woblery z Bielska Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 A ja zapytam o przednie oczko w tych woblerach Grześka czy to jest pojedynczy drut z uformowanym oczkiem ????? Grubość wydaje się słuszna przy takim założeniu Drut jest podwójny.Tylko wychodzi z woblerka jeden obok drugiego (a nie jeden nad drugim, jak jest przyjęte) i dopiero w sterze następuje skręcenie oczka o 90stopni. A grubość drutu? Na moje oko to 0,65 lub 0,7 mm, czyli standard w tej wielkości woblerkach. Co wyróżnia, to rozmiar oczka. Nie jest robione na szczypcach do drutu Na próbę zrobię kilka woblerków z tak małym oczkiem. Dzisiejsze agrafki bez problemu się zmieszczą, z tak małe oczko nie jest podatne na uszkodzenia. To może być ciekawe rozwiązanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 8 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 A moja narzeczona stwierdziła, ze pierwszy łamaniec na fotce jej się podoba i ten Twój też, tylko oko nie bardzo . Wybrednego mam znawcę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 8 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Oj tam oj tam...Janusz, niewiernych Tomaszy było paru.Jeden nic nie zdziała.Pokaż inne opcje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 9 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 (edytowane) No, Twoja nowa zabawka przepiękna. Chyba do wody bym tego nie wrzucił ... Edytowane 9 Maja 2014 przez Artech 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 9 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Zgodnie z obietnicą - jak robię okonie?Zaczynam od wybrania odpowiedniej grubości deski na każdy z rozmiarów. Tu - 6, 8 i 10 mm.Obrysowany zarys przyszłego woblera wycinam.Piłką robię nacięcie pod stelaż.Teraz przy pomocy Dremela i tarczy (kiedyś ) diamentowej wycinam otwór pod obciążenie.Przygotowuję stelaż i wklejam go kropelką. C.d.n. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 9 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Ciąg dalszy już (trochę) jest, ale cóż, dziś inne sprawy wypadły, do tego zmieniłem komputer i muszę odzyskać zdjęcia z poprzedniego. A jutro jezioro i łódka Ciąg dalszy nastąpi, choć najwcześniej w niedzielę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Kolejne kroki, to dobór obciążenia. Po wstępnych testach, wyszło mi, że będzie to coś takiego:W zależności od miejsca wklejenia i głębokości (czyli odległości od brzucha, lub jak kto woli - grzbietu woblera), można uzyskiwać różne efekty. Obciążenie również można dzielić i część wklejać w jedno, a część w inne miejsce ( ) Generalnie jest wiele sposobów na "zabawę" Puste przestrzenie najwygodniej jest zalać żywicą.Po związaniu żywicy resztę ubytków należy uzupełnić szpachlą:Po wyschnięciu szpachli:- można przystąpić do dalszych prac. Najpierw papierem 150 nadaję korpusom wstępny kształt:Przed papierem:I po: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hcv Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 fajny sposó robienia korpusów tak dalej z malowaniem <3 a jakich farb uzywasz do aero no chyba ze to pedzelkiem naginasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Maluję pędzlem, aerografem, gąbką, palcem, a nawet rapidografem. Stosuję farby witrażowe Talens'a i Vitaral. A także tusze, farby akrylowe i plakatowe, nawet farby do tkanin. Konturówki i farby nitro. Mam nawet liczącą ponad dwadzieścia kolorów kolekcję lakierów do paznokci Nie jestem obrzydliwy w doborze farby - pod jednym warunkiem - musi mi dać efekt, który chcę uzyskać. Czasem okazuje się po latach, że poprzednio wykonane próby właśnie teraz mi się przydają, czasem wpadam na pomysł przypadkiem, a czasem jest to wynik przemyśleń. Generalnie brak mi (wyuczonej) wiedzy o technikach malarskich, dlatego stosuję nieortodoksyjne ( ) podejście do malowania. I ciągle się uczę, mając przy tym trochę nerwów, ale w sumie i niezły fan Nie rozumiem, co znaczy "<3". Mógłbyś mi wyjaśnić? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Janusz masz swój niepowtarzalny styl , nie kopiujesz innych a to ostatnio bardzo powszechne zjawisko. Nic więcej jak dla mnie udowadniać nie musisz. P.S. Z formy żywicowej zrezygnowałem znalazłem lepsze rozwiązanie jakby nie patrzeć dzięki za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 (edytowane) To "<3" jest serduszko Janusz, zaczerpnięte chyba trochę z innego forum Edytowane 11 Maja 2014 przez kubaS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Teraz będzie trochę ciekawiej. Pora rozpocząć rzeźbienie:Mi pomaga rysik, ostry nożyk, oraz dobry jakościowo papier 220 i 250. Ten drugi jest na twardej tekturze."Parę chwil" zabawy i głowa ukryta w drewnie wyłoniła się Teraz powtórne zabezpieczenie wszystkich newralgicznych miejsc, czyli tych, gdzie z korpusu wystają druciki:Można wrzucać na kwadrans w Capon, lekki szlif iC.d.n. