Skocz do zawartości

[*] Woblery z Bielska - wspomnienie o Januszu Sikorze

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni wcześniej ten sam łowca miał na tego samego woblera zapiętą "łódź podwodną". Według Jego relacji, w ciągu godzinnego holu nie zobaczył ryby ani razu, a po godzinie nie wytrzymał najsłabszy element zestawu - kotwiczka  :huh: Obstawia brzanę lub rekordowego pstrąga. Ucieczkę z łowiska, przez krzaki i chaszcze, przypłacił złamanym wędziskiem, potarganymi śpiochami i licznymi zadrapaniami. Uciekał przed bardzo mało przyjaźnie nastawioną lochą. Jak zbierze się na odwagę (i spisze testament) pójdzie ponownie spróbować złowić to ogromne "coś" :)

• Like 2

Jakiś rok temu (z małym okładem ;)) kupiłem sobie tą folię. Jednak instrukcja, którą wraz z folią otrzymałem była błędna i po kilku próbach zaniechałem kolejnych. Wobler ze zdjęcia wygląda bardzo fajnie, choć też popełniłem przy nakładaniu błędy. Ale cóż, trochę już wiem co poprawić, trochę się nauczę w przyszłości :) Metoda ma potencjał. Z tym, że osiąganie fajnych efektów niskim kosztem - to nie do końca jest tak. Przed "Magic'iem" okleiłem "Okonia" i chciałem odcisnąć łuskę. Zepsułem cały efekt, niestety. No i czas. Oklejanie folią ALU trwa około 5-7 minut, podobnie z uzyskaniem efektu łuski. Przy foli transferowej czas na pokrycie jednego woblera to - jak na razie i dla mnie - około pół godziny. Ale potencjał jest i jeszcze się pobawię, zwłaszcza jak już ściągnę folie holograficzne B)

...Oklejanie folią ALU trwa około 5-7 minut, podobnie z uzyskaniem efektu łuski.

Mi godzina na 1wobka nie wystarcza :rolleyes:  na ten sezon uszykowałem se ~50 wobków i to ALU śniło mi się nocami przez miesiąc B)

Folia transferowa to ta taka "plastikowa" ? Bo gogle same kobiece dłonie wyrzuciło, ale efekty ciekawe...

• Like 1

Mi godzina na 1wobka nie wystarcza :rolleyes:  na ten sezon uszykowałem se ~50 wobków i to ALU śniło mi się nocami przez miesiąc B)

Folia transferowa to ta taka "plastikowa" ? Bo gogle same kobiece dłonie wyrzuciło, ale efekty ciekawe...

Oklejanie - kwestia wprawy. Wszystko jest trudne, nim stanie się proste :)

Folia transferowa to taka sztywna folia z jednej strony pokryta metalem. Ten metal przykleja się specjalnym klejem do powierzchni (wobler, paznokieć itd). Przy paznokciu (uprzednio pokrytym lakierem) można uzyskać wręcz efekt lustra. Na woblerze jest to dość trudne, choć nie twierdzę, że nieosiągalne. Muszę jeszcze pokombinować z nanoszeniem kleju, gdyż wszystkie nierówności, w tym klej, niszczą efekt lustrzanej powierzchni.

post-52580-0-01020100-1397334908_thumb.jpg

Woblery pokryte różnymi technikami - jest duża różnica. Widoczne na zdjęciu woblerki są już pokryte warstwą żywicy. Jutro postaram się pokazać efekt końcowy - malowanie, oczy, jeszcze dwie warstwy żywicy.

Myślę, że mniej "jednorodny" materiał, np. folia z efektem hologramu, powinien dać lepszy efekt. Próby wkrótce :)

Oklejanie - kwestia wprawy. Wszystko jest trudne, nim stanie się proste :)

Janusz, tylko cisnąć każdą łuskę oddzielnie, to ta +godzinka to już chyba najlepszy czas jaki się da wycisnąć :D ostatnio przez przypadek płaskorzeźba mi wyszła jak kombinowałem z bardzo grubą alu...zaraz se temacik odświeżę ...

Poczytałem o tamtej foli i oklejaniu paznokci, są możliwości, różne rodzaje foli, wzorów i efektów wizualnych sporo. Tu jest kilka rodzajów:

http://hurtowniakosmetyczna-online.pl/folie-do-paznokci-jak-stosowac/

Moja życiówka w kropkowanych rybkach to wciąż tylko 52 cm.

A tu proszę... Od tak sobie 53 na strzeblę :blink: :D

WOW! Brawo!

Mój PB w kropkowancach to 77cm złapany celowo na slidera 12-tke. Tym większym niestety udaje sie uciec :( jednego razu z kumplem zapialem rybę jakieś 82-84cm i przez ok 1,5min krzyczalem do głupka dawaj K... podbierak. A ten na to ze daj jej powalczyć to ja głośniej dawaj K... podbierak. Niestety kolega zdał sobie sprawę z powagi sytuacji odrobinę za późno. Ryba juz sie szarpala przy łodzi gdy on dopiero sięgał po podbierak.... niestety było juz za późno :( na łodzi i w drodze do domu panowała kompletna cisza do końca dnia... Dobrze ze chociaż dolowilem 60-taka na pocieszenie... Raz reż mialem przyjemność fotografować pstraga 86,5cm... pieknosciii

Mój PB w kropkowancach to 77cm złapany celowo na slidera 12-tke. (...)

