Skocz do zawartości

[*] Woblery z Bielska - wspomnienie o Januszu Sikorze

Rekomendowane odpowiedzi

Wydało się wszystko. Ale od początku:
Sformułowanie: "fakt autentyczny", jest bez sensu. Bo przecież fakt MUSI być autentyczny. I kropka... Tak było od zawsze. Do czasu, gdy pojawiła się zupełnie nowa kategoria, czyli "fakt medialny". Bardzo często nieautentyczny. Tak było i tym razem. Po dogłębnej analizie okazało się, że prawie wszystko się zgadza, z maleńkimi wyjątkami. A to:
1. Nie w Rajczy, nie w Węgierskiej Górce, tylko na całej Sole.

2. Nie zarybili, tylko wyłowili.

3. Zgadza się, że ryby z kropkami.

:huh:

;)

Wydało się wszystko. Ale od początku:

Sformułowanie: "fakt autentyczny", jest bez sensu. Bo przecież fakt MUSI być autentyczny. I kropka... Tak było od zawsze. Do czasu, gdy pojawiła się zupełnie nowa kategoria, czyli "fakt medialny". Bardzo często nieautentyczny. Tak było i tym razem. Po dogłębnej analizie okazało się, że prawie wszystko się zgadza, z maleńkimi wyjątkami. A to:

1. Nie w Rajczy, nie w Węgierskiej Górce, tylko na całej Sole.

2. Nie zarybili, tylko wyłowili.

3. Zgadza się, że ryby z kropkami.

Jaka szkoda  :wacko:

a już się miałem brać za przerabianie spinningów na muchówki  :P

Dawno nie dawałem żadnych porad. Chyba czas to naprawić ;)

Kącik porad z pracowni woblerów z Bielska.

Wielu kolegom spędza sen z powiek farba podkładowa. Wiele lat temu i ja miałem z tym problem. Próbowałem różnych rozwiązań i wybrałem farbę......... do tkanin :D Wadą jest nakładanie pędzlem. Próbowałem rozcieńczyć i nakładać zanurzeniowo, ale jest to (delikatnie mówiąc) nienajlepszy sposób. Pędzelkiem troszkę dłużej, jednak moim zdaniem warto. Polecam dwukrotne krycie. Farbę można rozcieńczać wodą (zdecydowanie demineralizowaną, zwykła zniszczy farbę). 

apa_color.jpg

Ja stosuję tą, po wyschnięciu nic jej nie rusza. Nitro, poliuretany - można swobodnie i bez strachu. Nie spłynie. Nie polecam podgrzewania w celu przyspieszenia schnięcia - przy złym zaimpregnowaniu drewna lub przy piance bąble potrafią wyskoczyć całkiem spore :D  Aby wzbogacić fakturę,do farby można dodać pył ze szlifowania woblera.

Ale największą zaletą tej akurat farby, czyli farby do tkanin, jest jej elastyczność. Nigdy, ale to nigdy nie pęka B)

• Like 7

Dawno nie dawałem żadnych porad. Chyba czas to naprawić ;)

Kącik porad z pracowni woblerów z Bielska.

Wielu kolegom spędza sen z powiek farba podkładowa. Wiele lat temu i ja miałem z tym problem. Próbowałem różnych rozwiązań i wybrałem farbę......... do tkanin :D Wadą jest nakładanie pędzlem. Próbowałem rozcieńczyć i nakładać zanurzeniowo, ale jest to (delikatnie mówiąc) nienajlepszy sposób. Pędzelkiem troszkę dłużej, jednak moim zdaniem warto. Polecam dwukrotne krycie. Farbę można rozcieńczać wodą (zdecydowanie demineralizowaną, zwykła zniszczy farbę). 

apa_color.jpg

Ja stosuję tą, po wyschnięciu nic jej nie rusza. Nitro, poliuretany - można swobodnie i bez strachu. Nie spłynie. Nie polecam podgrzewania w celu przyspieszenia schnięcia - przy złym zaimpregnowaniu drewna lub przy piance bąble potrafią wyskoczyć całkiem spore :D  Aby wzbogacić fakturę,do farby można dodać pył ze szlifowania woblera.

Ale największą zaletą tej akurat farby, czyli farby do tkanin, jest jej elastyczność. Nigdy, ale to nigdy nie pęka B)

Janusz, to te farby?

http://allegro.pl/monet-farby-akrylowe-ferrario-apa-color-150-ml-i5237015011.html

Pozdrawiam

Alek

Na początku było drewno...

Które w rękach twórcy stało się swoistym dziełem, cieszącym oczy i zmysły współzarażonych. Wywołującym emocje i skłaniającym do różnorodnych komentarzy.

Czyż nie o to chodzi w sztuce ?

• Like 2

Ktoś tu chyba za mocno po podcinał korpus przy skrzelach  :D

Ani za mocno, ani za słabo. Tnę tak, jak trzeba. Do żywego mięsa :P

Piotrek ja to myślę że Janusza dopadła faza "przed majowego szaleństwa wobkowego" objaw groźny bo może prowadzić do tego że jeszcze płetwy będzie wycinał albo zacznie jeszcze jakieś inne cuda wymyślać - pozytywne oczywiście. :D

Żebyś nie wykrakał ;)

wzb rurezzz in da house!!  ma men :)

Nie mam pojęcia, co napisałeś, ale na wszelki wypadek bardzo mi się to podoba.

:D

• Like 1

Ta moja wymyślanka to nawiązanie do podpisu "wzb" który jak ktoś wcześniej napisał(a prześledziłem cały wątek, nie że tylko ostanie parę stron... :) ) wygląda i skojarza się jak raperski tag, a reszta, no cóż, to z filmów z czarnoskórymi :) :)

• Like 1