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 To może i ja coś dzisiaj truknę jak taki naród przy niedzieli robotny 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 To jest serduszko Janusz, zaczerpnięte chyba trochę z innego forum Aha Janusz masz swój niepowtarzalny styl , nie kopiujesz innych a to ostatnio bardzo powszechne zjawisko. Nic więcej jak dla mnie udowadniać nie musisz.A kogo miałbym kopiować? Gdy wymyślałem "swoje" podejście do woblerów, nie było internetu, dzielenia się wiedzą, materiałów. Za to były chęci i mnóstwo pomysłów. Np. Gdy brakło farby (transparentnej), to rozrabiałem żywicę, dodawałem odrobinkę barwnika i paluchem malowałem po woblerze. Raz - był jasny. Dwa razy - już mocniejszy, a trzy razy, to już bardzo intensywny kolor Albo mazak permanentny, gąbka i nitro - i już wobler pomalowany. Najważniejsze jest kreatywne podejście do problemu, a wtedy nie ma "nie da się". I wtedy wychodzą własne, czasem ciekawe techniki. A także nikt nie powie, że się kogoś kopiuje.Choć ja wciąż innych podpatruję, inni mnie, lecz dając "coś od siebie" uczymy się wzajem. Bez kopiowania Z formy żywicowej zrezygnowałem znalazłem lepsze rozwiązanie jakby nie patrzeć dzięki za rady.Dla mnie żywica ma wielką zaletę - znam ją i wiem, czego się mogę spodziewać. Coraz rzadziej mnie zaskakuje, choć gdy spróbuję coś "poprawić", ze smutkiem przypominam sobie, że nie wolno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hcv Opublikowano 11 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Maluję pędzlem, aerografem, gąbką, palcem, a nawet rapidografem. Stosuję farby witrażowe Talens'a i Vitaral. A także tusze, farby akrylowe i plakatowe, nawet farby do tkanin. Konturówki i farby nitro. Mam nawet liczącą ponad dwadzieścia kolorów kolekcję lakierów do paznokci Nie jestem obrzydliwy w doborze farby - pod jednym warunkiem - musi mi dać efekt, który chcę uzyskać. Czasem okazuje się po latach, że poprzednio wykonane próby właśnie teraz mi się przydają, czasem wpadam na pomysł przypadkiem, a czasem jest to wynik przemyśleń. Generalnie brak mi (wyuczonej) wiedzy o technikach malarskich, dlatego stosuję nieortodoksyjne ( ) podejście do malowania. I ciągle się uczę, mając przy tym trochę nerwów, ale w sumie i niezły fan Nie rozumiem, co znaczy "<3". Mógłbyś mi wyjaśnić? a obróć <3 o 90* w prawo xD aaa dam Ci jedna podpowiedz jesli chcesz malować malutki elementy to spróbuj zamoczyc wykałaczke w farbie i tycnąć po woblerku jkbc to mozesz sobie obciąć kawałek wykałaczki i bedziesz miał wiekszy rozmiar np. kropki pzdr Hcv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 a obróć <3 o 90* w prawo xD Jakbym obrócił w lewo, to powstanie coś na kształt serduszka, ale w prawo? Dupka w szpiczastej czapce? aaa dam Ci jedna podpowiedz jesli chcesz malować malutki elementy to spróbuj zamoczyc wykałaczke w farbie i tycnąć po woblerku jkbc to mozesz sobie obciąć kawałek wykałaczki i bedziesz miał wiekszy rozmiar np. kropki pzdr HcvJak potrzebuję pomalować naprawdę mały element, to mam rapitografy o, 25; 0,35 i 0,5 mm oraz cały zestaw tuszy. Rozmiary nieosiągalne dla wykałaczek. Jakoś sobie radzę, jkbc, dziękuję za troskę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Oklejanie czas zacząć.I druga strona.Zastosowałem grubą i mocną folię ALU firmy "tesa". Trudno uniknąć zagięć, za to łuska wychodzi (moim zdaniem) najlepiej.Oklejone drewienka:I garstka pianek 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Jest wiele tkanin, które możemy zastosować do wygniatania łuski. Mniej ważne jaka to tkanina, bardziej istotne, by odgniatać dokładnie i starannie. Błędy poprawia się bardzo trudno..."Parę chwil później" Staram się uzyskać właściwy efekt na boku woblera, a także - na ile jest to możliwe - na grzbiecie i brzuchu:Porównanie trzech drewienek i (najmniejszy) piankowego.C.d.n. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hcv Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 1 klasa ale to moskiterą odciskałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RUDI75 Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Wielki to zaszczyt móc zobaczyć jak powstają Twoje arcydzieła Januszu. Dziękuję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagon Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 Aptekarska robota.Podziwiam dokładność, naprawdę, wiem jak to wygląda od kuchni, bo sam się za to zabrałem i wcale tak łatwo nie jest, ani tak ładnie jak Tobie mi nie wychodzi.Na całe szczęście niedoskonałości można zamaskować grubą warstwą lakieru. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hcv Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 jerkbaitowy ,,miszczunio" odciskania wzorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 1 klasa ale to moskiterą odciskałeś Nie. Moskitiera (czarny materiał) ma większe oczka. Ja zastosowałem drobny tiul. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hcv Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 a gdzie cos takiego mozna kupić ? i orientacyjnie w jakich cenach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 12 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 No Panie, pierwyj sort jak zwykle. Tuszę, że posiadasz kształtki do odlewów milordzie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi