

Następny wobler to 6 cm "Ukleja", która była wykonywana wg tego samego schematu. 

post-52580-0-31942200-1366210949_thumb.jpg

Tutaj już pokusiłem się o dodanie fakturki na powierzchni woblera. upływ czasy nieco stępił lico, ale coś tam widać.

Formy na "Uklejki" wyglądały tak

post-52580-0-82516400-1366211374_thumb.jpg

C.d.n.

• Like 1

świetny zestaw, nic dodać, nic ująć  :)

Aj, tam - można dodać. Należy dodać. Jeszcze 3 wielkości :D

Tylko czasu jakby mało...

I rączki tylko dwie ;)

I żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chce :D  :D  :D

Kto jeszcze pamięta tarło?

Było udane.

Pierwsze sztuki się wykluły.