Skocz do zawartości

[*] Woblery z Bielska - wspomnienie o Januszu Sikorze

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Rok temu Bartek podesłał mi zdjęcie klenia wyjętego na okonia. Prawie 60 cm!

post-52580-0-10109500-1436204894_thumb.jpg

A wobler miał być na okonie :D No, może czasem szczupaki czy inne sandacze, ale przede wszystkim na poważne okonie. Lubię ten czas na przełomie czerwca i lipca, kiedy na moim łowisku, jeziorze żywieckim, okonie zaczynają polować na nieco już podrośnięty narybek. Wielu wędkarzy bardzo narzeka, żar z nieba, "nic" nie bierze, bryndza...

post-52580-0-21051100-1436204906_thumb.jpg

Blisko 40 cm :) Nieprawda, że nie żerują. A że nie można ich złowić na boczny trok? Nie moja wina :D Jutro postaram się złowić większego.

Sprawca zamieszania poniżej, "Okoń" 6 cm. W weekend popłynąłem z kolegą połowić okonie. Miałem prawdziwego killera. Okonie +30, jedyne, które wliczały się do naszej rywalizacji. Efekt? 14 do 4 :) Jutro popłynę z dużo mocniejszym zawodnikiem, mam nadzieję, że znów uda mi się dobrze połowić. Bo ryby są, choć nie zawsze tam, gdzie ich szukamy ;)

post-52580-0-12496100-1436204908_thumb.jpg

• Like 9

Świetny, Rafale, świetny :) Łowienie na popperki wciąga jak łowienie na suchą muchę. Jutro zabieram na wodę dwie wędki typu "kocia łapa" i będę sprawdzał, którą lepiej mi się będzie "popperować" ;) Gdy pasiaki wychodzą do powierzchni i zaczynają cmokać, to można cały dzień się świetnie bawić. Na płyciznach Poraja, zarówno przy ujściu Warty, jak i w okolicach "wyspy", popperek powinien się świetnie sprawdzić.

Hehe, czujesz obszary nosem :) Ale tam w drugiej kolejności. Najpierw na innej miejscówce, ogólnie płytkiej, ale przyda się spory zasięg. W popperach jestem przedszkolak, może doradzisz - jaka wielkość i waga sprawdza Ci się najlepiej? Rzecz jasna pod okonia. I z brzegu, musi gładko polecieć, bo łajby na miejscówce nie będzie.

3,5 do 5 cm. Nie za szerokie. Waga? Pływające :D 

Dzięki właściwemu rozkładowi ciężaru (głównie ogon), oraz brakowi steru, śmiga całkiem daleko. Lepiej plecionka, żyłka nadaje się mniej. Jeśli stalówka, to baaardzo delikatna. No i szybkość prowadzenia - trzeba dopasować do dzisiejszych preferencji. Aktywniejsze szybciej, mniej aktywne - jeszcze szybciej ;)  :P Ale czasem bardzo wolno. Ryby miewają swoje humory. Szarpanie dobrze wabi okonie, natomiast źle wpływa na brania. Gdy widzę, że zaczynają uderzać w popperka, przestaję szarpać i zaczynam równomiernie zwijać linkę. Popper pracuje cały czas i jest łatwiej połykany niż podczas szarpania. 

Ostatnio wykonałem trochę okoni. Tradycyjne cztery warstwy żywicy, i "premium" pokryte sześcioma warstwami. 

post-52580-0-39875000-1436472758_thumb.jpgpost-52580-0-24358100-1436472767_thumb.jpg

Nie wiem, czy na zdjęciach, (wykonanych w różnym czasie, więc i w różnych warunkach świetlnych) widać różnicę, ale trzymając w rękach, różnica jest bardzo widoczna. Może na zbliżeniach będzie trochę lepiej widać

post-52580-0-31535800-1436472774_thumb.jpgpost-52580-0-23023700-1436472781_thumb.jpg

Nowa wersja bardziej mi się podoba i chyba będzie moim nowym standardem ;)

Poprzednie poppery, te 10 cm,miały już 5 warstw żywicy. To naprawdę powinno wystarczyć na szczupacze zęby. A 6 warstw, cóż, poza pancernością, naprawdę fajnie się prezentuje B)

• Like 9

Teraz już mogę oficjalnie napisać:
Piotrek "Sukingaad" Prażmowski j i rozpoczynamy współpracę. Pozostając odrębnymi "bytami", część naszej działalności będziemy tworzyć wspólnie. Ku chwale lurebuilding'u, mam nadzieję B)

post-52580-0-26082500-1436972004_thumb.jpg

"Bo wobler musi mieć paski" ;)

C.d.n...

• Like 13