Skocz do zawartości

[*] Woblery z Bielska - wspomnienie o Januszu Sikorze

Rekomendowane odpowiedzi

No tak. Turawa.

Na dziś wieczór mam szkolenie w Urzędzie Miejskim (komisja referendalna) i nie dam radę tego przesunąć. Mógłbym przyjechać jutro, ale też i jutro musiałbym wracać. Z perspektywą łowienia przy +35 :D Może następnym razem...

To zdjęcie (wyłowione z sieci) zdumiało mnie. Jaź był jednym z ostatnich gatunków, który miał być złowiony na ten model! Kolejny raz, z pełną pokorą, muszę zweryfikować swoją wiedzę...

post-52580-0-38346900-1441133765_thumb.jpg

Poniżej sprawca mojego zaskoczenia:

post-52580-0-17563300-1441133711_thumb.jpg

• Like 10

Jaki to kraj? Bo jak jadę na pewną rzekę to też łowię jazie na takie woblery , co ciekawe na mniejsze nie reagują , tylko  na takie właśnie wielkości :) .  Na początku myślałem ze przypadek, ale jednak nie ;) .

• 2 tygodnie później...

Januszu jest szansa ze na przyszły sezon  model na którym robisz strzeble  będzie  w  wersji kolorystycznej pstrąga potokowego ?

Potokowego? Albo tęczowego?

Czemu nie :D

Problem w tym, że bardzo mało robię przynęt koncepcyjnych, rzadko mam czas na puszczanie wodzy fantazji. Wciąż i wciąż te same modele, ale cieszące się niezmiennym powodzeniem. Wygląda to mniej-więcej tak:

post-52580-0-69412700-1443132190.jpg

post-52580-0-69412700-1443132190_thumb.jpg

I tak:

post-52580-0-16069700-1443132182.jpg

post-52580-0-16069700-1443132182_thumb.jpg

Dobrze, że trafia się czasem kooperacja, wtedy mogę troszkę popuścić wodze fantazji. Ale tylko troszkę, bo jednak większość woblerów "musi mieć paski" :P

post-52580-0-60143200-1443132198.jpg

post-52580-0-60143200-1443132198_thumb.jpg

• Like 4

Nie warto a nawet trzeba.

Dogorywająca rybka która ostatkiem sił utrzymuje się na powierzchni nie będzie płynęła pod prąd, a stanowi łatwy cel dla drapieżnika

Zazwyczaj obławiałem popperami starorzecza, wolnopłynącą wodę, wręcz stojącą.

To co napisane zostało jest wręcz naturalne, ale jakoś nie wpadł mi ten pomysł do głowy.

Jeśli chodzi o popperki, to w miniony weekend pokazały moc. Mieliśmy na Dziećkowicach Mistrzostwa Okręgu BB. Dwa okonie złowiłem na blaszki, dwa na woblera, a pozostałe 20 przyniosło mi łowienie na popperka :) Krzysiek, łowiący ze mną na łodzi, też głównie na popperka, złowił 18 sztuk. Wiele ryb miało 23-25 cm, a kilka osiągnęło 30 cm, a nawet więcej. Kto zna Dziećkowice, ten wie, że jest to sporo powyżej średniej, która zwykle na zawodach wynosi 19-20 cm. Trzecie miejsce zajął Maciek, który dołowił ponad połowę swojego "stanu posiadania" na popperka :D

Drugiego dnia wiał silny wiatr. Popperek nie darzył już tak pięknie, choć kilka ryb przyniósł, a nawet dwa razy dawał mi szansę na zwycięstwo. Za to blaszka Igora @dzewrys'a pięknie kusiła ryby. Niestety, moje umiejętności łowienia na wahadłówki są więcej niż skromne i seryjnie psułem brania. Ostatecznie drugiego dnia zająłem trzecie miejsce, zaś wygrał poprzednio trzeci Maciek. W sumie prześcignął mnie w punktacji i zdobył tytuł Mistrza, a ja, cóż, jestem wicemistrzem B)  

Na prośbę jednego z kolegów, lekko wydłużyłem popperka i z 3,5 cm zrobiło się 4 cm. Ta drobna korekta zarówno poprawiła zasięg, jak i jego pracę. Może nawet obecnie zbyt mocno merda ogonem i będę musiał poeksperymentować z różnego typu chwostami. Podsumowując - popper nie jest przynętą zawsze i wszędzie "rybodajną", ale miewa swoje, bezkonkurencyjne, "5 minut". Wymaga odpowiedniego zestawu. Nauki łowienia tą przynętą. Przynosi (przynajmniej mi) więcej satysfakcji, niż jakakolwiek inna przynęta. Zdecydowanie uzależnia ;)

• Like 4