Skocz do zawartości

[*] Woblery z Bielska - wspomnienie o Januszu Sikorze

Rekomendowane odpowiedzi

Wobki dotarły i do mnie. Świetny pomysł z tymi skrzelami. Jak je zobaczyłem , to jakoś od razu nasunął mi się obraz tego okonka (nie wiem dlaczego akurat jego  :) , ale tak było) przytrzymywanego w nurcie przy opasce, z tymi otwartymi skrzelami i nagle buuum na kiju  :)  Może to głupie, ale jakoś to pierwsze sobie wyobraziłem jak zobaczyłem te wobki :lol:  Naprawdę piękna robota. Zazdroszczę talentu :P 

Też tam sobie coś strugam w żółwim tempie, ale to nie nadaje się do pokazania na tak wymagającym forum jak jerkbait. Ale ryby łowi :) 

• Like 2

"Wychowanie świata" przez marketingowców poszło chyba w złym kierunku. Mało jest takich przykładów jak woblery Janusza Widła. Niezmienne, najwyżej z małymi korektami, te same (tak samo łowne) modele od lat. Przy niszowej produkcji (rękodzieło z definicji nie jest masowe), trudno, by się rybom opatrzyły. Moja produkcja jest jeszcze bardziej niszowa. Mimo to wciąż i wciąż na nowo słyszę: "A kiedy będą jakieś nowości?" 

Będą.

Na razie jednak spokojnie "dopieszczam" detale, które mi przeszkadzają. Na początku zabawy z oklejaniem folią jeden wobler oklejałem jakieś 8 minut. Później zszedłem do 5. Teraz zajmuje mi to (średnio) 10 minut na jeden wobler. Jeśli ma być bez załamań i z jak najmniej widocznym "spawem", to musi trochę potrwać. 

Brzuszek. Biała barwa otrzymała dodatkową perłową opalizację. Jest nadal transparentna, a dodatkowo (jak dla mnie) ładniejsza :)

post-52580-0-30921900-1387046903_thumb.jpg

Linia boczna. Ta, którą stosowałem do tej pory, jakoś tak "nie do końca" mnie przekonywała. 

Brzydka była po prostu, więc trzeba było ją zmienić.

post-52580-0-09700100-1387046940_thumb.jpg

Kolor grzbietu płynnie zmienia się z oliwki do złotego, w zależności od kąta patrzenia. W kolejnej partii otrzyma jeszcze niebieską opalizację.

post-52580-0-27047000-1387046978_thumb.jpg

Albo nie. Jak mi się będzie chciało ;)  :D

"Stary-nowy" Klenik z nowego wylęgu. Sezon pstrągowy za pasem...

post-52580-0-74758200-1387047016_thumb.jpg

• Like 2

Przychodzę z oficjalnym zawiadomieniem, iż rekord Twój został pobity. Nowy rekord to 1,25 cm.

Auć!

Poddaję się.

:D  :D  :D

Nie mogłeś tak od razu? B)

Przy okazji, 3 cm 3 częściowy to teraz "bułka z masłem", prawda? ;)

Długo walczyłem ze strzeblami. Najpierw praca, jak najbardziej zbliżona do oryginału. Oczywiście też proporcje, później kolory, wreszcie faktura i inne niuanse. Dopracowałem się 3 wersji: 3 cm, 4 i 5,5 cm. Wyraźnie brakowało jeszcze jednego, pośredniego i najbardziej oczekiwanego modelu, czyli "prawie 5 cm" ;)

Miałem trochę czasu na próby, od września powoli poprawiałem konstrukcję, aż wreszcie postanowiłem zmienić ster i pracę z delikatnego lusterka na mocną, choć nadal o sporej częstotliwości. Przy okazji uzyskałem również wobler, który zanurkuje głębiej niż dotychczasowe około 60-80 cm. Woblerki dopracowywałem nieśpiesznie, w końcu okres ochronny pstrąga ciągle trwa, więc i miałem czas, by wykończyć je w "Sidor style".

Niniejszym debiut nowych strzebli "piątek":

post-52580-0-43523800-1387393829_thumb.jpgpost-52580-0-81863600-1387393560_thumb.jpg

Waga 2 gramy, pływające.

Kolejne będę robił już z otwartymi skrzelami :), niektóre będą tonące.

Jeszcze porównanie nowego modelu "5" do poprzedniego "5,5"

post-52580-0-14523300-1387393696_thumb.jpgpost-52580-0-05057000-1387394855_thumb.jpg

• Like 6