Skocz do zawartości

[*] Woblery z Bielska - wspomnienie o Januszu Sikorze

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj pokazałem wersję "odchudzoną" woblerów sandaczowych w wielkości 7,5 cm. Dziś wersja lekko "otyła" :D

Przeznaczone na wody stojące lub lekko płynące. Są to woblery, które "dają radę" w dzień, ale to zdecydowanie nocni łowcy. Dobrze czuć pracę przy powolnym zwijaniu linki, można obławiać rzekę na płaniach - wachlarzem - z samym przytrzymaniem w nurcie. W tej wersji, tylko z sześcioma warstwami żywicy, będzie próbować zwabić Sanową Głowacicę. 

post-52580-0-76666200-1402843925_thumb.jpg

post-52580-0-29267500-1402843955_thumb.jpg

• Like 3

Maćku, dokładnie tak, jak Tomek napisał. Żadna inna ryba z naszych wód nie dysponuje takim trismus (szczękościsk). Wyjąłem kiedyś niewielką (pod 80 cm) głowatkę na sprzęt pstrągowy. Kotwiczka brzuszna w woblerze - dwa groty wbite "w jedną dziurkę", trzeci całkowicie i trwale dogięty do trzonka. Cały wobler wyglądał tak, jakby ktoś wziął go pod obcas. I dobrze się pastwił :) Nie ma żadnej przesady przy zabezpieczaniu woblera (i całego zestawu) przed ekstremalnymi przeciążeniami spotykanymi przy łowieniu tych ryb. 

• Like 1

Wkońcu!

Wstaję rano, otwieram paczkę z prezentem który dostałem od mojej Ciotki w której były Okulary Polaryzacyjne Dragon oraz plecionka Mistrall Shiro (Żółta) 0.10. Postanowiłem że przejdę się nad Ciurek który płynie nieopodal mojego domu i przetesuje powyższe nowe akcesoria. Okularki okazały sie super, inny świat nad wodą ;p a plecionka mimo obaw dawała dobre odczucia w łowieniu. Po przejściu około pół kilometra i przerzuceniu kilku małych okoni docieram do ujścia mojej rzeczki do trochę większej "rzeczki". Siadam na trawie i chwilę wpatruje się w wode, po czym widzę że boleń ostro świruje, kiedyś na tej rzece bolenia nie było ale od jakichś 2 lat jest go co raz to więcęj, lecz jakoś nie za bardzo ta ryba mnie kręciła i nie miałem zresztą typowych boleniowych przynęt co by je z zamiarem poławiać. Pomyślałem sobie "A spróbóje cię oszukać" i na agrafkę wylądowała słonecznica (około 4/5 cm) "WzB" oddałem około 20 rzutów w miejsce gdzie Bolek mocno hasał lecz bez jakiego kolwiek kontaktu, siadam na chwilę patrzę w pudełko i wyciągam jednego z kilku woblerków które dostałem od Janusza jako "Nagrodę Specjalną" w ostatnim czasie. 1 rzut nic, 2 rzut nic, 3 rzut ściagam w miarę szybko, wobler się lekko wykłada  i nagle BUUUUUUUUUUUUUM!! JEST!!  MAM GO!!!  Konger Iri Lucky + Shimano Aernos 2500FA + wspomniana plecionka oczywiście mnie nie zawiodły i po kilku chwilach piękny boleń podebrany ręką delikatnie ląduje na trawie, bolek miał 62 cm.

Zdj1190cia-0018i_zpsa6f7b7bd.jpg

Pięknie jeździł sobie na moim delikatnym sprzęciku i dał mi ogrom satysfakcji :) Dziękuje Janusz za Woblerki! ;) Pozdrawiam Wszystkich którzy mi Pomogli! ;)

Zdj1190cia-0016i_zpsc8758750.jpg

A po sobie zostawił tylko mgiełke na wodzie i niezapomniane chwile :)

Zdj1190cia-0024i_zpsef3da327.jpg

Edytowane przez dawidzcm
  • Like 4

Wiem o tym Kuba :) Ale z tego co zauważyłem to w Autorskich Wątkach czasami pojawiają się rybki mniejsze od forumowego minimum i nie ma z tego jakichś problemów ;) Pokazałem tylko że złowiłem fajną rybkę jak dla mnie, na Wobka od Janusza ;) Jeśli Moderatorzy uznają rzeczywiście że jest to jakieś przewinienie to nie będę miał żadnych zastrzerzeń :) koniec :) Pozdrówki 

Edytowane przez dawidzcm

Już za chwileczkę, 

już za momenciki, 

okonik mały, 

zacznie się kręcić,

kręcić się będzie,

na końcu wędki, 

i kusić będzie, 

piękne rybeńki,

piękne rybeczki,

kuszone będą,

wspaniałym wobkiem,

wobkiem który już w drodze

w drodze już jest,

i tylko czekać pana z PP.

Pozdrawiam :D

Rafał

P.S.

Troszkę końcówka mi nie wyszła ale na szybko pisane :)))

• Like 3

Mogę już myśleć tylko o jednym - jutro bladym świtem jadę nad Turawę! :D  :D  :D  :D  :D  :D

Liczę na spotkanie forumowych przyjaciół, dobrą zabawę i brania ryb. 

Już nie mogę się doczekać :D

Składki opłacone, pokoje u @Niedźwiedzia zarezerwowane, sprzęt spakowany. Przebieram nogami, nie mogąc się doczekać :D

Przepraszam, jeśli nie będę odpowiadał na pytania - będę łowił :D  :D  :D

Powracam do szarej rzeczywistości (no, może nie takiej szarej ;)) tak koło poniedziałku.

post-52580-0-42008000-1403019472_thumb.jpg

• Like 5

Janusz napisz coś  , jak tam rybki :)  proszę

Wiało.

Mocno wiało.

Chwilami tak mocno, że nikt nie chciał ze mną płynąć  :D  :D  :D Że niby ostatniej woli nie spisali i takie tam ;)

Gdy wiało mniej, złowiłem dwa sandacze, 55 i 53 cm. Dobre i to :)

A gdy nie łowiliśmy, rozmawialiśmy o łowieniu i było świetnie :) Może tylko troszkę za szybko zleciało te 5 dni. Było cudnie! 

Bartku, wspaniała ryba! :clappinghands:  :clappinghands:  :clappinghands:

Serdecznie gratuluję!

• Like 3

Wiało.

Mocno wiało.

Chwilami tak mocno, że nikt nie chciał ze mną płynąć  :D  :D  :D Że niby ostatniej woli nie spisali i takie tam ;)

Gdy wiało mniej, ....

W ramach sprostowania to wiesz że Janusz to zawodowiec(świr) i on niczego się nie boi :) , ale przy takich falach to było minimalnie niebezpiecznie :) A ja wolałem się nie wykąpać, choć woda była fajna ;p

Edytowane przez WhiteDevil
  • Like 1

Jasiu jak Ci się taka pogoda-falka ,to przyjedż do Płocka to Cię powożę łajbą .

U nas taka pogoda od kilku dni ,strach z portu wypływać .Falka oczywiście większa niż u Ciebie na foto :blink: :D

Edit...

Bym zapomniał ..., ostatnie woby które mi wysłałeś B) :wub: lipa :o

Miały je łykać bolki ,a biorą szczupaczki .

Oddawaj kasę ;) ,może i łowne ,ale ryby nie takie miały brać :P .

Edytowane przez Krystekwolf
  • Like 2