Raz też miałem przyjemność fotografować pstrąga 86,5 cm... pieknosciii

Raz takiego zobaczyć...

Ale tu, na miejscu, w naszych wodach. A nie "zagramanicznych", w których główną trudnością jest trafić w wodę...

:D

Dobra, trochę żartowałem! Piękne rybki :) Wspaniałe!

Ja tymczasem wczoraj sprawdzałem rybność Soły, w okolicach jazu w Węgierskiej Górce. Zgodnie z przewidywaniami, trzy rybki w okolicach 30 cm wystarczyły mi do wygrania muchowych zawodów koła. Jedni łowią kabany ponad 60, innym muszą wystarczyć "śledziki". Nie ma sprawiedliwości :D

Gapią się...

post-52580-0-58729700-1397500971_thumb.jpg

:ph34r:

• Like 2

Wymyśliłem sobie, że robiąc zdjęcia i "po trochu" obracając wobler, a później klikając "następne zdjęcie" osiągnę namiastkę animacji. Czy się udało pokazać, co chciałem? Zobaczymy :)

attachicon.gif1.JPGattachicon.gif2.JPGattachicon.gif3.JPGattachicon.gif4.JPGattachicon.gif5.JPG

Ładny "listek" Janusz :) Z tym akcentem pod okiem (śliweczką ;) ) to już w ogóle super! Animacja by była jakby był motyw slajdów. Ale i tak jest fajnie.

Poszedłem do "salonu nowoczesnych paznokci", cokolwiek to znaczy. 

Zapytałem o hologramy na folii transferowej. Mina "specjalistki" - bezcenna :D Na moje pytanie sugerujące, że przecież wie, o czym mówię, powiedziała "Tak", jednocześnie kręcąc głową na boki :D  :D  :D Ubaw miałem przedni, choć krótkotrwały - przecież przyszedłem naocznie zobaczyć różne folie "holo", by wybrać te, które mogą najlepiej wyglądać na woblerach. 

Wyszedłem z salonu. Zaścianek, nie nowoczesność. Smutna konstatacja, że facet wie więcej o zdobieniu paznokci od dziewczyn, które z tego żyją :huh:

Szukam dalej.

Edytowane przez woblery z Bielska
  • Like 4

Janusz tu masz zabawki do paznokci swich - http://www.ekertnails.pl/ekertsklep/oferta-metaliczne_folie.html

Pozdawiam

Ezehiel

Marcinie :)

Wyszukiwarką posługuję się w stopniu podstawowym, lecz wystarczającym B) Na necie pooglądałem sobie, co oferują sklepy wysyłkowe, Allegro, a i również kilku zagranicznych dostawców. Dotarłem nawet na strony producentów. Zanim zacznę ściągać "skądś tam", chciałem zobaczyć "na żywo", co jest w ofercie. Jak się przekonałem, "na żywo" to sobie mogę zobaczyć, jak sobie sprowadzę :D  :D  :D

• Like 2

Januszu,

zrobienie małej animacji z fotek woblera to pomysł przedni  :) . Dla kupującego, który kupuje oglądając wobek z każdej strony byłoby fajnym rozwiązaniem. Teraz trochę spraw technicznych (może to już wiesz). Aby ładnie to wyglądało potrzebna niestety jest zdecydowanie większa liczba zdjęć, aby zachować powtarzalność dla różnych wobków przydałoby się zaopatrzyć w przyrząd do robienia zdjęć panoramicznych lub coś podobnego, gdzie masz podziałkę kątową. Są specjalne programy do tworzenia animacji np. z plików jpg. Wadą tego rozwiązania (robienia animacji ze zdjęć), jak i każdego filmu, jest duża objętość pliku. Na jb tego nie wstawisz. Trzeba by było wstawiać na youtube. Ale warto nad tym pochylić się  :) . Albo najlepiej nakręcić film i po herbacie  :D .

Edytowane przez Banjo

Marcinie :)

Wyszukiwarką posługuję się w stopniu podstawowym, lecz wystarczającym B) Na necie pooglądałem sobie, co oferują sklepy wysyłkowe, Allegro, a i również kilku zagranicznych dostawców. Dotarłem nawet na strony producentów. Zanim zacznę ściągać "skądś tam", chciałem zobaczyć "na żywo", co jest w ofercie. Jak się przekonałem, "na żywo" to sobie mogę zobaczyć, jak sobie sprowadzę :D  :D  :D

Przed snem to oglądałem :D

usnąłem jak się obudziłem przeczytałem posta i odruchowo wkleiłem :D

Przepraszam...

Przed snem to oglądałem :D

usnąłem jak się obudziłem przeczytałem posta i odruchowo wkleiłem :D

Przepraszam...

Nie masz za co :)

Może ktoś inny skorzystał?

(...) Wadą tego rozwiązania (robienia animacji ze zdjęć), jak i każdego filmu, jest duża objętość pliku. Na jb tego nie wstawisz. Trzeba by było wstawiać na youtube. Ale warto nad tym pochylić się  :) . Albo najlepiej nakręcić film i po herbacie  :D .

:ph34r:

1.MOV

:P

No i nie wiem. Wyświetliło mi się, że jest 37 pobrań filmiku, który wstawiłem. Bezpośrednio na jerka, pierwszy raz i nie wiem, czy mi się to udało :huh: Czy to co wgrałem, jest czytelne tylko dla mnie, czy też u Was też daje się odczytać?